Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 152
aktuelno izdanje
Stop "zimskim" bolestima
Priredila: J. Matijević
Zimske prehlade koje slabe organizam i "otvaraju put" drugim tipično zimskim oboljenjima, najbolje ćete izbeći uz pomoć lekovitog bilja, bilo da kuvate čajeve ili da pripremate sirupe i "travarice".
Važno je da napravite pravi izbor, jer se za jačanje otpornosti organizma koriste trave gorkog, oporog ukusa, koje obiluju taninom, gorkim i mirisnim sastojcima, a uvek se uzimaju nezaslađeni i pre jela. Za ovu namenu, dobro bi bilo da u kućnoj apoteci uvek imate koprivu, cvet zove (bazge), kamilicu, stolisnik, lipu, majčinu dušicu i šipak. Osim ovih preporučujemo vam i neke manje poznate, a ukoliko ih nemate u kući, potražite ih u biljnim apotekama.

ZIMZELEN
Lekovita svojstva imaju listovi koji sadrže alkaloid vinkamin i druge srodne alkaloide, heterozid vinkozid, urealnu kiselinu, tanine i dosta vitamina C. U narodnoj medicini od listova zimzelena pripremaju se tonično vino i gorki čaj, a može da se uzima i u obliku praška. Vino od zimzelena jača organizam, vraća snagu, čisti krv, pospešuje izlučivanje štetnih materija iz tela, umanjuje žeđ i količinu šećera u mokraći dijabetičara i poboljšava otpornost organizma.

RECEPT
- 80-100 g listova zimzelena
- litar crvenog vina
Usitnite listove zimzelena, prelijte vinom i dobro zatvorite. Smesu povremeno promućkajte, posle 10-15 dana procedite i uzimajte 3-4 puta dnevno, po kašiku pre jela.

SMREKA
Iglice na izdancima ovog zimzelenog drveta sadrže gorke materije, smole, šećer, etarsko ulje, tanin, belančevine i karoten. Obiluju vitaminom C i što je zima hladnija iglice ga više sadrže. Koriste se za pripremanje melema za lečenje rana, čaja protiv kašlja i katara organa za disanje, kupki za lečenje reumatskih tegoba i sirupa protiv iscrpljenosti organizma.

RECEPT
- smrekine iglice
- šećer
U teglu slažite naizmenično red iglica, red šećera. Napunjenu teglu odmah stavite na prozor (što je osunčaniji to bolje) i poklopite. Povremeno promešajte i čekajte da se istopi sav šećer. Procedite sirup i uzimajte 1-2 kašike dnevno, pre jela.

ČUBAR
Prepoznatljiv je po jakom, specifičnom mirisu a lekovit je nadzemni deo biljke. Oblozi sa blagim tonicima i čajevima od čubra mogu da ublaže umor očiju i glavobolju. Sadrži dosta tanina i etarskog ulja, a zbog fenolskih jedinjenja u ovom ulju ima jako antiseptičko dejstvo. Tradicionalno se koristi za lečenje različitih upala kože i sluznice, protiv nadimanja i gasova, za lečenje organa za disanje, varenje i mokrenje, kao i za “razbuđivanje” i jačanje organizma.

RECEPT

- 30 g čubra
- 20 g kleke
- 20 g hajdučice
- 20 g gaveza
- 20 g kamilice
- 20 g žalfije
- 20 g iglica omorike
Kašičicu mešavine prelijte čašom vrele vode i poklopljeno ostavite 3 minuta. Procedite i pijte 3 šolje mlakog čaja dnevno, pre glavnih obroka.

GORKA POMORANDŽA
Oljuštena i osušena kora ove vrste pomorandže (Citrus aurantium amara) je mnogo lekovotija od slatke srodnice (Citrus aurantium dulcis). Bogata je etarskim uljem i vitaminom C, a sadrži i dosta sluzi, pektina i heterozida. Odličan je "popravljač" mirisa i ukusa, smiruje pojačanu nervnu razdražljivost, sprečava pojavu grčeva u organima za varenje, oporavlja i ojačava organizam.

RECEPT

- 20 g kore gorke pomorandže
- 20 g kore limuna
- 20 g kičice
- 20 g lincure
- 20 g iđirota
Koru pomorandže i limuna sitno iseckajte i dodajte u ostale sastojke. Sa pola litra ključale vode prelijte 3 kašike ove mešavine, poklopite, povremeno promešajte i posle šest sati procedite. Pijte po jednu čašu pre jela.

KIČICA
Obiluje gorkim heterozidima i jedna je od biljaka koje najbolje oporavljaju i jačaju organizam. Osim toga, uspešno se koristi za otvaranje apetita, ublažava smetnje u organima za varenje, a delotvoran je i protiv groznice i malokrvnosti.

RECEPT

- 20 g kičice
- 20 g lincure
- 20 g iđirota
- 20 g gorke deteline
- 20 g kore gorke pomorandže
- litar komovice
Sve sastojke dodajte u komovicu i držite u staklenoj flaši 8-10 dana i s vremena na vreme promućkajte (što češće, to bolje). Uzimajte po jednu kašiku pola sata pre jela.

KOPRIVA
List sadrži dosta tanina, soli i hlorofila, vitamina C i K sluzi, lecitina, fitosterola, kao i sirćetne, mravlje, maslačne i kremene kiseline. Odavno se koristi kao najbolji lek protiv anemije, reumatizma, kamena u bešici i opadanja kose.

RECEPT
- 50 g lista koprive
- litar vode
Isitnjeno lišće koprive kuvajte 15 minuta u vodi, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro procedite i pijte tokom dana umesto vode.

Broj 152
U ovom broju:

Susam štiti jetru


Bosiljak za lak san


Koje afrodizijake koriste poznati?


Teta terapija: kreirajte život kakav želite


Šta kad izostanu "oni dani"?


Amorove strele iz tanjira


Napetost škripi zubima


Akademik Svetomir Stožinić, kardiolog:
Optimizam diktira ritam srca


Jutarnje vežbe za dan bez stresa


Feng šui - kristali bude strast


Ljubav između ushićenja i brodoloma