Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 152
aktuelno izdanje
Lek podstiče samoisceljenje
Piše:Marijana Vasiljević
Angina, bronhitis, kijavica, osip, suv kašalj, česte kod dece najmlađeg uzrasta, naročito u zimskim mesecima, ne moraju uvek da se leče klasičnim metodama. Kada se prehlade nadovezuju, pa je dete, kako roditelji kažu “stalno bolesno”, pravi je trenutak za odlazak kod homeopate. Jer, homeopata će ne samo izlečiti, već što je još važnije stvoriti bolju preventivu, i ojačati imunitet deteta kako se ono ubuduće ne bi tako često razboljevalo.
- Homeopatija je proces prirodnog isceljenja u kojem se lekovi koriste da bi podstakli prirodne moći organizma za samoisceljenje, kaže za “Bilje i zdravlje”, dr Slobodanka Kašiković, pedijatar i homeopata.
U klasičnoj medicini, po rečima dr Kašiković, kako se koji simptom kod deteta pojavi, lekar gleda da ga ukloni.
- Bilo da je reč o zapušenju nosa, kašlju, temperaturi, zanemaruje se da je to prva odbrana organizma, da se telo na taj način brani, i jača imuni sistem. Primena lekova u tim slučajevima često je nepotrebna, posebno ako imamo u vidu da se poslednjih godina koriste sve jači lekovi, kaže ona.

LEČI UZROK A NE SIMPTOME
Homeopatija leči uzrok, a ne simptome. Jer, homeopatija posmatra bolest kao narušavanje harmonije između intelekta (mentalnog stanja), emocija i tela. Bolest uglavnom nastaje kad se poremeti ta ravnoteža. Zadatak homeopate je da, uz pomoć homeopatskog leka koji se dobija prirodnim putem (iz biljnih, životinjskih, mineralnih izvora), pomogne pacijentu da povrati zdravlje, odnosno da mu omogući da se ponovo vrati u harmoniju.
- Tako je i kod dece, kaže dr Kašiković. A ona su i najbolji pacijenti, verovatno jer sam pristup homeopate ne stvara odbojnost prema lečenju. U homeopatiji nema injekcija, bolnih i neprijatnih intervencija... Sa detetom se razgovara, ono se igra i potpuno je opušteno, što pomaže homeopati da proceni koji lek bi mu najviše odgovarao, objašnjava dr Kašiković.
S druge strane, dodaje naša sagovornica, bolesti kao što su bronhitis, angina, kijavica, vrlo često prolaze i same, uz određenu podršku organizma.
- Majke obično trče kod lekara kad im dete nepodnošljivo kašlje. A ne znaju da detetovo telo izbacuje toksine putem kašlja, kijavice. Ako se krene agresivno sa lečenjem, stanje se prividno smiri, a kasnije dolazi dublja bolest. Uz malo čajeva, mirovanja i eventualno odogovarajući homeopatski lek, kijavica ubrzo prođe. To su bolesti takozvanog prvog nivoa u homeopatiji. U takvim situacijama treba jačati imuni sistem deteta, jednim homeopatskim lekom, koji deluje poput vakcine, a to automatski znači i ređe razboljevanje, objašnjava dr Kašiković.

EFIKASNA I KOD TEŠKIH OBOLJENJA
Kod težih bolesti koje se pojavljuju na dubljem nivou, homeopatija je još efikasnija.
- Homeopatsko lečenje se pokazalo kao izuzetno efikasno kod dece sa teškim patologijama, teškim imunološkim oboljenjima, zastojima u govoru, razvoju, intoleranciji na hranu, koje klasična medicina drži samo pod kontrolom. Imala sam slučajeve dece koja su zaostajala u mentalnom razvoju, a nikad nisu imala prehlade, bronhitise, upale uva, ali bolest je bila na dubokom mentalnom nivou. Kako se bolest popravljala sa homeopatskim lekom, tako su se javljale bolesti nižeg nivoa: kašalj, osipi, bronhitis, visoke temperature. Paradoksalno, ali to je bio put izlečenja teške bolesti.

LEK U SKLADU SA LIČNOŠĆU DETETA
Postoji sprega između klasične medicine i homeopatije. Parametri iz klasične medicine, pomažu homeopatama u utvrđivanju dijagnoze. A lečenje zavisi od toga na kom nivou je bolest.
- Lek se uvek daje za ličnost, za čoveka, a ne za bolest. Svako dete sa astmom neće dobiti isti lek, jer ne postoji univerzalni lek za astmu. Kod laganih, "površnih bolesti", kako mi homeopate to zovemo, dovoljan je jedan homeopatski lek koji će uvesti dete u dobro stanje, i svaka sledeća prehlada će proći bez problema, jer je imuni sistem ojačan. Ako je bolest na dubljem nivou lečenje može da traje od šest meseci, godinu, pa i dve. To ne treba da zabrine pacijente, jer u homeopatiji se koriste najprirodniji lekovi, koji ne izazivaju rezistentnost, kaže dr Kašiković.

KADA POMAŽE I ŠTA SVE LEČI
Homeopatija je efikasna u stimulaciji imunog sistema i na taj način podstiče oporavak deteta i razrešavanje brojnih problema koji nastaju u detinjstvu. Može efikasno da deluje u slučaju akutnih oboljenja uha, ždrela i nosa, pluća i digestivnog trakta.

Inflamatorna stanja, kao što su visoke temperature, reaguju skoro momentalno nakon davanja homeopatskog leka. Efekat je brz i u slučaju upale u predelu grudnog koša.
Takođe, može pomoći i kod ekcema, astme i drugih hroničnih problema.
Kolike, žutica, nesanica, povraćanje kod novorođenčadi, odbijanje majčinog mleka, ispucale bradavice, problemi sa hranjenjem, intolerancija prema mleku, slabo napredovanje, konjunktivitis, osip od pelena, samo su neke od bolesti koje efikasno leči homeopatija.

Kasno nicanje zuba, usporen razvoj, hiperaktivnost i hipoaktivnost takođe se mogu efikasno lečiti homeopatskom terapijom.
Homeopatija je veoma efikasna u lečenju dečijih bolesti kao što su male boginje, zauške, veliki kašalj i u slučajevima kada dete ne može biti vakcinisano. Dobro deluje i na krup. Može razrešiti razvojne poremećaje bilo kog porekla i pomoći deci sa Daunovim sindromom da brže napreduju.

Homeopatija može pomoći i kod fizičkih i mentalnih trauma, kao što su gušenje prilikom rođenja, posledice povrede glave i kod ozbiljnih problema, kao što su epilepsija, cerebralna paraliza i neka skoro neizlečiva stanja.
Takođe može biti od pomoći kod noćnog umokravanja, noćnih mora, preterane stidljivosti, problema u učenju, agresivnog i antisocijalnog ponašanja, kod suparništva između braće i sestara, tvrdoglavosti i autizma.

Broj 152
U ovom broju:

Susam štiti jetru


Bosiljak za lak san


Koje afrodizijake koriste poznati?


Teta terapija: kreirajte život kakav želite


Šta kad izostanu "oni dani"?


Amorove strele iz tanjira


Napetost škripi zubima


Akademik Svetomir Stožinić, kardiolog:
Optimizam diktira ritam srca


Jutarnje vežbe za dan bez stresa


Feng šui - kristali bude strast


Ljubav između ushićenja i brodoloma