Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 152
aktuelno izdanje
Medne maske
Piše: prof. dr Milanka Erski Biljić
Odvajkada je san svake žene bio da što duže sačuva svež i lep izgled lica i normalnu funkciju kože, a tokom istorije menjali su se postupci negovanja, oblici i vrste preparata. Ali, potreba za ulepšavanjem ostala je večna.
Jer, posle četrdesete koža je podložnija atrofičnim i degenerativnim promenama koje se manifestuju u vezivnom tkivu i u epitelu. S obzirom na to da u petoj deceniji gubi i sposobnost da zadržava vodu postaje suva i smežurana, čemu doprinosi i prestanak rada lojnih žlezda. Ali, istraživanja su potvrdila da taj fiziološki proces starenja kože može da se odloži.
Osim toga moderno doba je donelo život u zagađenijoj sredini koja štetno deluje na celokupan organizam, pa samim tim i na kožu. Ona je, uzgred budi rečeno, i najviše izložena brojnim nepovoljnim uticajima. Zbog toga žene sve češće traže pomoć od medicine, hemije i ostalih srodnih nauka da sačuvaju lepotu. Pri tom ne bi trebalo da zanemare upozorenje stručnjaka da se za negu kože ne preporučuju samo hemijska sredstva jer njihova prekomerna upotreba predstavlja rizik i može da dovede do štetnih posledica. Osim toga nove tehnologije iz dana u dan "štancuju" i kozmetičke preparate čiji sastav ponekad može štetno da de deluje na kožu.
To je razlog što se u kozmetologiji sve više traga za prirodnim lekovito-profilaktičkim supstancama koje mogu da se koriste bez rizika. Među njima pčelinji proizvodi zauzimaju značajno mesto.
Ne bez razloga, jer su se još u spisima drevnih lekara nalazile recepture za lepotu sa medom i voskom, a poznato je da je i Kleopatra koristila krem za lice koji je sadržao i pčelinji med. I dame na dvoru francuskih kraljeva koristile su med za negu i lepši izgled kože.
Medni preprati, tvrde kozmetolozi praktičari, deluju efikasnije od industrijskih, a medne maske od krema i masti. One ne samo što omekšavaju kožu, već je i hrane. Trebalo bi samo da znate koji tip kože imate (suva, masna, mešovita, normalna) i na osnovu toga da napravite masku.
Predlažemo vam nekoliko recepata za lepotu:

RECEPT MARLEN DITRIH
- kašike meda
- 3 kašike mleka
* Pomešajte med i mleko i svakodnevno namažite lice, sačekajte 60 minuta i isperite toplom vodom.

MEDNE MASKE

     I

- 100 g meda
- 25 ml alkohola
- 25 ml vode
* Sastojke dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu masu, namažite u tankom sloju na lice i sačekate 10–15 minuta, pa isperite toplom vodom.

     II

- med
- žumance
- kisela pavlaka

* Pomešajte jednake količine svih sastojaka, pa mešavinu tamponom od vate u tankom sloju namažite na dobro očišćenu kožu. Sačekajte 10-15 minuta i operite toplom vodom.

     Francuska

- 2 kašike svežeg kravljeg sira
- kašika meda
- nekoliko kapi maslinovog ulja
* Sir dobro izgnječite, dodajte kašika meda i maslinovo ulje, dobro promešajte i namažite obilno lice i vrat. Sačekajte 10-20 minuta i isperite toplom vodom.
Napomena: Ova maska je za normalnu i suvu kožu!

     Sa brašnom i žumancem

- kašičica meda
- kašika kuruznog brašna
- žumance

* Umutite žumance, dodajte med i kukuruzno brašno i dobro izmešajte da dobijete homogenu masu. Namažite lice, sačekajte petnaestak minuta i isperite toplom vodom.
Savet plus: umesto kukuruznog možete da koristite ovseno brašno!

HRANI I ŠTITI
Med se posebno preporučuje u kozmetici jer ga koža dobro upija i na taj način se, između ostalog, i hrane mišićni slojevi glikogenom. Osim toga obezbeđuje se zaštita kože jer med ima antibiotske osobine.
Ako želite da ojačate i omekšate strukturu kože, pa samim tim i usporite proces starenja, potrebno je ne samo da primenjujete medne maske i kreme, već i medne vode i kupke. Ali, o tome u jednom od narednih brojeva "Bilja i zdravlja".

Broj 152
U ovom broju:

Susam štiti jetru


Bosiljak za lak san


Koje afrodizijake koriste poznati?


Teta terapija: kreirajte život kakav želite


Šta kad izostanu "oni dani"?


Amorove strele iz tanjira


Napetost škripi zubima


Akademik Svetomir Stožinić, kardiolog:
Optimizam diktira ritam srca


Jutarnje vežbe za dan bez stresa


Feng šui - kristali bude strast


Ljubav između ushićenja i brodoloma