Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 153
aktuelno izdanje
Verujem u moć prirode
Katarina Radivojević

Piše: T. Marković
Ljubitelji sedme umetnosti nedavno su imali priliku da je vide u filmu "Morfijum" ruskog reditelja Alekseja Balabanova, tv gledaoci iz nedelje u nedelju uživaju u njenim ostvarenjima u serijama "Sva ta ravnica" i "Najbolje godine". Katarina Radivojević poslednjih meseci radi punom parom, a angažman u sitkomu "Najbolje godine" nametnuo joj je, kako kaže, više nego zahtevan tempo, jer se serija uporedo emituje i snima. To podrazumeva da već mesecima živi na relaciji Srbija – Hrvatska.

* Pobornik ste zdravog života. Kako se život na relaciji Hrvatska – Srbija odražava na Vaše navike?
– Način života kojim živim poslednjih sedam meseci je jako naporan, uz veliki pritisak oko snimanja u Hrvatskoj tu su i različite obaveze i predstave koje igram u Beogradu. Radni dan mi prosečno traje 12 sati. Sve to nameće takav tempo da zaista imam jako malo vremena za sebe, ali se trudim da koliko god mogu vodim računa i pridržavam se nekih pravila zdravog života, bilo da je reč o ishrani, odmoru, ili fizičkoj aktivnosti.

* Kako se hranite? Imate li vremena da i sami nešto spremite?
- I pored svih obaveza i pritisaka oko snimanja, pokušavam da ne jedem ništa nekvalitetno. U pauzama se trudim da uvek pojedem nešto kuvano, čak sam i u Zagrebu, u blizini studija u kojima snimamo, pronašla mesto gde mogu da kupim ono što mi odgovara. Pre bih ostala gladna nego pojela neku nezdravu hranu. Svakodnevnu ishranu ne mogu da zamislim bez kivija, banana i pomorandži, a tu si i nepečeni bademi i lešnici, sušeno voće, oni su mi obavezan doručak. Kad imam vremena, spremim sebi miso supu, koju sam nedavno naučila da kuvam, ili neke čorbice od povrća, ili rižoto. Trudim se da sve bude što prirodnije i najčešće pripremam jela na pari. Ne jedem pohovano. Kad god mogu pridržavam se pravila zdrave ishrane.

* Imate izuzetnu liniju. Kako je održavate?
- Poslednjih meseci sam se malo ugojila, upravo zbog peciva koje sam sebi dozvolila, pa su sada ona na listi zabranjenih namirnica. Trudim se da, koliko god mogu, odolevam i slatkišima. U Zagrebu sam pronašla i mesto za treninge, odem ako mogu i tri puta nedeljno. Obično onako umorna, kad završim sa snimanjima, odem da vežbam. To mi je zapravo i ventil, način da se izduvam, izbacim pritisak iz sebe. Obično su to kondicioni treninzi, radim na snazi.

* Kako se borite protiv stresa?
- Nikada ništa ne zadržavam u sebi. To je najbolji lek za mene i moju dušu. Pokušavam da bar jednom nedeljno imam vreme samo za sebe, za odlazak u saunu i na masažu. Kad god mogu odem u prirodu, to me opušta. Tenutno radim u Žumberku, u eko selu napravljenom za potrebe snimanja, na granici Slovenije i Hrvatske. Trudim se da u tom predivnom prirodnom okruženju ukradem nekoliko minuta samo za sebe, da se osamim, izdvojim, malo opustim.
Nedavno sam se probudila sa osećajem ukočenosti u leđima. Znala sam da je to posledica stresa i prejakog tempa snimanja. Počela sam da praktikujem kombinaciju hiropraktike, akupresure i meditacije i to mi dosta pomaže, već se osećam bolje.

* Krase Vas izuzetan ten i bujna kosa. Kako ih čuvate i negujete?
- Puno ulažem u sebe, vodim računa o izgledu. Kupujem kvalitetnu kozmetiku obogaćenu mineralima. U Beogradu godinama idem kod kozmetičarke Eme, a sada sam našla i kozmetičarku u Zagrebu kojoj verujem. One mi čiste lice, tenutno koristim jedan polu-prirodan piling i mislim da sve to ima efekta. Ujutru mi je lice često naduveno, borim se sa tim specijalnim načinom umivanja. Napunim lavabo hladnom vodom, ledom i iseckanim svežim krastavcima, zaronim nekoliko puta i otok lica nestaje. Ali verujem da moj izgled i stanje moje kose imaju itekako veze i sa načinom ishrane. Negujem se i iznutra.

* Vaša profesija podrazumeva puno šminkanja. Kako se nosite s tim?
- Privatno se ne šminkam, baš iz razloga što mi je to svakodnevna obaveza na poslu. Kad radim napravim dobar kompromis sa šminkerkom, da ne pokriva previše. Korektor na pojedinim mestima i puder u prahu da se izjedanači ten su sasvim dovoljni i jedino na šta pristajem od “teške” šminke. Ako treba spremna sam i da “ratujem” sa šminkerima.

* Postoji li možda neki svakodnevni ritual bez koga ne možete?
- Kad ujutru ustanem obavezno uzimam propolis sa medom, kao i propolis u tinkturi. Uz propolis mi počinje dan. Mislim da mi sve to pomaže da izdržim ovaj tempo. Evo, cele zime se nisam razbolela, hvala Bogu.

* Kako brinete o zdravlju? Verujete li više alternativnom lečenju, ili dajete prednost savremenoj medicini?
- Ne volim antibiotike, trudim se da sve rešim prirodno, bez upotrebe lekova. Pristalica sam alternative i prirodne medicine. Redovno uzimam ekomer, spirulinu, bio bran, ali naizmenično, nikad sve odjednom. A propolis uvek. Ako osetim da mi je loše, pred spavanje se najedem belog luka. To je najbolji lek. Možda nije najprijatnije sutra na snimanju, ali mom imunitetu pomaže. Volim i čajeve. Za Novu godinu sam bila u Egiptu i tamo sam kupila čajeve za želudac, spavanje, detoksikaciju. Zaista su divni, ne samo zbog mirisa i ukusa, već i delovanja. Uzela sam i neka orijentalna ulja za masažu, bilo da su mi potrebna za leđa, ili za opuštanje mišiča da lakše zaspim.

* Ulogom Zone Zamfirove ste izbili u prvi plan, da li vam je ona vremenom postala teret?
- Uloga Zone jeste mi donela slavu i popularnost, ali i neku vrstu tereta. Tada sam prvi put osetila koliko mediji mogu da budu nemilosrdni. O meni su počele da se raspredaju priče koje ne samo da nisu imale nikave veze sa mojim profesionalnim angažovanjem, već su, što me je najviše pogodilo, bile apsolutno neistinite. Inače, velika je stvar kad se sa drugim filmom u karijeri upišete u istoriju srpske kinematografije. Na to sam itekako ponosna i sad sam već shvatila da je takav uspeh skoro neponovljiv.

* Da li ste zadovoljni dosadašnjim tokom karijere? Postoji li uloga o kojoj sanjate, ili žanr u kome biste se rado oprobali?
- Zadovoljna sam dosadašnjom karijerom. Smatram da sam puno toga ostvarila u ovih prvih deset godina od upisa na Fakultet dramskih umetnosti. Ako tako mogu da kažem, čini mi se da bolje nije moglo ni da bude. Jedino čemu bih možda više volela da se posvetim je pozorište i nekim karakternim dramskim ulogama.

* Da niste glumica, u kojoj biste se profesiji videli?
- Kada sam bila mala želela sam da budem balerina, ali mi to nije pošlo za rukom. Kasnije sam to ostvarila na filmu ulogom Tamare u "Lavirintu". Sad ne bih nikad izabrala ništa drugo. Kao glumica, uvek, bar na neko vreme mogu biti neko drugi, iz nekog drugog perioda, iz neke druge zemlje. Zar to nije sjajno?

*Gde biste voleli da vidite sebe za 20 godina?
- Zamišljam da imam porodicu. Da pola godine živim pored mora. Da mogu sebi da priuštim luksuz da biram kada ću da radim i da biram samo izuzetne uloge.

BORAC OD MALIH NOGU
* Koji je Vaš životni moto?

- Fransoaz Sagan je rekla: "Ja ne živim život, ja vodim ljubav sa životom", a u ovoj profesiji sam naučila i da moram da se izborim za sebe. U svakom smislu. Mislim da je to nešto sa čime se čovek rodi, a smatram da sam borac od malih nogu. To sam primenila i u mojoj profesiji, koja ume da bude užasno surova. Često se dešava da vas ljudi iscrpljuju, ići do vaših maksimuma, ali se ja pobunim, postavljam granicu. Moras da se boris za sebe, inače nećeš ništa dobiti.

O SLOBODNIM SCENAMA
* Uloga Ruskinje Ekaterine Ivanovne u "Morfijumu" Alekseja Balabanova izazvala je polemike i reakcije zbog nekih slobodnih scena. Kako to komentarišete?

- Nemam problem sa tim, znam šta sam i zašto radila. Imala sam priliku da radim sa rediteljem za koga mnogi u Srbiji ne znaju ko je i kakva je on zaista veličina u evropskoj kinematogafiji. Posao glumice je da se, ako ima potrebe, skine pred kamerama. Čak i ako joj nije prijatno. Uostalom, sada imam godine koje imam i telo u koje prilično ulažem. Mogu sada da ga pokažem, za 10 - 15 godina tako nešto već neću moći. Trudim se da me zlobni komentari više ne dotiču. Danas je senzacija važnija od lepe kreativne vesti, ovo je vreme voajerizma. Morala sam da naučim da se nosim sa time.

Broj 153
U ovom broju:

Na čaju sa...dr Dimitrije Panfilov
Ataman estetskih hirurga

Kako da izlečite akne
Medne maske i losioni

"Bildujte" svoje vijuge

Organizam ne voli sve namirnice

Nos po meri lica

Rutina u vezi - izađite iz čaure