Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 153
aktuelno izdanje
Čaj od koprive
vraća snagu
Priredila: J. Matijević
Anemija (malokrvnost) je veoma rasprostranjeno oboljenje koje, ako se pravovremeno ne leči, ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje. Počinje postepeno, a prvi simptomi najčešće se ispoljavaju tek kada se rezerve gvožđa potpuno potroše. Tada su bledilo, slabost, nesvestica, nepravilan rad srca, brzo umaranje, gubitak apetita, glavobolje i krvarenja iz nosa i desni nezaobilazan "pratilac" ove bolesti. Srećom tu su "lekovi iz prirode" i niz veoma efikasnih narodnih recepata od različitog bilja. Svi čajevi, sirupi i tonici moraju da se piju pre jela a mogu da se slade jedino medom, najbolje šumskim.

KOPRIVA
Ovaj omiljeni narodni lek, preventivno sredstvo i hrana, obiluje vitaminima C i K, u listu ima tanina, soli, hlorofila, mravlje, sirćetne, kremene i maslačne kiseline, karotina, fitosterola i lecitina. Kopriva je jedan od najboljih “boraca” protiv anemije, a koliko se ceni u klasičnoj i narodnoj medicini najbolje ilustruje to što je nazivaju “eliksirom života”. Koristi se protiv noćnog umokravanja dece, reumatizma, proliva i slabosti, kod kamena u bešici, protiv peruti i opadanja kose.

RECEPT

- šaku mladih ili pola šake suvih lisnih pupoljaka koprive
- litar vode
Koprivu 15 minuta kuvajte u vodi, skinite s vatre i poklopite. Proceđen i prohlađen čaj pijte mesec dana umesto vode.

TRAVA-IVA
U nekim krajevima Teucrium montanum je najupotrebljavanija biljka u čiju lekovitost vlada neograničeno poverenje. Ima vrlo gorak, opor i aromatičan ukus, jer obiluje gorkim materijama, taninima i etarskim uljima. Oporavlja i jača organizam, ublažava malokrvnost, pospešuje rad želuca i pojačava lučenje žuči, a često se koristi i za lečenje organa za varenje i disanje.

RECEPT

- 25 g trave ive
- 25 g lista koprive
Mešavinu prelijte sa pola litra hladne vode i poklopite. Sutradan ujutru prokuvajte dva minuta i, kada se ohladi, procedite i pijte po čašu tri puta dnevno pre jela.
NAPOMENA: Čaj pijte tri dana, pa napravite jednodnevnu pauzu.

TREŠNJE
Obiluju kalijumom i kalcijumom, a sadrže i natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, čak i jod, fluor, hrom i bakar. Bogate su vitaminima C, B5, E i B1 a sadrže i organske kiseline, celulozu i pektin. Ima u njima i beta-karotina, folne kiseline i biotina. Zato se smatra da trešnje pročišćavaju krv, potpomažu obnavljanje tkiva, regulišu rad bubrega, jetre i žuči, umanjuju otoke, jačaju krvne žile i odlične su u borbi protiv anemije.

RECEPT

- šaka suvih trešanja
- šaka kamilice
- 1,5 l vode
- ½ l crvenog vina
- 250 g šumskog meda
Trešnje zajedno sa košticama istucajte u avanu i izmešajte sa kamilicom. Mešavinu prelijte sa vodom i kuvajte na tihoj vatri dok ne uvri napola. Ostatak procedite pa dodajte vino (što starije to je bolje) i med. Pijte 2-3 puta dnevno po pola čaše.

ŠIPURAK
Obiluje vitaminima C, P i K kao i provitaminom A. Sadrži flavonide, tanine, pektin, limunsku i jabučnu kiselinu, invertne šećere, saharozu i malo etarskog ulja. Čaj čisti krv, otklanja anemiju i malaksalost, bledilo kože i druge tegobe uzrokovane nedostatkom vitamina C. Blagotvorno deluje na organe za varenje i na izlučivanje mokraće, bez ikakvih nadražaja bubrega. Preporučuje se za sprečavanje nastanka kamena u bubrezima i mokraćnim kanalima, a koristi se kod upalnih procesa bubrega, bubrežne nakapnice i mokraćnog mehura.

RECEPT

- 15 g šipuraka
- 15 g hajdučice
- 15 g koprive
- 15 g ribizle
Sastojke prelijte sa pola litra hladne vode i ostavite poklopljeno 24 časa. Sutradan na tihoj vatri kuvajte 2-3 minuta, skinite s vatre, poklopite i pustite da se ohladi. Pijte po čašu proceđenog čaja tri puta dnevno.

MASLAČAK
Bogat je mineralima, vitaminima B, C, D i K, flavonoidima i karotenoidima. Od aktivnih lekovitih supstanci sadrži i gorke materije, kalijum, smole, etarska ulja, inulin i gvožđe. Cenjen je u lečenju anemije, deluje protiv hemoroida i probavnih problema. Osim što pojačava lučenje žuči, maslačak je dobar diuretik, pospešuje rad bubrega, čisti krv, pomaže kod lečenja gihta, reumatizma i kožnih ekcema, a čaj od maslačka pročišćava organizam.

RECEPT

- 10 g korena maslačka
- 10 g cveta gloga
- 10 g drenjina
Sastojke prelijte sa pola litra hladne vode, poklopite i ostavite preko noći. Ovaj rastvor sutradan kuvajte 3 minuta na tihoj vatri, poklopite i sačekajte da se ohladi. Procedite i pijte po čašu tri puta dnevno pre jela.

CIMET
Zbog sadržaja tiamina ovaj začin stimuliše probavu, podstiče perlistatiku creva, deluje protiv stvaranja gasova, smanjuje grčeve i nadutost, a potpomaže i održavanje nivoa dobrog holesterola u krvi. Osim toga dobar je “izvor” prehrambenih vlakana i kalcijuma, a sadrži i dosta gvožđa pa se često dodaje preparataima i čajevima protiv anemije.

RECEPT

- 4 kašičice mlevenog indijskog cimeta
- 8 kašičica meda
- 8 šoljica za crnu kafu soka od šipurka
Soku dodajte cimet i med i mešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu. Dnevno uzimajte 2 kašičice ovog sirupa rastvorenog u pola šoljice vode.

Broj 153
U ovom broju:

Na čaju sa...dr Dimitrije Panfilov
Ataman estetskih hirurga

Kako da izlečite akne
Medne maske i losioni

"Bildujte" svoje vijuge

Organizam ne voli sve namirnice

Nos po meri lica

Rutina u vezi - izađite iz čaure