Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 156
aktuelno izdanje
Alergijski rinitis
Piše:T.M.
Lepom vremenu, toplijim i sunčanim danima ne raduju se svi. Jer, sa početkom proleća, počele su i muke onih koji imaju probleme sa alergijama na polene.
Prema nekim procenama svaki drugi stanovnik zapadne Evrope ima neku alergiju. Najčešći je alergijski rinitis, koji se manifestuje na gornjim disajnim putevima. Prema raznim epidemiološkim studijama učestalost alergijskog rinitisa je 15-30%. Iako vitalno ne ugrožava život, ovo oboljenje itekako remeti normalno funkcionisanje i rad.

Od rinitisa do ozbiljnih bolesti
- Simptomi alergijske kijavice, odnosno rinitisa, su zapušen nos, bistra vodena sekrecija iz nosa, kijanje, svrab i crvenilo očiju. Ako nema povišene temperature, bolova u zglobovima i mišićima, onda bi svakako trebalo da se posumnja na alergiju – objašnjava dr Ivan Đorđević, ORL specijalista. - Prehlade bilo virusne, ili bakterijske, imaju slične simptome, ali po pravilu postoji i povišena temperature, malaksalost i bolovi. Kod bakterijske infekcije sekrecija iz nosa je prebojena, od beličaste, preko žute, pa sve do zelene.
Prema rečima našeg sagovornika, brojna oboljenja i stanja se dovode u vezu sa alergijskim rinitisom. Kod dece to je uvećanje trećeg krajnika, sekretorna upala srednjeg uha (čija je posledica oštećenje sluha), upala nosne i sinusnih šupljina. Tu je i upala sluznice grkljana, kao i veza sa bronhijalnom astmom. Istraživanja su pokazala da 3/4 astmatičara ima simptome rinitisa, petina bolesnika s alergijskim rinitisom ima astmu, dok četvrtina obolelih boluje od obe bolesti.

Moguće komplikacije
- Komplikacije kod alergijske kijavice nastaju zbog nelečenja, ili neodgovarajućeg lečenja – kaže dr Đorđević. - Ako znamo da je tečnost u srednjem uvu, koja može da bude posledica alergije gornjih repiratornih puteva, u početku bistra, kasnije sve gušća i na kraju prelazi u želatinoznu masu, jasno je da oštećenje sluha može da bude trajno. Posebna vrsta zapaljenja dela grkljana, subglotisni laringitis, koje se dovodi u vezu sa alergijom, je oboljenje opasno po život dece do pete godine. Zbog uvećanog trećeg krajnika normalan san i samim tim sve dnevne aktivnosti deteta prosto su onemogućene.
Izbegavanje alergena je najstariji i stalno spominjani metod u lečenju alergija. Ako je pacijent alergičan na polene trava, drveća, ili korova ne bi smeo da boravi u prirodi kada je koncentracija alergena u vazduhu visoka.
S obzirom da je koncentracija različitih alergena u vazduhu prisutna od februara – marta, pa sve do novembra, jasno je da je izbegavanje alergena praktično nemoguće.

Lečenje samo uz lekara
- Lečenje “na svoju ruku” je apsolutno pogrešno, jer danas u slobodnoj prodaji mogu da se nađu različiti medikamenti koji nisu efikasni kod svakog pacijenta - naglašava dr Đorđević. - Terapija je strogo individualna i sprovodi se tek posle odgovarajućih pregleda, kliničkih i laboratorijskih ispitivanja. Najefikasniji lekovi su nazalni kortikosteroidi, posebno novije generacije koji se minimalno ili nemerljivo resorbuju u krvi, a veoma su efikasni. To su specijalne “pumpice” za nos, mogu da se koriste duže vreme, u kontinuitetu više meseci, čak se prepisuju i deci starijoj od tri godine.
Kao deo terapije daju se i antihistaminici, koji su korisni, ali samo u kraćem vremenskom periodu i samo oni za koje je dokazana efikasnost uz minimalne neželjene efekte. Ispiranje nosa fiziološkim rastvorima morske soli (sa ili bez dodatka različitih minerala) je preporučljivo, ali ne i dovoljno za lečenje.

Oblozi prva pomoć
Osobe alergične na polen retko imaju promene na koži. Ako ih ima one su prisutne sekundarno - zbog iritacije od suza i brisanja nosa. Međutim, postoji takozvana ukrštena reakcija nekih alergena koji se unose hranom, ili ih udahnemo, sa alergijom na polen. Tako osobe alergične na ambroziju mogu alergijski da odreaguju na krastavac, tikvu, bananu, ili kamilicu. Ukoliko kreme, ili mleka za telo sadrže ove sastojke, moguće je da se na koži pojavi kontaktna alergija, sa simptomima crvenila, svraba i otoka.
- Potrebno je da se prestane sa korišćenjem bilo kakvog novog preparata, ili izbace iz upotrebe stari koji su promenili boju, ili miris – objašnjava dr Vesna Mikulić, specijalista dermatovenerologije. - Neophodna je dobra higijena kože i dok se ne ode kod lekara uvek može da se stavi hladna obloga od obične, ili kisele vode, 5-10 minuta. Ako se pojavi alergija na koži obično se koriste lekovi poput antihistaminika, koje osobe sa alergijama i imaju u svojim apotekama.
Doktorka Mikulić naglašava da bez preporuke dermatologa nikako ne bi trebalo da se koriste kreme. Ovo se posebno odnosi na kortikosteroidne kreme koje, ako se dugo upotrebljavaju, mogu da oštete kožu, istanje je, dovedu do pucanja krvnih sudova i pojačane maljavosti.

Simptomi alergijskog rinitisa:
Dva ili više simptoma koji traju više od jednog sata, ili nekoliko dana )
- curenje iz nosa (bistra vodena sekrecija)
- kijanje (u napadima)
- začepljenost (opstrukcija) nosa
- svrbež nosa
- moguć konjunktivitis ( upala sluznice oka )

Simptomi koji nisu povezani s alergijskim rinitisom:
- curenje nosa samo iz jedne nosnice
- začepljenost nosa bez drugih simptoma
- sluzavo - gnojni sekret iz nosa
- "osećaj" da se sekret sliva iz nosa u grlo
- bol
- česta krvarenja iz nosa (epistakse)
- gubitak čula mirisa

Broj 156

Lečenje biljem/Nega kose i kože glave
Sačuvajte dragoceni ukras

Na čaju sa.../Vladimir Grbić, sportista
Vitez sa loptom

Fitoterapija/Trudnoća i biljni preparati
Držite se proverenih biljaka

Alternativa/Fejsbilding
Podmlađivanje bez muke

Lepota
Nega masne kože

Ishrana/Rečne ribe
U tanjiru dvaput nedeljno

Deca/Dijagnoza: upala krajnika
Operacija – najbolji lek

Zdravlje/ Herpes
Virus vreba iz zasede

Kardiologija/Ugradnja pejsmejkera
Spas u "kutiji šibica"

Pulmologija/Alergijski rinitis     
Kijavica zbog polena

Zdravlje/ Žene i cigarete
Češće na meti duvanskog dima

Lečilišta/ Banje Srbije
Za zdravo telo i jači duh

Psihologija/Ljubav
Razlika u godinama

Psihijatrija/Anksioznost
Kad strah zakoči dah