Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 159
aktuelno izdanje
Jasmin za
potpun užitak
Pripremila:J. Matijević
Veruje se da termin "afrodizijak" potiče od imena Afrodite, grčke boginje ljubavi i lepote, a označava supstance koje pojačavaju polnu želju. Da li takve supstance zaista postoje ili ne, mišljenja su oprečna, ali postoji niz biljaka i njihovih preparata za koje se veruje da su moćni afrodizijaci i taj “status” ne može niko da im oduzme. Naučnici poručuju da ne postoji afrodizijak koji deluje direktno, ali da se na libido i seksualnu želju može uticati na različite načine. Jedan od njih je pomoću biljaka i njihovih etarskih ulja, a “na dobrom glasu” su jasmin, lijander, lovor, bršljan, bosiljak, ruzmarin, sandalovo drvo (sandalovina), šafran, vanila, majoran, cimet, karanfilić, kopriva i anis.
Njihovi mirisi deluju suptilno (preko hipotalamusa) a etarska ulja ulaze u organizam kroz kožu masažom i kroz pluća udisanjem. Na oba načina dospevaju u krvotok i dalje do ćelija, podsvesno stvaraju osećaj harmonije i dobrog raspoloženja, što se pozitivno odražava i na seksualnu želju.

JASMIN
Deluje stimulativno i popravlja raspoloženje. To je miris čistoće i blaženstva, pa aromaterapeuti kažu da “nosi deo mirisa iz cvetnog raja”. Senzualna aroma jasmina deluje antidepresivno, najbolji je afrodizijak u aromaterapiji i dugotrajnog mirisa sa prijatnim reakcijama onih koji ga koriste.

KUPKA
- 20 kapi etarskog ulja jasmina
- 4 kašike bagremovog meda
Nakapajte ulje u med, promešajte i odmah dodajte u kadu napunjenu toplom vodom. Mešajte rukom dok se smesa ne rastvori. Uronite u vodu, zatvorite oči i opuštajte se 20-30 minuta. Obrišite se peškirom i odmarajte ležeći barem 2 sata, da bi ulje moglo potpuno da prodre u telo.
NAPOMENA: Posle ove kupke ne mažite nikakve kreme po telu i ne stavljajte nikakve druge mirise.

SANDALOVO DRVO
Ovo ulje egzotičnog mirisa neguje dehidriranu kožu, korisno je protiv upala i pomaže uspostavljanje duhovne ravnoteže. Vekovima se koristi kao afrodizijak. Masaža se koristi da bi se osoba opustila, oslobodila stresa i dozvolila emocijama da se iskažu.

MASAŽA
- 50 ml jojobinog ulja
- 10 kapi ulja sandalovine
- 4 kapi etarskog ulja ruže
U jojobino ulje nakapajte etarska ulja i dobro promućkajte. Na dlan naspite malo mešavine, protrljajte između dlanova i lagano masirajte stopala (jer refleksno deluje na celo telo), noge, ramena, ruke ili lice.

BOSILJAK
Osim što deluje kao antibiotik i poboljšava cirkulaciju, dobar je i protiv mentalnog umora, u odbrani od insekata, a koristi se u parfimerijskoj industriji. Odavno ga “prati glas” moćnog afrodizijaka, bilo da se koristi kao začin ili etarsko ulje.

MIRISNA LAMPA
- 5 kapi etarskog ulja bosiljka
- 5 kašika vode
U mirisnu lampu naspite vodu i nakapajte ulje. Upalite sveću i pustite da ulje isparava.
SAVET: Kada kupujete mirisne lampe, obratite pažnju da između posude za vodu i postolja za svećicu bude najmanje 10 centimetra. Jer, ako je voda preblizu vatri, počinje da vri, što umanjuje učinak etarskog ulja.

KARANFILIĆ
Etarsko ulje karanfilića ima topao i pikantan miris. Deluje antiseptično, jača imunitet i stimuliše. Ublažava stres i napetost, a aromaterapeuti poručuju i da je, čak i u malim količinama, snažan afrodizijak.

PARFEM
- 10 ml bademovog ulja
- 15 kapi etarskog ulja limuna
- 5 kapi etarskog ulja mirte
- 2 kapi etarskog ulja karanfilića
- 2 kapi etarskog ulja jasmina
- kap etarskog ulja vanile
- kap etarskog ulja narda (Nardostachys jatamansi)
U flašicu od tamnog stakla naspite bademovo i dodajte etarska ulja. Zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu najmanje dve sedmice. Svaki dan bočicu okrenite par puta gore-dole, ali nemojte da mućkate. Stavljajte po kap na vrat.

RUZMARIN
Ima aromatičan, prodoran i okrepljujući miris, a hiljadama godina se koristi u terapeutske svrhe. Ovo ulje osvežava, bistri misli i vraća energiju. Stimuliše ceo organizam, podstiče cirkulaciju i deluje kao afrodizijak.

VODICA
- 60 ml etil alkohola
- 30 kapi etarskog ulja ruzmarina
- 12 kapi etarskog ulja limuna
- 5 kapi etarskog ulja ruže
- 5 kapi etarskog ulja nerolija
- 2 kapi etarskog ulja kadulje
- 2 kapi etarskog ulja nane
U staklenu flašicu naspite alkohol i nakapajte etarska ulja. Zatvorite i pre upotrebe dobro promućkajte. Vodicom namažite slepočnice i doboko udahnite 2-3 puta.

SAVETI
Da biste pravilno i sigurno upotrebljavali etarska ulja pridržavajte se sledećih pravila:
- čuvajte ih u tamnim staklenim flašicama i na hladnom mestu, jer ih svetlo, toplota i vlaga oštećuju;
- nemojte ih dodavati u hranu ili pića (osim lavande) niti mazati nerazblažena na telo (izuzeci su čajevac i lavanda);
- ukoliko dođe do kontakta ulja s očima, isperite blagim proizvodom za čišćenje lica i potražite savet lekara;
- u slučaju iritacije kože, prestanite da ga koristite.

Broj 159
U ovom broju:

Mima Karadžić, glumac, uvek veseo i pomalo zaljubljen

Medunika pegla kožu

Recepti travara Verka Jankovića: lekovi sa livade i iz bašte

Kako da pripremite kožu za sunčanje

Šiacu pritisak da umine bol

Odaberite pravu igračku za bebu?

Agresivnost tinejdžera - bumerang koji vreba

Kako da izaberete najbolji slušni aparat