Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 160
aktuelno izdanje
Beta karotin za taman ten
Priredila: J. Matijević
Da biste kožu na vreme pripremili za sunčanje neophodno je da četiri do šest nedelja pre odlaska na odmor u ishranu uvrstite što više namirnica koje obiluju biljnim pigmentom beta karotinom (provitamin vitamina A). Najviše ga ima u šargarepi i zelenom povrću i deluje antioksidativno i štiti kožu od nepovoljnog uticaja UV zraka.
Ako planirate da odete na more imajte na umu da morska so i dugotrajno sunčanje, mogu da naruše i ravnotežu tečnosti i masti kože. Pri tom su posebno na udaru oni sa svetlijom i osjetljivijom puti. Osim opekotina koje su najčešća posledica prekomernog sunčanja koža, ako se pravilno ne neguje, može da dehidrira, postane neelastična i da ubrzano propadaju ćelije epiderma. A, ako vam se, ipak, dogodi da koža pocrveni, predlažemo vam nekoliko biljnih preparata koji će da ublaže najčešće posledice prekomernog sunčanja – dehidrataciju i crvenilo.


Aloja (Aloe vera)

Ova biljka obiluje vitaminima grupe B, kao A, C i E, niacinom, folnom kiselinom, a sadrži i kalcijum, natrijum, kalijuma, magnezijum, cink, bakar, hrom, mangana i gvožđa. U aloji ima i dvadesetak aminokiselina, a od ugljenih hidrata su zastupljeni celuloza, manoza i glukoza. Vredni sastojci ove biljke su i enzimi, trigliceridi, holesterol i salicilna kiselina. Sok lista se koristi da se naprave umirujuće i lekovite hidratantne kreme, posebno dobre za suvu kožu, a dodaje se i u losione za sunčanje jer umiruje i blagotvorno deluje na kožu.

RECEPT

- list i sok aloje
Iscedite sok iz lišća ili ga iseckajte i stavite kao oblogu na oštećenu kožu u slučaju osipa ili opekotina. Za manje opekotine komadić lista i sok stavite na ranu. U slučaju da je opekotina veća isecite list uzdužno, "otvorite", stavite na oštećenu kožu i povežite gazom. Ako je potrebno, postupak ponovite.

Šargarepa

Sadrži beta karotin, biljna vlakna, vitamine C, A, B, D, PP i H, gvožđe, glutamin, kalijum, kalcijum, likopen, natrijum, pektin, ugljene hidrate, fosfor, cink i etarsko ulje. Preporučuje se protiv ekcema, problema sa kožom i opekotina a blagotovorno utiče na ten.

RECEPT

- 3 šargarepe
- 2 kašike jogurta
- kašičica meda
Izrendajte šargarepu i pomešajte sa jogurtom i medom. Namažite pocrvenele delove kože i posle 20 minuta isperite mlakom vodom. Nemojte da se brišete peškirom već se, kad koža upije vodu, namažite hidratantnim mlekom.

Kantarion

Ima mešovitog tanina, etarskog ulja, smole, antocijana, karotina, flavonoidnih heterozida, holina, vitamina C i malo alkaloida. U narodnoj medicini odvajkada se koristi spolja protiv opekotina, zarastanje rana i kao antiseptik.

RECEPT

- 500 g cveta i lista kantariona
- litar ulja pšeničnih klica
- ½ l belog vina
Iseckajte kantarion, prelijte uljem i vinom i posudu sa mešavinom zagrevajte na pari dok vino ne ispari. Kad se prohladi procedite i čuvajte u staklenoj flaši. Mažite opekotine ili uljem natopite gazu i obložite ozleđeno mesto.

Peršun

List obiluje vitaminom C, a bogat je hlorofilom, flavonidima, provitaminom A, vitaminima grupe B (čak i retkim vitaminom B12) kao i mineralima (kalijumom, gvožđem, kalcijumom, manganom, magnezijumom i bakrom). Oporavlja kožu nadraženu suncem i toplotom.

RECEPT

- 3 kašike peršuna
- 3 kašike kiselog mleka
- 2 kapi bademovog ulja
Peršun iseckajte, pomešajte sa mlekom i bademovim uljem i smesu namažite po licu i vratu. Posle 20 minuta lice isperite mlakom vodom.

Beli slez

Osim korena, lekoviti su i cvetovi. Sadrže asparagin, betain, biljne masti i vlakna, etarska ulja, pektin, saharozu, skrob, ugljene hidrate i fosfate. Leči
alergije, ekceme i upale kože.

RECEPT

- 10 g cveta belog sleza
- litar vode
Slez stavite u proključalu vodu, poklopite i posle 15 minuta procedite. Hladnim tonikom "tapkajte" delove tela pocrvenele od sunca.

Broj 160
Na čaju sa.../Gorica Popović, glumica
Umetnica bez granica

Boje zdravlja
Zeleno povrće i voće

Prolećne gljive
Ukusnije i od mesa

Aromaterapija
Mirisne kupke za miran san

Dermatologija/Opekotine
Kuća puna opasnosti

Nega kože/ Pilinzi i maske
Kozmetika iz kuhinje

Ishrana/ Ispravnost plodova proleća
Ima li pesticida u tanjiru?

Prekomerno znojenje
Operacija – trajno rešenje

Saveti/Kako protiv insekata
Biljke teraju napasti


Hirurgija/ Preponska kila dece
Mali rez jedini lek

Zdravlje/Koksaki virus
Traži put do srca

Ginekologija/Carski rez
Epidemija bez povoda

Psihosomatske bolesti/ Veza tela i psihe
Lek je u našoj glavi

Psihologija/Isključivost
“Otupite” oštricu ličnih stavova


Plus
Lepota: maske i pilinzi iz kuhinje
Saveti: nadmudrite leteće napasti