Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 160
aktuelno izdanje
Operacija – trajno rešenje
Piše: Jelena Matijević
Prekomerno znojenje (hiperhidroza) je psihološki, socijalani i medicinski problem. Ima je oko 3 odsto svetske populacije (naročito mladi), a u Srbiji više od 200.000.
- Pojačano znojenje može da bude primarno i sekundarno – kaže docent dr Miloš Koledin, upravnik Klinike za grudnu hirurgiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici. - Uzrok primarne hiperhidroze nije poznat, a javlja se već u detinjstvu ili pubertetu i ispoljava se gotovo svakodnevno. Sekundarna nastaje kao posledica nekih drugih poremećaja i oboljenja kao što su hipertireodizam, razne vrste tumora, tuberkuloza, tumori hipofize, neurološke i psihijatrijske bolesti.
Za dijagnozu primarne hiperhidroze, po rečima našeg sagovornika, osim dugogodišnjeg pojačanog znojenja, neophodan je i pregled.
- Za razliku od normalnog, fiziološkog znojenja zbog fizičkih vežbi, premora, povišene telesne ili spoljašnje temerature, primarna hiperhidroza je posledica emocionalnih problema i anksioznosti. Deli se na fokalnu, kada se znoje samo pojedini delovi tela (dlanovi, pazušne jame, lice, tabani) i na generalizovanu hiperhidrozu kada je pojačanim znojenjem zahvaćeno celo telo.

Lečenje

Pojačano znojenje mogu da ublaže dijetski način ishrane, antiperspiranti, dezodoransi, lekovi, jonoforeza ili botoks, a jedino trajnije rešenje po rečima dr Koledina je torakoskopska simpatektomija.
- To je jedina terapijska procedura koja ima trajan efekat. Pacijent je u opštoj (totalnoj) anesteziji, zahvat traje oko pola sata, a ožiljaka gotovo da nema. Operišemo na bočnim stranama grudnog koša. Na dva mesta naprave se dva reza veličine po 5 milimetara. Kroz jedan ide kamera, a kroz drugi ultrazvučni nož kojim presecamo nerv zadužen za slanje impulsa znojnim žlezdama. Pacijent može ujutru da dođe na zakazanu operaciju i nekoliko sati posle zahvata napušta bolnicu, sposoban da obavlja svakodnevne aktivnosti, bez potrebe za bolovanjem, rehabilitacijom i upotrebom lekova.
Doktor Koledin kaže da je u Institutu, ipak praksa da pacijenti iz mesta udaljenih više od 100 km od Sremske Kamenice dođu dan pre operacije.
- Efekat operacije primetan je odmah, posle buđenja iz anestezije, a komplikacija na drugim organima gotovo da i nema. Istina, kod pojedinih pacijenata, posle operacije se javlja kompenzatorno znojenje, najčešće leđa i stomaka, i traje dok se organizam ne privikne na manju “proizvodnju” znoja i pacijenti, u najvećem broju slučajeva, to dobro podnose. Kod 20-30 odsto pacijenata ovo znojenje bude trajno, ali mi pacijente pre operacije uvek upozorimo na ovu mogućnost.
Posle operacije dlanovi, pazušne jame i lice neće biti apsolutno suvi, objašnjava dr Koledin, jer proces normalnog znojenja ostaje, u skladu sa spoljašnjnom temperaturom ili fizičkim aktivnostima.
- Kod pacijenata koji su operisani zbog prekomernog znojenja, kvalitet života posle operacije značajno je bolji. Sigurniji su u sebe, mogu da se rukuju i nose odeću različitih boja, bez bojazni od znojnih fleka ispod pazuha. Za pacijente koji ne žive u Južnobačkom okrugu, operacija je besplatna a potreban je samo overen uput, dok bez uputa operacija košta 1.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Već 20 godina, ovom metodom operacija se obavlja u svetu, a u Srbiji i regionu samo u Institutu u Sremskoj Kamenici (od 1996. godine), ne samo zbog prekomernog znojenja, već i zbog drugih oboljenja. Nedeljno se operiše oko 15 pacijenata.

Broj 160
Na čaju sa.../Gorica Popović, glumica
Umetnica bez granica

Boje zdravlja
Zeleno povrće i voće

Prolećne gljive
Ukusnije i od mesa

Aromaterapija
Mirisne kupke za miran san

Dermatologija/Opekotine
Kuća puna opasnosti

Nega kože/ Pilinzi i maske
Kozmetika iz kuhinje

Ishrana/ Ispravnost plodova proleća
Ima li pesticida u tanjiru?

Prekomerno znojenje
Operacija – trajno rešenje

Saveti/Kako protiv insekata
Biljke teraju napasti


Hirurgija/ Preponska kila dece
Mali rez jedini lek

Zdravlje/Koksaki virus
Traži put do srca

Ginekologija/Carski rez
Epidemija bez povoda

Psihosomatske bolesti/ Veza tela i psihe
Lek je u našoj glavi

Psihologija/Isključivost
“Otupite” oštricu ličnih stavova


Plus
Lepota: maske i pilinzi iz kuhinje
Saveti: nadmudrite leteće napasti