Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 161
aktuelno izdanje
Pravila za siguran odmor
Piše: B.Laćarak Imate bebu i želite sa njom da ovog leta odete negde na odmor? Nema problema, ovo može da bude prijatno i za vas i za bebu, ali se ipak treba pridržavati nekih pravila. Među najvažnijim savetima pedijatara je da se na put ne kreće sa bebom mlađom od šest meseci. Do ovog uzrasta mališani još nisu dovoljno adaptirani na spoljašnju sredinu i faktore rizika koji mogu da utiču na zdravlje.
Sledeće na šta treba obratiti pažnju jeste izbor adekvatnog mesta za odmor. Najvažnije je da svi životni uslovi u novoj sredini budu makar približno jednaki onima koje odojče ima u svom domu.
Planiranje i priprema
- Na put ne treba kretati bez potvrde lekara da je beba zdrava, a neophodno je i proveriti da mesto u kome letujete ima Dom zdravlja i pedijatra – kaže dr Slaviša Zdravković, pedijatar, načelnik Dnevne bolnice pedijatrijske klinike Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu. - Za letovanje pripremite i „bebinu priručnu apoteku“ koja podrazumeva: toplomer, sirup protiv povišene telesne temperature, neki od antibiotika u obliku sirupa, sirup protiv alergije, mast ili kremu protiv alergije, sterilne komprese, dezinfekciono sredstvo za kožu, flaster i hanzaplast, zavoj. Pored već proverenih kupki, neutralnih sapuna, pudera, krema za negu kože na koje je beba navikla, ne zaboravite i medicinski odobrenu kremu za sunčanje sa najvećim zaštitnim efektom, mast za opekotine, mast ili kremu za alergiju i naravno bebinu zdravstvenu knjižicu i prethodne medicinske izveštaje ako je beba imala neki zdravstveni problem.
Ne preporučuju se neproverene zaštitne masti, sprej i drugi preparati za zaštitu protiv ujeda komaraca, upozorava dr Zdravković, uz napomenu da se sve stvari za ovu priručnu apoteku koriste isključivo uz savet lekara.
- Ako beba već pije neki antibiotik, nikako ne krećite na put bez tog leka. Takođe, ukoliko je beba imala bilo koji drugi zdravstveni problem konsultujte se sa nadležnim pedijatrom o svim detaljima pre odlaska na letovanje.

Bezbednost
Putovanje mora biti bezbedno. Ako na put idete kolima izbegavajte put u najtoplijem delu dana, već krenite na put u jutarnjim satima i povremeno pravite pauze.Putovanje autobusom se ne preporučuje zbog kontakta sa okolinom i mogućih respiratornih infekcija.
- Treba spakovati neophodnu bebinu opremu (pribor za ishranu) kao i hranu koja mora biti sveža i adekvatno obezbeđena od kvarenja u putu. Ne čuvati već otvorenu pripremljenu hranu za naredni obrok! I ne zaboravite da ponesete dovoljno sokova i vode za put. Raspitajte se da li u mestu gde će te boraviti može da se kupi ista mlečna formula koju koristi beba, nikako ne treba menjati ono na koje je navikla. Izbegavajte uvođenje nove hrane dok se ne vratite sa letovanja.
Ako idete na more ne zaboravite kapicu za glavu koja će najsigurnije zaštititi bebu od sunčanice, a ako ste krenuli na letovanje gde vlada planinska klima i sveže noći, obavezna je i toplija garderobica.

Na letovanju
Prvi dan iskoristite za pripremu vaše i bebine sobe. Obezbedite da sve stvari, a posebno namirnice, budu adekvatno smeštene, a sobu bebe uredite slično uslovima koje beba ima kod kuće. Poželjno je da temperatura bebine sobe bude 20-21 0C. Na novi ambijent beba će se privići već za jedan, dva ili tri dana. Toliko je potrebno i za adaptaciju na sve ostale uslove u novoj sredini.


Na moru
- ne izlažite bebu direktnim, jakim sunčevim zracima,
- pre polaska na plažu namažite bebu zaštitnom kremu za sunčanje,
- koristite prepodnevne (od 8 do 10 časova) i kasnije popodnevne sate (posle 17 časova) za boravak na plaži. Prvog dana, u ovim vremenskim intervalima, ne zadržavajte se duže od 30 minuta do jednog sata, a ovaj period svakog dana postepeno produžavajte za pola sata. Koristite suncobran kao zaštitu od sunčanice i opekotina. Ne zaboravite da bebi stavite kapicu na glavi,
- bebine ustaljene navike, vreme spavanja i hranjenja, treba zadržati bez obzira na novu sredinu,
- bebu kupati u moru prvog dana u kraćim intervalima maksimalno petnaestak minuta, sa dužim pauzama u hladovini,

- nakon izlaska iz vode, presvucite i obrišite bebu mekanim i čistim pamučnim peškirom, nežno upijte vodu iz spoljašnih ušnih kanala, a zatim osvežite bebinu kožu hidrantnom neutralnom kremom. Kada koža upije kremu dodajte po potrebi zaštitnu kremu za sunčanje. Ne koristite maslinovo ulje,
- često ponudite bebi sokiće, vodu ili neki voćni čaj, kako bi prevenirali dehidraciju bebinog organizma,
- izbegavajte kupanje u bazenima, pogotovu u kojima nije svakodnevno obezbeđena redovna bakteriološka ispravnost vode,
- ako se pojavi jako crvenilo kože ili opekotine od sunca preskočite naredni dan za sunčanje, provedite dan u sobi, uz što više tečnosti. Jako opečena koža je znak da se javite pedijatru, pre svega zbog preteće ili već nastale lokalne infekcije koja može da se zakomplikuje i bakterijskom infekcijom celog organizma.

Kupaće gaćice i sandalice
Neka beba pored kapice na glavi, u vodi i na plaži nosi udobne sandale od mekane plastike ili sličnog materijala koji ne upija vodu kao najsigurniju zaštitu od povređivanja ili infekcije. Takođe obucite joj kupaće gaćice dok je u vodi, koje će je štititi od mogućih infekcija i koje ćete zameniti suvim kada je van vode. Nikada nemojte bebu stavljati bez kupaćih gaćica na tlo. Travnate površine izbegavajte zbog raznih insekata, pogotovu krpelja kojih ima i na moru kao i u banjskim i planinskim letovalištima,


Na planini, reci,
jezeru ili u banji

- Obratite pažnju na travnate površine na kojima beba ne treba da boravi, zbog alergijskih reakcija kože na biljne antigene, raznih insekata, pre svega krpelja. Često danju, a redovno pre spavanja pregledajte pre kupanja detaljno kožu bebe a u slučaju de uočite krpelja hitno se javite lekaru. Nikako sami ne odstranjujte krpelja,
- prostoriju u kojoj beba spava zaštitite od komaraca i drugih insekata korišćenjem proverenih netoksičnih sredstava za prostorije (specijalne lampice, tablete i sl),
- u večernjim satima temperatura vazduha može biti niža, pa obucite bebi topliju garderobu,
- temperatura vode u reci i jezeru je niža od temperature mora, stoga je duži boravak bebe rizičniji za zdravlje,
- planinski vazduh je najveća korist za zdravlje bebe, zato što više vremena provodite u prirodi, šetnjama, igrama i drugim aktivnostima,
- Oprezno sa planinskim izvornim vodama, uvek koristite flaširanu, ispravnu vodu, a u nedostatku samo prokuvanu i ohlađenu vodu sa izvora.

Broj 161
Na čaju sa.../ Lokica Stefanović
300 pokreta za pametno telo

Boje zdravlja
Srce voli crveno

Fitoterapija/ Travarka Lidija Vučković iz Niša
Čudotvorni melemi

Lekovite gljive
Za jači imunitet i brži oporavak

Kozmetika/ Biljni sapuni
Lepota po bakinom receptu

Pedijatrija/ Nespušteni testisi
Dečaci bezbrižni posle operacije

Endokrinologija/ Oboljenja štitaste žlezde
Zbog hormona sto problema

Voda
Mineralna najbolje gasi žeđ


Oftalmologija/ Katarakta
Bistar vid uz mali rez

Fenomeni/ Uticaj magnetnog zračenja
Krugovi ne isijavaju zdravlje

Dijagnostika/ Mamografija
Brzo, lako i pouzdano

Neurologija/ Vrtoglavica
Kad krene ringišpil u glavi


Lepota
Vitaminska dijeta

Lečenje biljem
* Čudotvorni ruski melemi
* Sve o lekovitim gljivama
* Lipa ublažava nervozu