Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 161
aktuelno izdanje
Ublažava nervozu, tera nesanicu
Priredila
J. Matijević


Lekovita, mirisna, medonosna i senovita, lipa se odavno koristi u narodnoj medicini. Ovo drvo je izuzetno rasprostranjeno iako “voli” pitominu i plodnu zemlju. U našim krajevima rastu bela ili srebrna (Tilia tomentosa), crna ili velikolisna (Tilia grandifolia) i sitnolisna lipa (Tilia parvifolia). Cveta u junu i julu i prijatnog je mirisa. Cvet bi trebalo da se bere čim počne da cveta (najbolje kada su cvasti dve trećine rascvetale), jer precvetao nema lekovite vrednosti. Stručnjaci preporučuju da se bere po suvom i lepom vremenu. Važno je i da se što pre raširi u tanke slojeve u hladu, na promajnom mestu (najbolje na tavanu) ili u sušionici zagrejanoj do 40 stepeni.
U cvetu ima tanina, etarskog ulja, sluzi, šećera, gume, voska, manitola, tartarata, žute boje i heterozida, a za prijatan miris “krivac” je alkohol farnezol. I cvet i list sadrže dosta vitamina C, a mlad, tek otvoren list može da se koristi kao povrće. List, takođe, sadrži sluzi i ostale sastojke koji se nalaze u cvetu, ali u mnogo manjim količinama.
Lipovi cvetovi se koriste najčešće za pripremanje čaja i infuza, za lečenje prehlade i bolesti organa za disanje, pospešuju znojenje, izlučivanje mokraće, protiv grčeva i za umirivanje bolova. Koristi se i protiv hroničnog kašlja i proliva, za zaceljivanje opekotina i rana i za umirenje nervne napetosti. Kao jedan od najomiljenijih narodnih čajeva pije se i za čišćenje krvi od toksina i kao blago sredstvo protiv visokog krvnog pritiska. Osim toga, lipa je neizostavni sastojak mnogobrojnih kozmetičkih preparata.
Fitoterapeuti se slažu da je čaj od cveta lipe dobar za svaki organizam, a preporučuju ga kao svakodnevni napitak nervoznima, onima sklonim stresu i svima koji pate od nesanice. U prevenciji, lipov čaj sa lipovim medom povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris i infarkta. Pije se povremeno i umereno, jer u velikim količinama može da izazove oštećenje srca.
Stručnjaci poručuju da je najdelotvorniji čaj od rane ili krupnolisne lipe.

Savet

Lipov cvet trebalo bi da se bere sa stabala koja rastu na obodima šuma, dalje od naselja i saobraćajnica, kao što ni pčele to ne čine. One su dobar “putokaz” sa kog drveta mogu da se koriste cvet i list.


Lipov med

Lipov med sadrži silicijum, aluminijum, gvožđe, kalcijum, magnezijum, natrijum, kalijum, mangan, bakar, hrom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo i fosfor. Bistar je, proziran, prijatnog mirisa i blagog ukusa. Prehlađenima olakšava disanje, dobar je protiv upala disajnih i probavnih organa kao i pojedinih bubrežnih oboljenja. Api terapeuti kažu da je nezamenjivo sredstvo za izbacivanje štetnih materija iz organizma jer pospešuje metabolizam. Med od lipe umiruje grčeve, primenjuje se protiv bubrežnih bolesti i prehlade, a pomaže iskašljavanje. Ne sme da se daje srčanim bolesnicima i onima sa obolelim krvnim sudovima. Trebalo bi da se čuva u suvim, tamnim i dobro provetrenim prostorijama, na temperaturama od 17 do 19 stepeni. Prostorija ne sme da bude vlažna jer med lako upija vlagu i zato lako prihvata druge mirise. Ne treba ga čuvati blizu namirnica i proizvoda intenzivnog mirisa. Metalne posude koje nisu posebno pripremljene za med ne koriste se za čuvanje, jer u njima može doći do hemijske reakcije organskih kiselina i metala. Ni pri uzimanju meda ne preporučuje se metalni pribor, već plastični, drveni i porcelanski.

RECEPTI

Čaj

- kašičica cvetova lipe
- 2 dl vode
Cvetove prelijte sa provrelom vodom i poklopite. Procedite posle 10 minuta i pijte topao (uvek sveže pripremljan) čaj.

Nazeb

- 25 g cvetova lipe
- 25 g cvetova zove
- 25 g kamilice.
Sa pola litra ključale vode prelijte 3 kašike mešavine, poklopite i procedite posle jednog sata. Pijte jednu šolju čaja dnevno.

Dijareja

- 30 g cvetova lipe
- 30 g kamilice
- 10 g petrovca
- 10 g šipurka
Sa pola litra vrele vode prelijte 3 kašike mešavine, poklopite i posle 5 minuta procedite. Pijte pomalo celog dana.

Opekotine i rane

- 100 g cvetova lipe
- litar vode
Vrelom vodom prelijte cvetove lipe i poklopite. Posle 3 sata procedite, napravite obloge i stavite na povređeno mesto.

Za znojenje

- 25 g cvetova lipe
- 25 g cvetova zove
- 25 g kamilice
- 15 g pomoćnice
- 10 g bele saponarije
Poparite sa pola litra ključale vode 3 kašike mešavine i poklopite. Posle 60 minuta procedite i pijte pomalo tokom dana.

Kupka

Kupka - skuvajte 3 šake cvetova lipe u litar vode, procedite, sipajte u kadu sa vodom pre kupanja. Ova kupka smiruje bebe i decu pre spavanja.

Sarmice

- 500 g belog kukuruznog brašna
- 3 dl jogurta
- 4 kašike kajmaka
- mlado lišće lipe
- suvi biljni začin, so
Listove lipe poparite vrelom vodom i ocedite. Brašno posolite, dodajte biljni začin, jogurt, 2 kašike kajmaka i promešajte (smesa mora da bude tvrda). Zavijte sarmice, poređajte ih u vatrostalnu posudu i ispecite u rerni. Vruće premažite preostalim kajmakom.

Broj 161
Na čaju sa.../ Lokica Stefanović
300 pokreta za pametno telo

Boje zdravlja
Srce voli crveno

Fitoterapija/ Travarka Lidija Vučković iz Niša
Čudotvorni melemi

Lekovite gljive
Za jači imunitet i brži oporavak

Kozmetika/ Biljni sapuni
Lepota po bakinom receptu

Pedijatrija/ Nespušteni testisi
Dečaci bezbrižni posle operacije

Endokrinologija/ Oboljenja štitaste žlezde
Zbog hormona sto problema

Voda
Mineralna najbolje gasi žeđ


Oftalmologija/ Katarakta
Bistar vid uz mali rez

Fenomeni/ Uticaj magnetnog zračenja
Krugovi ne isijavaju zdravlje

Dijagnostika/ Mamografija
Brzo, lako i pouzdano

Neurologija/ Vrtoglavica
Kad krene ringišpil u glavi


Lepota
Vitaminska dijeta

Lečenje biljem
* Čudotvorni ruski melemi
* Sve o lekovitim gljivama
* Lipa ublažava nervozu