Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 161
aktuelno izdanje
Za jači imunitet i brži oporavak
Vrganj

Piše: Marijana Vasiljević
Na našem tržištu mogu se naći razne industrijske gljive: šampinjoni, bukovače, šitake, ali i medicinske gljive, kao što je ganoderma, i čitav niz proizvoda na bazi ekstrakta lekovitih gljiva. Lekovite gljive su poseban deo mikologije.
- Ako hoćete da se najedete od gljiva treba da jedete industrijske gljive jer čak i obični šampinjoni imaju lekovita svojstva, kaže prof. dr Miomir Nikšić, sa Instituta za prehrambenu tehnologiju i Katedre za industrijsku mikrobiologiju Poljoprivrednog fakulteta.
- Sedmogodišnja studija američkih istraživača pokazala je da šampinjoni imaju lekovito dejstvo u slučaju raka prostate i dojke.

Lekovite gljive

Bukovača (Pleurotus ostreatus)
Za bukovaču se zna da snižava holesterol, i ima antimikrobna svojstva, dodaje dr Nikšić.
-Dokazano je da bukovače sadrže i antibiotike. Bukovača iz prirode ima ista svojstva kao i industrijski gajena, ali problem je što se ona u toku godine može sakupljati svega dve do tri nedelje, a da bi nešto bilo lek morate ga koristiti tokom cele godine, i zbog toga se preporučuju industrijski gajene gljive.
Šitake
Iako za nas `nova vrsta` šitake se u Kini i Japanu se koristi oko hiljadu godina, a po rečima prof. Nikšića, ova veoma ukusna gljiva čak i običnu čorbu pretvara u delikatesno, lekovito jelo. Dovoljno je da u jelo dodate dve, tri suve šitake, da se prilikom kuvanja oslobode polisaharidi, betaglukani, supstance koje stimulišu odbranu organizma protiv svih, pa i kancerogenih bolesti.
- Ali, da ne mistifikujemo: gljive ne leče rak, nego pomažu imunom sistemu da se sam izbori sa neprijateljskim ćelijama, naglašava naš sagovornik.
Hrastova sjajnica ili reiši (Ganoderma lucidum)
Za razliku od šitake, ova gljiva raste i kod nas. Zanimljivo je da se u Kini prodaje i u prodavnicama nameštaja, kao ukras. Interesantna je zbog hepatoprotektivnih svojstava, što u prevodu znači da blagotvorno deluje na oporavak jetre. Gorka je, nejestiva, od nje se pripremaju čaj, tinkture, ekstrati, pića.

Šumske gljive

Lisičarka (Cantharellus cibarius)
Gljiva “broj 2” u Srbiji, posle vrganja. Poznata je i cenjena vrsta. Odlična je za sve vrste jela, sušena se manje koristi, miriše na kajsiju i pomalo ljutkasta. Može da se pomeša sa otrovnom zavodnicom (omphalotus olearius) ali ona raste samo na panjevima i korenju hrastova, kestena, bukve, masline, a lisičarka ne. Dostiže visoke cene, posebno u Evropi gde je delikates. Meso im je debelo, vlaknasto, žilavo. Lisičarku prilikom pripreme treba duže kuvati jer joj je meso tvrdo. Bogat je izvor vitamina A i C.
ili mastila. Nije smrtonosna, ali može da izazove tegobe.
Blagva ili kneginja (Amanita caesarea)
Veoma retka gljiva, a po legendi, u starom Rimu samo su pripadnici visokog plemstva, pa i sam Cezar (zbog toga i naziv caesarea) imali čast da ovu gljivu beru i jedu. Može da se pobrka sa muharom, razlika je što blagva ima žuto meso.
Zeka (Rusula sp.)
Ogroman rod sa velikim brojem vrsta. Kod nas su veoma rasprostranjene, ali ih slabo ko jede. U rodu nema smrtonosnih vrsta, samo blago otrovnih. Zbog toga treba izbegavati sve zekice koje rastu pod topolom, imaju crveni šešir, mirišu na biber i voće i imaju meso koje crni.
Paprenjača (Lactarius piperatus)
Ima belo mleko ljutog ukusa. Kad je stavite na žar gubi ljutinu.


Sakupljanje i čuvanje
*Gljive se sakupljaju u pletenoj korpi, ili šupljikavoj mreži. Plastične kese se nikako ne preporučuju. Izbegavati branje po kiši ili jakom suncu. Najbolje brati ujutru.
*U zavisnosti od vrste, gljive se čuvaju i koriste na razne načine. Najbolje je da se koriste sveže ubrane, ali ne u sirovom obliku, već termički obrađene. Upotreba svežih, nekuvanih gljiva se ne preporučuje, pre svega zbog parazita koji se mogu naći na njima i mogu izazvati razne tegobe. Ukoliko gljive kupujete na pijaci, čuvajte ih u frižideru u papirnatoj kesi, zamotanoj u vlažnu krpu. Tako ćete održati njihovu vlažnost i svežinu nekoliko dana.
Sušenje
Bukovača je posebno pogodna za sušenje, ali to nije slučaj sa svim vrstama gljiva. Smrčak i vrganj osušeni dobijaju pojačanu aromu, kao i šitake koja sušenjem dobija jača svojstva. Vrganji se suše sečeni na kriške debljine 0,4 cm. Gljive se mogu sušiti na propusnoj podlozi (daska, papir), na suncu.

Konzervisanje
Konzervisanje podrazumeva najpre blanširanje pa mariniranje (u sirćetu).

Usoljavanje
Usoljavanje se primenjuje za čuvanje lisičarki i vrganja. Vrganji se pre usoljavanja obavezno obare, dok se lisičarke sole sirove. I jedne i druge pre upotrebe treba da odstoje u čistoj vodi da bi izgubile slan ukus. U visokim koncentracijama soli gljive se mogu čuvati do godinu dana.

U ulju ili smrznute
Kod gljiva se uvek preporučuje delimična termička obrada, pa zatim zamrzavanje.


Priprema jela
Gljive se zbog svoje sunđeraste strukture ne peru u vodi, već se brišu vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom. Samo ukoliko je došlo do izrazite promene boje, potrebno je gljive oguliti, ali bez obzira na boju, svakako treba odrezati donji deo stručka gljive.
Pošto sadrže veliku količinu vode, gljive se termičkom obradom znatno smanje, a upijaju i veće količine masnoće.


Retka vrsta izumire na Adi
Retka vrsta gljive zvezdače (Myriostoma coliforme) našla je svoje stanište na Adi ciganliji. Međutim, neplanskim krčenjem šume u jednom delu Ade ciganlije, uništava se prirodno stanište ove retke vrste čiji je primerak poslednji put nađen u Engleskoj još 1880. godine. Na Adi je viđena prošle godine.


RECEPTI

Đurđevače s junećim odrescima
Potrebno: 1 kg junećeg buta u komadu, 50 gr đurđevača, 1 glavica luka, 1 šargarepa, 1 celer, 5 dl crnog vina, 10 gr maslaca, grančica ruzmarina, 1 kašičica meda, so i biber
Priprema: u posudu staviti očišćeno i usitnjeno povrće, malo začina i crno vino, promešati i dodati juneće meso da odstoji oko sat u toj mešavini, uz povremeno okretanje. Potom izvaditi meso, prosušiti ga salvetom. Pržiti na vrelom maslacu tako da se svih strana podjednako zapeče. U posudu za pečenje staviti meso s povrćem u kojem je stajalo, poklopiti posudu i peći u rerni oko dva sata na 200 °C. Tokom pečenja meso lagano premazati medom, da poprimi karamel boju. Pečeno izvaditi i ostaviti poklopljeno. Kuvano povrće propasirati, dodati očišćene i usitnjene đurđevače, malo soli, bibera i kuvati 30 minuta na laganoj vatri da se zgusne. Meso narezati na odreske i složiti na tanjir s pripremljenim đurđevačama.

Salata od blagvi
Potrebno:
* 80 gr blagvi
* 1 glavica crvenog luka
* 1 svežanj peršuna
* 2 limuna
* 2 dcl maslinovog ulja
* 12 kriški tosta
* 10 gr maslaca
Priprema: očišćene blagve narežite na ploške i servirajte na tanjir na listu salate. Sitno naseckajte crveni luk pa ga takođe servirajte na jednu stranu. Sve zajedno začinite limunovim sokom, solju, biberom i maslinovim uljem. Uz ovo jelo poslužite prepečeni tost i maslac.


Vrganji s njokama
Potrebno:
* 2 glavice luka
* 3-4 vrganja
* ulje, so, vegeta, biber
* 1 čen belog luka
* njoke
* pavlaka
Prirpema: oguliti dve glavice luka, izrezati ih na sitnije kockice i popržiti na ulju 5-6 minuta. Dodati sitno izrezane vrganje, so, malo bibera i vegete, čen belog luka i sve to pržiti 15-tak minuta. Dodati pavlaku i lagano pirjaniti još 5 minuta.
Skuvati njoke, procediti ih i preliti s umakom od vrganja

Lisičarke sa krompirom

Potrebno:
* oko 40 gr lisičarki
* kašičica brašna
* malo ulja
* so
* biber
* začin (vegeta)
* 1 kisela pavlaka
* paradajz pire
* krompir
Priprema: lisičarke iseći na sitnije komade i kuvati 10 min u posoljenoj vodi. Dodati krompir isečen na kockice, dodati začin i kuvati još 10-tak minuta. Dodati pavlaku i na kraju malo sosa od paradajza.

Broj 161
Na čaju sa.../ Lokica Stefanović
300 pokreta za pametno telo

Boje zdravlja
Srce voli crveno

Fitoterapija/ Travarka Lidija Vučković iz Niša
Čudotvorni melemi

Lekovite gljive
Za jači imunitet i brži oporavak

Kozmetika/ Biljni sapuni
Lepota po bakinom receptu

Pedijatrija/ Nespušteni testisi
Dečaci bezbrižni posle operacije

Endokrinologija/ Oboljenja štitaste žlezde
Zbog hormona sto problema

Voda
Mineralna najbolje gasi žeđ


Oftalmologija/ Katarakta
Bistar vid uz mali rez

Fenomeni/ Uticaj magnetnog zračenja
Krugovi ne isijavaju zdravlje

Dijagnostika/ Mamografija
Brzo, lako i pouzdano

Neurologija/ Vrtoglavica
Kad krene ringišpil u glavi


Lepota
Vitaminska dijeta

Lečenje biljem
* Čudotvorni ruski melemi
* Sve o lekovitim gljivama
* Lipa ublažava nervozu