Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 162
aktuelno izdanje
Vraćam se prirodi
Piše: Jelena Matijević

Kada je 2000. godine debitovala na muzičkom festivalu “Zlatna staza” u Rožajama, Emina Jahović, kao da je nagovestila svoju zlatnu stazu. Danas je ona ne samo srpska, već balkanska muzička zvezda! I ne samo muzička, obzirom da je ovih dana u letovalištu Bodrum započela i glumačku karijeru - u novoj turskoj visokobudžetnoj seriji “Polje lala”, igraće glavnu žensku ulogu.
- Autori serije su pretpostavili da bih mogla da “nosim” tu ulogu, pristala sam i, nadam se da ću, bez obzira na pozitivnu tremu koju imam, uspešno obaviti sve zadatke koje mi reditelj postavi – kaže Emina za “Bilje&Zdravlje”. - Imam veoma zahtevne pripreme, ali oko mene je iskusan tim onih koji mi pomažu i koji su provereni učitelji glume. Istovremeno me uče i pravilnom akcentovanju pojedinih turskih reči. Radnja serije prati ljubav devojke i mladića, ali pošto su njihove porodice u sukobu, neminovni su različiti zapleti i obrti. Scenario je odličan, mislim da će da osvoji i srca gledalaca u Srbiji i nadam se da će uživati u seriji.

* Čini se da Vas turski producenti nisu slučajno odabrali, jer Vaša lepota pleni. Koliko vremena posvećujete nezi?
- Koliko mi dozvole obaveze. Živimo previše brzo. Srećom, to ubrzanje je omogućilo da i kozmetologija uznapreduje, pa su najrazličitiji proizvodi za negu lica, tela i kose “upakovani u tri minuta”. Takve preparate najviše koristim, ali vodim računa da budu biljni. Žao mi je što više nemam vremena za stare, proverene recepte iz “bakine kuhinje”. Nekada sam za negu lica koristila žalfiju, masline i maslinovo ulje, ali, nažalost, više ih ne pripremam pa sam negu prepustila dobrim kozmetičarima i frizerima.

* Imate savršenu liniju. Bavite li se nekim sportom?
- Zanima me tai-bo i planiram da se oprobam u toj veštini. Karakterišu ga pokreti tekvondoa i boksa, koje prati energična i motivišuća muzika uz izvođene određenih pokreta prilagođenih rekreativcima. Nekada sam trenirala boks, a zanimljivo je da je sada glavna rekracija supruga Mustafe.

* Poznato je da ste pobornik zdravog načina života i ljubitelj prirode.
- Neophodno je da vodimo zdrav život. Ne pušim, ne pijem alkohol i ponosna sam na to. S druge strane, stres je zlo modernog doba i, verujem, najčešći uzrok većine oboljenja. Jedino povratak prirodi ili barem što više vremena provedenog daleko od urbanih sredina može da pomogne savremenom čoveku. Zato sam odlučila da na planini, u okolini Novog Pazara, na granici Srbije i Crne Gore kupim imanje.

* Jesu li Vas promenili brak i roditeljstvo?
- Ne znam da li su me promenili, ali su me upotpunili. Mustafina i moja veza pre braka bila je turbulentna. Bilo je medija koji su pisali da “veza trpi zbog njegove ljubomore”, ali je istina da sam mnogo ljubomornija od njega. On je staložen i smiren, ali kada treba energičan i odlučan. To mi uliva sigurnost i pored njega sam bezbrižna. Oboje smo svesni da svaki brak ima uspone i padove i da je neophodno da se brižljivo čuva i neguje. Kao biljke, ako ih ne zalivate uginuće, ali i ako to radite prečesto dogodiće se isto. Izuzetno smo privrženi jedno drugom i ne razume kad neko kaže da brak ubija ljubav, posebno kada dođu deca. Sin Jaman je dodatno učvrsto naš odnos.

* Vaspitavate li sina onako kako su Vas vaspitavali roditelji ili imate neke novije, svoje načine?
- Porodica mi zaista mnogo pomaže oko Jamana, najviše moja majka. Drugačije ne bih uspela da uskladim sve obaveze. Iako mi je karijera važna, sin mi je na prvom mestu, pa se trudim da mu posvetim svaki slobodan trenutak. On je energično, nestašno dete i neverovatno liči na oca. U prilici smo da mu priuštimo mnogo šta, ali već ga navikavamo i na to da ne može da dobije baš sve što poželi. Nisam pristalica kupovine bezbroj bespotrebnih igračaka i svakojakih “komada” garderobe. Odgajaćemo ga tako da bude u kontaktu sa prirodom i slobodan, a ne “pod staklenim zvonom”. Vodim mu i dnevnik sa događajima iz detinjstva pa neka ga pročita kad odraste.

* Planirate li da proširite porodicu?
- Da, ali ne uskoro. Odlučila sam da nekoliko narednih godina posvetim karijeri i da ostvarim neke poslovne planove. Važno je da se čovek ostvari u poslu kojim se bavi. Odabrala sam muziku, ona me ispunjava. Volim da pišem tekstove i melodije i da svako jutro znam da se nisam uzalud probudila.

* Šta Vam iz Srbije nedostaje kada ste u Istanbulu?
- Ima mnogo sličnosti između ova dva naroda, naročito u navikama i temperamentu. Ali kada sam u Turskoj najviše mi nedostaje srpski jezik, zato se uvek obradujem kada u našu kuću dođe neko ko ga zna. Najčešće su to mama i setra. Inače, naš dom je poliglotski jer se često mogu čuti srpski, turski i engleski. Mama solidno priča engleski, a pomalo je naučila i turski. Sestra odlično govori engleski, bratu je turski kao maternji, a i ja ga znam. Nedostaju mi i mnogobrojni prijatelji iz Srbije, ali se trudim da ih barem nakratko vidim kad god dođem u Beograd.

ORGANSKA HRANA
* Imate imanje u okolini Novog Pazara i planirate da uzgajate organsko voće i povrće.

- Biće to samo za porodične potrebe, a ne proizvodnja za tržište. To sam odlučila kada sam primetila da sve manje jedem voće i povrće, jer je bezukusno! Odrasla sam na selu kod bake i dede i znam koliko je tada voće i povrće bilo ukusnije. Još pamtim arome breskvi i paprika iz njihove bašte. I u kući u Istanbulu imam moj “mali vrt” u kome sam zasadila neke začine i lekovito bilje, najviše bosioka.

* Da li to znači da ste dobra kuvarica?
- Dobro spremam specijalitete italijanske kuhinje: paste, morske plodove, školjke, ribe, dok mi tradicionalna jela nisu jača strana. Za njih je zadužena mama, a punjene paprike niko ne sprema dobro kao ona.

* Pripremate li slatkiše?
- Svi su oduševljeni kada pripremim kolač od jabuka. Na manji pleh poređa se mnogo iseckanih jabuka, oko dva kilograma. Doda se što više oraha i suvog grožđa i zapeče. Jede se hladan sa sladoledom od vanile.

PREVENTIVOM DO ZDRAVLJA
* Sarađivali ste i sa Fondom princeze Katarine Karađorđević u kampanji prevencije raka dojke?

- Imam veoma razvijenu svest o značaju preventivnih i redovnih pregleda s obzirom na to sam odrasla u lekarskoj porodici. Svaka žena mora da ima vremena za pregled jednom u šest meseci. Mogu da preskoče jedan šoping, odlazak kod frizera ili kozmetičara i da odu na preventivni pregled, jer je briga o zdravlju deo kulture življenja.

Broj 162
U ovom broju:


Zova vraća vitalnost


Peršun i med za lak korak


Moćne kapljice leče bubuljice


Pravila za letnji jelovnik


Salmoneloze stižu iz tanjira


Porođaj bez bola


Odmor i za "ženske dane"


"U kandžama" roditeljske ljubavi


Recepti za letnje salate i sladolede sa lekovitim biljem


Plus: saveti, preporuke, vreni pokloni...