Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 162
aktuelno izdanje
Mladeži ne ljube sunce
Piše: Bratislava Laćarak
Mali, veliki, tamni ili svetli mladeži na bilo kom mestu na koži, jedinstven su znak svakog pojedinca, neobična mapa ispisana rukom prirode. Nema čoveka koji nema ovaj pečat negde na telu, a sa godinama se njihov broj znatno povećava. Čak postoji mišljenje da je broj mladeža znak koliko smo zapravo stari.
Osim pravila da mladeže ne treba povređivati, sve češće se čuju i upozorenja da mladeži ne vole preterano sunčanje, kao ni koža uopšte. Naročito leti u periodu od 10 do 16 časova kada je UV zračenje najintenzivnije. To ne znači da na sunčanje treba da zaboravimo, nego da u tome budemo umereni.
- Sunce ima veliki uticaj na naš organizam, pre svega na kožu – kaže prim.dr Jadran Bandić, osnivač Udruženja za dermoskopiju Srbije, član borda Internacionalnog dermoskopskog društva. - Postoje korisni i štetni efekti sunčevog zračenja. Korisni, jer čuva toplotu tela, kosti, ubija bakterije i čini ljude srećnima. Štetni, jer oštećuje kožu i oči, direktno uzrokuje nastanak raka kože i melanoma, stvara bore na licu.

ZAŠTITA
Zaštitne kreme nisu dovoljne da na najbolji način sačuvaju kožu od štetnih efekata sunčanja. Najbolje je izbegavati sunce uopšte od 10 do 16 časova i to vreme biti u hladovini. Ako baš morate da boravite napolju o najtoplijem delu dana nosite majice sa dugačkim rukavima, naočare sa UV zaštitom, šešir ili kapu. Svakako treba pratiti izveštaje o jačini UV zračenja i koristiti kreme sa zaštitnim faktorom 15 ili većim.
- Suncobrani mogu pružiti dobru zaštitu od UV zračenja, ali samo ako se pravilno koriste. To znači da u blizini suncobrana nema velikih reflektujućih površina (voda ili pesak), ako je okolo trava i ako je dovoljno udaljen od vode (više desetina metara). Kada su suncobrani uz samo more, zbog refleksije vode i peska, UV zračenje pod njima može biti čak i povišeno.
A sve mere zaštite za kožu, važe i za mladeže. Kako melanom (najopasniji karcinom ljudske populacije) nastaje i u mladežu i na zdravoj koži, sa podjednakom učestalošću, nema potrebe štititi samo mladeže.
- Mladeži upijaju više sunčeve energije nego koža. Ali i svi ljudi sa tamijim tenom, takođe absorbuju više sunčeve energije i to ne prestavlja potencijalni faktor rizika za nastanak melanoma. Nekontrolisano sunčanje, oštećuje i normalnu, zdravu kožu, kao i svaki mladež.

PREPORUKE
Stručnjaci savetuju da najmanje sedam dana pre letovanja, počnete sa umerenim izlaganjem suncu, u pre podnevnim ili poslepodnevnim časovima. Cilj je da dobijete osnovnu, pripremnu boju kože pre letovanja, a kasnije, kada već stignete na odredište odmora, poželjno je da nastavite sa postepenim izlaganjem kože sunčevim zracima. Naravno, koristiti sve mere zaštite kako bi krajnji rezultat bio zadovoljavajuć za vas a zdrav za vašu kožu – umereno preplanuli ten bez oštečenja.
- Sunčanje DA, crvenilo od sunčanja NE, zaključuje dr Bandić.
A ako se posle letovanja pojave novi mladeži ili bilo kakva promena na postojećem mladežu potrebno je javiti se dermatologu da utvrdi o kakvoj je promeni reč. U najvećem broju slučajeva ove promene ne znače da se mladež menja u melanom.

SAVET
Ukoliko imate mladež veći od 6 mm u prečniku koji je uz to i višebojan i asimetričan, prekinutih ivica, javite se lekaru, najbolje dermatologu ili uradite dijagnostiku digitalnom dermoskopijom. Ako su rezultati pregleda dobri, odnosno pokaže se da je mladež regularan, preporučuju se iste mere zaštite od sunčanja kao i za zdravu kožu. Međutim, ukoliko je mladež sumnjiv treba ga preventivno ukloniti.
Sumnjivi mogu da budu i svi mladeži koji se naglo menjaju (rastu u širinu ili visinu, menjaju boju), ili pokazuju bilo koji novi znak (svrbe, upale se, prokrvare ili slično ).

POSTEPENO
Oni koji su imali probleme sa mladežima mogu da se sunčaju, ali uz obaveznu zaštitu.
- Sunčajte se postepeno, nemojte dozvoliti da pocrvenite. Ako crvenilo i ne vidite, posle nekoliko dana od sunčanja ako se perutate, znajte tu ste bili blago crveni. Ukoliko se koža "ljušti" tu ste bili dobro crveni. Pojava plikova i ranica posle sunčanja ukazuju na najveći stepen oštećenja kože, upozorava dr Bandić.

Broj 162
U ovom broju:


Zova vraća vitalnost


Peršun i med za lak korak


Moćne kapljice leče bubuljice


Pravila za letnji jelovnik


Salmoneloze stižu iz tanjira


Porođaj bez bola


Odmor i za "ženske dane"


"U kandžama" roditeljske ljubavi


Recepti za letnje salate i sladolede sa lekovitim biljem


Plus: saveti, preporuke, vreni pokloni...