Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 162
aktuelno izdanje
Manje seksa,
više vitamina!
Piše: Bratislava Laćarak
Kada se govori o neplodnosti, uglavnom se pažnja usmerava na ženu, a veoma retko se ovaj problem posmatra iz ugla muškaraca. Pripadnici jačeg pola uglavnom ne žele da priznaju da su možda oni krivi što rode ne doleću na njihov krov, i veoma je teško nagovoriti ih da odu kod lekara da provere svoje zdravstveno stanje. Mnogi nisu ni svesni da svojim ponašanjem, navikama, načinom života ozbiljno utiču na kvalitet spermatozoida.

FAKTORI RIZIKA
Kao kod većine zdravstvenih problema, tako i kod smanjene muške plodnosti, jedan od glavnih krivaca je stres. Bilo da je reč o problemima na poslu, svađama u porodici ili nekim drugim nezadovoljstvima koja mogu da povećaju pritisak i prouzrokuju napetost, nivo testosterona se istog trenutka smanjuje, a samim tim ovo negativno utiče na stvaranje spermatozoida. Zato, ako želite potomstvo, opustite se i pronađite neki "ventil" da izbacite negativnu energiju.
Jedan od načina da se oslobodite napetosti je umerena, ali redovna fizička aktivnost. Dobar treninig, koji uključuje i preznojavanje, može za trećinu da poveća lučenje muških hormona.
- Muškarcima starijim do 20 godina, koji se biciklizmom ne bave profesionalno, savetujem da ne praktikuju često ovu sportsku aktivnost – kaže doc.dr Aleksandar Milošević, urolog, direktor KBC Zvezdara. - Čestim i dugotrajnim sedenjem na sedištu bicikla pritiskaju se krvni sudovi koji prokrvljuju testise i to veoma nepovoljno utiče na stvaranje spermatozoida.
Preterano vežbanje takođe nije poželjno. Iscrpljujućim i napornim treningom nivo muških hormona u krvi opada, što se nepovoljno odražava na njihovu plodnost.

ODEĆA I NAVIKE
Takođe i nošenje tesnog donjeg rublja, pogotovo ako nije pamučno, ili uzanih farmerki, može da utiče na smanjenu plodnost muškaraca. Čak i često izležavanje u pretoploj vodi u kadi ili učestale posete sauni mogu da donesu više štete nego koristi. Verovali ili ne, kratkotrajno zagrevanje na temperaturi većoj od 39 stepeni ubija spermatozoide. Zato se budućim tatama preporučuje tuširanje, a što ređe kupanje u kadi.
- Na mušku plodnost mogu da utiču i preterano sedenje ili stajanje. Kao posledica pomenutog može da se javi proširenje vena koje odvode krv iz testisa, a ova komlikacija može da se javi i zbog dizanja velikog tereta, ističe naš sagovornik.
Nepovoljan uticaj na mušku plodnost ima i posao koji podrazumeva rad u prostorijama u kojima su visoke temperature, ili se koriste olovo, arsen i živa. Istraživanja su pokazala da obavljanje posla sa laptopom u krilu može da umanji kvalitet sperme jer računar povećava temperaturu u testisima.
- Pušenje i alkohol mogu mnogo da utiču na stvaranje kvalitetnih spermatozoida. Muškarcima koji planiraju za začnu potomstvo ne preporučuje se čak ni čašica dnevno, jer i u malim količinama alkohol može mnogo da umanji šanse za oplodnju jajne ćelije. Cigarete utiču na pokretljivost sperme i na njih, ne samo zbog problema sa neplodnošću, već zdravlja uopšte, treba zaboraviti.
Na broj, pokretljivost i kvalitet spermatozoida mogu veoma nepovoljno da utiču i preterano ispijanje gaziranih pića, pesticidi, ali i preterana telesna težina.
Važno je napomenuti da, iako zdrav muškarac svakom ejakulacijom u jednom mililitru sperme izbaci oko 20 do 200 miliona spermatozoida, nije važna njihova količina nego kvalitet. Spermatozoidi su veoma osetljivi na razne uticaje, i zato, ako vam je stalo da postanete tata izbegavajte sve ono što može da im naškodi.

PREPORUKE
- Spermatozoidima prija zdrav život. To podrazumeva mešovitu, vitaminsku ishranu, umerenu fizičku aktivnost, časove odmora. Sa seksom ne treba preterivati. Ako muškarci žele da imaju kvalitetnu spermu ne treba da je rasipaju često, samo da bi se dokazali kao muškarčine. Dovoljno je voditi ljubav dva puta nedeljno kako bi i kvalitet spermatozoida bio na zadovoljavajućem nivou, savetuje dr Milošević.

LEKOVI
Ako saveti ne pomažu, postoje lekovi i preparati koji mogu da poboljšaju kvalitet i pokretljivost spermatozoida. Uglavnom su to preparati koji utiču na hormone, sadrže oligoelemente, aminokiseline i sve što može da poboljša funkciju muških polnih organa.

NAJBOLJE VREME ZA LJUBAV
Popodnevni časovi su idealni za vođenje ljubavi sa ciljem da začnete potomstvo. Najveći broj spermatozoida muškarci imaju oko 17 časova. Samo treba da budete zajedno u pravo vreme i na pravom mestu.

ISHRANA
Osim vitamina C, koji je izuzetno značajan za dobru pokretljivost spermatozoida, značajnu ulogu u očuvanju muške plodnosti imaju i cink, selen, mangan, vitamin E, folna kiselina i Omega 3 masne kiseline. Zato u svoj meni što češće uvrstite plodove mora, kupus, ovas, orahe, pomorandže...

Broj 162
U ovom broju:


Zova vraća vitalnost


Peršun i med za lak korak


Moćne kapljice leče bubuljice


Pravila za letnji jelovnik


Salmoneloze stižu iz tanjira


Porođaj bez bola


Odmor i za "ženske dane"


"U kandžama" roditeljske ljubavi


Recepti za letnje salate i sladolede sa lekovitim biljem


Plus: saveti, preporuke, vreni pokloni...