Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 163
aktuelno izdanje
Tanjir paste,
pa na teren
Piše: I. Kovačić
Verovali ili ne, iz dečje radoznalosti rodio se dragulj našeg i svetskog "belog sporta" - Jelena Janković. Ne tako davne 1994. godine, tada devetogodišnju devojčicu je, već posle prvog treninga na zvezdinim terenima, tenis počeo više da interesuje od sviranja klavira i učenja engleskog i francuskog u diplomatskoj školi na beogradskom Dedinju.
Za relativno kratko vreme je Džej Džej, kako je sve češće zovu, prešla dug put od učenja forhenda, bekhenda i servisa do prvih pobeda, titula na turnirima... Kao i do prvog mesta na svetskoj rang listi teniserki na kojem je bila u dva navrata - prvi put u avgustu 2008. godine, kada se samo nedelju dana zadržala na toj poziciji. Ubrzo je uspela da povrati tron i dočeka kraj te godine kao broj jedan.
- Iako sam jedna od najboljih teniserki sveta van posla kojim se bavim obična sam devojka koju interesuje sve što i moje vršnjakinje. Jedina razlika je u tome što sam često na putu i nemam dovoljno vremena da se više posvetim porodici i prijateljima - kaže nam naša sagovornica.

* Zbog tih čestih putovanja, promena vremenskih zona i klime, Vaš organizam verovatno trpi. Kako se borite sa tim nevoljama?
- Putovanja iz nedelje u nedelju u drugu državu ili kontinent i česta vožnja avionom iscrplju, ali zdravim načinom ishrane, uz mnogo sna i odmora, kao i masažama, uspevam da to prevaziđem.

* Šta je za Vas zdrava ishrana?
- Moji obroci se sastoje od voća i povrća, raznih pasti, ribe i mesa a ishrana je prilagođena naporima kojima sam izložena. Kada je reč o napicima pijem isključivo sveze ceđene sokove, energetsko piće i vodu.

* Da li imate savetnika za ishranu? Šta najčešće jedete pre meča?
- Oduvek mi je savetnik za ishranu bila mama, a tokom priprema "uskače" i nutricionista stručnim savetima. Pre meča obično pojedem pastu jer nije teška za varenje, dok posle meča sledi jači obrok da povratim izgubljenu energiju. Najčešće je to meso, salata i neki voćni desert.

* Imate li omiljeni desert?
- Ne mogu da odolim palačinkama, sladoledu i čokoladi! Palačinke i inače volim u svim kombinacija - od slanih do slatkih.

* Poznato je da se vrhunski sportisti često povređuju. Da li u tom slučaju tražite pomoć samo od zvanične medicine ili nekad prihvatite i alternativna rešenja?
- Godinama se mom zdravlju brine porodični lekar. Slušam njegove savete i prihvatam metode koje mi predlaže.

* Da li se, osim tenisa, rekreativno bavite i nekim drugim aktivnostima?
- Kada mi vreme dozvoli volim da igram odbojku ili košarku. Posto sam riba u horoskopu volim i da plivam.

* Koji vid rekreacije je po Vama najbolji?
- Plivanje je izuzetno korisno jer jača izdržljivost. Osim toga izuzetno zdravo je i trčanje ili brzo hodanje, čak i u poznim godinama.

* Da niste teniserka čime biste se bavili?
- Trenutno sam posvećena samo tenisu i ne razmišljam ni o čemu drugom. A, kada je reč o budućnosti sebe mogu da pronađem u oblasti mode, glume, biznisa...

* Kako provodite slobodno vreme i šta Vas najviše opušta?
- Volim da čitam knjige, a na televiziji obožavam zabavne emisije. Volim i filmove! Omiljeni žanr su mi komedije. Slobodno vreme najčešće provodim razgovarajući sa članovima porodice i prijateljima. To me opušta i čini srećnom.

* Koliko vodite računa o izgledu?
- Moja koža zahteva izuzetnu negu jer je jako osetljiva i neprestano je izložena različitim vremenskim uslovima. Specijalna nega mi je naročitno potrebna u letnjim danima kada je znojenje pojačano a samim tim i dehidracija organizma. U tom periodu pijem mnogo više tečnosti, pre svega vodu, a koristim i kreme koje sadrže što veći zaštitni faktor.

* Kako sebe vidite u budućnosti?
- Na prvom mestu kao uspešnu i srećnu ženu, a zatim i kao suprugu i majku.


Jelenino jelo
Riba na roštilju

- Kada bih bila u prilici da pripremim neko jelo za prijatelje ne bih izostavila punjenu ribu na roštilju jer se brzo i jednostavno sprema. Od priloga bih servirala kuvani krompir i salatu od rukole sa susamom.

Broj 163
U ovom broju

Kako da napravite kućnu biljnu apoteku

Na čaju sa Suzanom Mančić:
Čaša vina, umesto aspirina

Prekomerno sunčanje:
Koža pamti i boluje

Parodontopatija - četkica čuva desni

Aromaterapija u kancelarijama:
Da vijuge bolje rade

Ancelulit terapija

Dijabetičari i vrućina:
Nikud bez vode i užine