Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 163
aktuelno izdanje
Sirovo tera kancer
Piše:I.Kovačić
Mnogi su svakodnevno pred dilemom šta da spreme za obroke ali i kako da pripreme namirnice? Jedan od mogućih odgovora na drugo pitanje je i da zaboravite na šporet i da jedete svežu biljnu hranu. Jer...
- Kuvanjem se uništava većina dragocenih vitamina, minerala i enzima u biljkama - kaže Irena Beret, savetnik za zdravu ishranu rodom iz Subotice. Osim toga ukazuje da termički obrađene namirnice narušavaju kiselost organizma, odnosno stvaraju toksine koji nepovoljno utiču na sluzokožu organa za varenje i tkiva. Sa druge strane presna hrana podstiče metabolizam i održava pH ravnotežu. Osim toga, da je svarimo, trošimo mnogo manje energije koju možemo da koristimo za druge svrhe.

DOBROBITI PRESNOG
Jedna od supstanci koja ostaje u presnoj hrani je i hrorofil, a o njegovom značaju za zdravlje naša sagovornica kaže:
– Hlorofil obogaćuje krvotok kiseonikom, što je izuzetno važno u prevenciji raka jer ćelija oboli ako joj nedostaje kiseonik.
Osim toga presna hrana ima značajnu ulogu u prevenciji, kao i poboljšanju stanja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, reumatoidnog artritisa i hroničnih degenerativnih oboljenja kao što su osteoporoza, anemija, paradontoza i celulit.
Na pitanje kako da neko ko je godinama jeo termički obrađenu hranu počne da koristi presnu Irena Beret ističe da to mora da bude postepeno.
- Za prelazak na presnu hranu idealno je vreme posta ili da se, uz kuvane obroke od povrća, jede što češće sveže povrće i voće, i postepeno pređe na ishranu svežim biljkama i povrćem.

RAZNOVRSNA TRPEZA
Nekima ovaj način ishrane može da se učini jednoličan, ali nije! Trebalo bi da se ima na umu da se tokom pripremanja obroka koriste brojni začini, prirodno ceđena biljna ulja, jezgrasto voće, žitarice u zrnu ili mlevene i sve vrste povrća, što omogućuje da se "da mašti na volju".
- S obzirom na to da presna hrana obiluje tečnošću, potrebu za čvrstim i hrskavijim namirnicama možemo da zadovoljimo, između ostalog, keksom od žitarica koji se suši na vazduhu ili aparatu za dehidrataciju - kaže ova savetnica za ishranu.
Ona, takođe, savestuje da prednost damo organski gajenoj hrani proverenog proizvođača jer voće i povrće na klasičnim pijačnim tezgama sadrži pesticide koji doprinose sazrevanju, dugotrajnosti i izgledu poljoprivrednog proizvoda.

I ZDRAVLJE I LEPOTA
Ishrana presnim namirnicama, osim zdravlja, obezbeđuje i mladalački izgled. Jer, ubrzava cirkulaciju, obogaćuje kožu kiseonikom i eliminiše uslove za pojavu celulita.

NE KROMPIRU, PEČURKAMA I SOJI
Prema rečima naše sagovornice postoje namirnice koje ne mogu da se koriste ako ste se opredelili za ovakav način ishrane. To se pre svega odnosi na krompir, pečurke i soju.

RECEPTI
Mleko
- 2 šolje presnog badema
- 4 šolje filtrirane vode
* Potopite badem preko noći, ujutro izvadite iz vode i miksuje u blenderu tako što ćete postepeno da dodajete vodu u kojoj je stajao, pa procedite.

Šejk
- 2 kašike presnog kakao praha
- kašika meda
- šolja bademovog mleka
- šolja iseckane banane
* Sve sastojke sipajte u blender i miksujte dok ne dobijete tečnu masu.

Sok
- 1/2 glavice presnog kupusa
- 2 stabljike celera
- 2 jabuke
* Sve sastoje stavite u blender i izmiksujte.

Salata
- 1/2 glavice zelenog presnog kupusa
- 1/2 glavice ljubičastog kupusa
- 2 avokada
- peršun
- limun
* Kupus narendajte, a jedan avokado izgnječite viljuškom i pomešajte sa kupusom. Drugi avokado isecite na kockice a peršun što sitnije. Sve sipajte u dublji tanjir, promešajte i pospite sokom limuna.

HLADNA SUPA
- 2 avokada
- 3 krastavca
- 2 kašike maslinovog ulja
- omiljeni začin (ne so)
- peršun
- manji paradajiz
* U sokovniku iscedite 2 i po krastavca, a po pola krastavaca i avokada i paradajz iseckajte na kockice i sipajte u dublji tanjir. Izmiksajte preostali avokado i isceđen sok krastavca i prelijte, pa ukrasite peršunom.

Sarmice
- sirove semenke suncokreta
- zeleno lisnato povrće po želji (kelj, spanać, blitva)
- crvena paprika
- celer
* Semenke suncokreta potopite u posudu sa filtriranom vodom i ostavite preko noći u frižideru. Ujutro procedite, semenke stavite u blender i miksujte dodajući vodu po potrebi (da ne bude previše gusto). Dobijenu masu začinite mirođijom, origanom, belim i crnim lukom i kašičicom maslinovog ulja. U listove stavite po kašiku mase, dodajte narendani celer, seckanu crvenu papriku, umotajte list i služite.

Krekeri sa namazom
- 200 g presnih semenki lana
- 200 g presnih semenki suncokreta
- paradajz
- beli luk
- origano
- peršun
* Potopite semenke lana preko noći u filtriranu vodu, ujutro procedite i miksujte semenke sa paradajzom dodajući vodu u kojoj je lan stajao (da ne bude ni gusto ni tečno). Ako nemate dehidrator na 2 velika plitka tanjira razmažite dobijenu masu u tankom sloju i stavite u frižider da se stegne. Kada očvrsne nožem pažljivo odvojite od tanjira i isecite na kocke i ostavite jedan dan u frižideru. Potopite u vodi semenke suncokreta preko noći, ujutro izmiksujte sa začinima po želji (beli luk, origano, peršun) i mažite krekere.

Broj 163
U ovom broju

Kako da napravite kućnu biljnu apoteku

Na čaju sa Suzanom Mančić:
Čaša vina, umesto aspirina

Prekomerno sunčanje:
Koža pamti i boluje

Parodontopatija - četkica čuva desni

Aromaterapija u kancelarijama:
Da vijuge bolje rade

Ancelulit terapija

Dijabetičari i vrućina:
Nikud bez vode i užine