Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 164
aktuelno izdanje
Zelena magma
za dobar dan
Tijana Dapčević

Autor: I. Kovačić
Pre nego je Tijana Dapčević postala majka u kuhinju je svraćala s mene pa na uštap, međutim, kada je saznala da čeka bebu odlučila je da nauči da kuva. Sada to radi na zadovoljstvo supruga Milana i jednoipogodišnjeg sina Vuka.
– Za razliku od većine beba koje obožavaju slatke kašice, moj Vuk voli slano – priča pevačica o malom gurmanu. - S obzirom na to da griz ne jede, spremam mu često kačamak i poparu.
Trudi se popularna pevačica da, osim toga, na porodičnoj trpezi budu što zdraviji obroci. Pre svega voće, povrća i riblje meso. - Svakog jutra, prevencije radi, suprug i ja pijemo „zelenu magmu" bogatu vitaminima, mineralima i aminokiselinama da dodatno obogatimo ishranu - kaže Tijana i dodaje da je za zdravlje, osim ishrane, važno i da se očuva dobro psihičko stanje.

* Kako to uspevate?
- Što češćim kontaktima sa najbližim! Suprug mi je velika podrška u životu i poslu, dok je Vuk je, kao i svim roditeljima, stalni izvor radosti. Često se suprug i ja igramo sa Vukom, a vodim ga i u pozorište, na predstave primerene njegovom uzrastu, gde se i zabavljamo i radujemo.

* Očigledno je za vas porodična sreća važna za zdrav život? Šta biste savetovali onima koji još nisu našli „drugu polovinu“?
- Nemam poseban savet, već poruku da nikud ne žure, da budu opušteni i da zrače pozitivnom energijom. Jer, ljubav dođe kada joj se najmanje nadaš i po tom pitanju ne može ništa posebno da se uradi. Ona se dogodi ili - ne! Kao primer da za ljubav nikada nije kasno najčešće pominjem moju tetku koja je "pravog" upoznala kada je imala 43 godine.

* Imali ste, posle porođaja, probleme sa viškom kilograma. Kako ste uspeli da vratite staru liniju?
- Priznajem, nije bilo lako! Na porođaj sam otišla sa 100 kilograma, a kada je Vuk ojačao, počela sam da "skidam višak". Na "crnu listu" namirnica prvo sam stavila hleb i slatkiše, angažovala ličnog trenera i svaki dan vežbala. Istovremeno sam išla na lipolizu i kavitaciju, to jest tretmane koji tope masne naslage. I, vremenom, dostigla staru kilažu. Nastavila sam da idem u teretanu dva do tri puta nedeljno i da vodim računa o ishrani. Jer, bez obzira na tretmane i rekreaciju, zaključila sam da je, ipak, ishrana najvažnija. Uostalom, moje nevolje sa viškom kilograma nisu počele u trudnoći, već kada sam počela da živim sama i da jedem kad stignem i šta stignem. Najčešće kaloričnu hranu kao što su pice, sendviči, slatkiši... Osim toga sve sam češće boravila u kući, kad sam izlazila sedela sam u automobilu, a druženja sa prijateljima su se svodila ponovo na sedenje. To se, naravno, pogubno odrazilo na moju težinu.

* Kao i svakoj ženi stalo vam je da lepo izgledate. Šta mislite o estetskoj hirurgiji? Da li biste nešto menjali na sebi?
- Nemam ništa protiv tog načina ulepšavanja, ali, za sada, nemam potrebu da "idem pod nož". Možda ću u pedesetoj da poželim da zategnem kožu lica ili grudi, jer smatram da je u tom životnom dobu normalno i opravdano. Zbog toga mislim da je potpuno neprimereno da devojke u najlepšim godinama „pumpaju“ usne, grudi ili zadnjicu. Ako to sada rade šta li ih čeka kada dođu u "izvesne godine"?!

* Savremena medicina nudi metode koje ženama olakšavaju porođaj. Kako ste se vi porodili?
- Uz epiduralnu anesteziju i "carski rez". To je i za bebu i za mene u tom trenutku bilo najbolje rešenje. Najvažnije je da je sve proteklo kako treba, bez muke i bolova.

* Da li verujete u alternativne metode lečenja?
- Verujem u moć homeoptatije u slučaju da neko pati od hronične glavobolje, nesanice, ima probleme sa varenjem... A, iskustvo narodne medicine koristim kada me zaboli grlo. Tada sebi "prepišem" čaj od žalfije i med, a povišenu temperaturu "skidam" oblozima od rakije ili sirćeta.

* Na koje lekarske preglede idete redovno?
- Smatram da su ginekološki i pregledi dojki neophodni i redovno idem na te kontrole. Redovno posećujem i zubara, dok u ostalim slučajevima kod lekara odem ako, ne daj Bože, ima razloga.

* Kako se rashlađujete kad "upeče zvezda"?
- Živela klima, ali temperaturu ne podešavam na nižu od 25 stepeni. Spasavam se i na taj način što ranije ujutro vodim Vuka u šetnju i obavim nabavku i ne izlazim tek predveče kada vrućina počne da popušta. Prozore otvaram pre spavanja, jer jedino tad može da se diše!

* Sezona je godišnjih odmora, kuda ćete na more?
- I ovog leta putovaćemo porodično na Tasos, jer ima lepih i velikih plaža i mnogo borove šume, gde uživamo u "debeloj hladovini". Inače, kad sam na odmoru ne žudim za provodom tako da je ovo ostrvo idealno za mirno letovanje.

* Kakvi su vam planovi za budućnost?
- Kada je reč o poslu sebe vidim na velikom solističkom koncertu, a privatno bih volela da bar još jednom postanem mama. I u daljoj budućnosti ne verujem da ću da se bavim bilo čim osim muzikom, jer sam za pevanje vezana od najranijeg detinjstva. Mama je operska pevačica, tata profesor Muzičke akademije, tako da smo i sestra i ja krenule tim putem. Istini za volju, svojevremeno sam se dobro snalazila i u šou biznisu, a, dok sam bila trudna, kreirala sam odeću za dame punijeg stasa i trudnice, i doživela lep uspeh.

TIJANIN RECEPT
Makedonska letna mandža

- 150 g skuvanog pirinča
- glavica crnog luka
- 3-4 zelene paprike „šilje“
- 3-4 paradajza
- 3 jaja
* Sitno iseckajte crni luk, propržite ga na malo ulja, dodajte sitno iseckane očišćene paprike i oljušten paradajz. Pred kraj dinstanja dodajte jaja i pirinač, promešajte i kuvajte još nekoliko minuta!

Broj 164
Gljivična oboljenja
Pelen da ne svrbi....

Na čaju sa.../Dr Đorđe Kljajić
Uvek tražite bolje...

Lepota/Aromaterapija
Ulja za zanosan dekolte...

Alternativa/Fejslifting akupunkturom
Iglicama do mlađeg izgleda..

Zdrava hrana/Riba
Blago iz dubina......

Suvomesnati proizvodi
Masno, slasno i otrovno..

Deca/Uzrast bira sport
Plivajući u svet odraslih...

Fizijatrija/ Bolna stopala
Talasima na petni trn....

Ordinacija/Hrana i ekcemi
Mleko nije za svaku kožu....

Ordinacija/Seksualna disfunkcija
I pilula ako treba...

Polno prenosive bolesti
Visoka cena avanture....

Lečilišta/Atomska banja Gornja Trepča
Čudo pod Vujanom - nada za nepokretne....

Alternativa/Isceljenje pranom
Kako da izlečite sebe....

Čudotvorni vranjski melemi

Tijana Dapčević
Zelena magma za dobar dan

Lečenje biljem
* Ljuta lincura sa Tare
* Pelen uništava gljivice

Za bolji seks
I pilula ako treba

Alternativa
Isceljenje pranom

Plus: antiejdžing dijeta, rekreacija, ljubavni asteroidi, vredni pokloni