Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 164
aktuelno izdanje
Talasima na petni trn
Autor: J. Matijević

Kada se ujutru probudite i stanete na noge i u jednoj ili obe pete osetite bol kao da hodate po ekserima verovatno je da se u njima formirao “petni trn” (Calcar calcanei). Oboljenje nije teško, ali otežava hod i “zagorčava život”.
- Petni trn se svrstava u takozvani “vanzglobni reumatizam”, a nastaje višegodišnjim taloženjem kalcijumovih soli na takozvanoj “plantarnoj tetivi”, inače često podležnoj povredama - kaže dr Vera Uzelac, fizijatar, reumatolog iz Beograda. - Obično se otkriva usput, pri nekom drugom rendgenskom pregledu stopala. Bol se javlja prilikom stajanja i hodanja, naročito ujutru po ustajanju kada su mišići “hladni”. Tokom dana, kada se stopala u hodu “malo zagreju” popušta i bol. Ponekad bol može da bude veoma jak i udružen sa upalom sluzne kese (bursitisom), što dodatno otežava stanje.
Ne postoji starosna granica za pojavu petnog trna, ali naša sagovornica naglašava da je učestaliji kod onih koji mnogo “koriste noge” kao što su sportisti i oni čiji posao podrazumeva svakodnevno višesatno stajanje.
- Ovaj “trn” dosta otežava hod i može da izazove deformitete stopala, jer se izbegavanjem gaženja na “ekser” menja njihov pravilan oslonac. Hodanjem ili mirovanjem, stanje se ne poboljšava, jer ni jedno ni drugo ne utiču više na već stvoren petni trn. Tako je i sa ishranom.
Kada se potvrdi postojanje petnog trna, doktorka Uzelac savetuje da se ne pribegava lečenju kortikosteroidima (takozvane “blokade kortikosteroidima”) jer ga one ne uklanjaju.
Ono što bi trebalo da se primeni za lečenje i trajno rešavanje ovog problema, po rečima naše sagovornice, je fizikalna terapija.
- Nekada su to bili laser i podvodni ultrazvuk, a poslednjih petnaestak godina jedina prava terapija su takozvani “šok talasi”, zvanično testirani na olimpijadi u Atlanti. Oni potpuno uklanjaju trn u peti, ne oštećujući ni tkivo ni kožu. To je terapija zvukom pod pritiskom, slična onoj za uklanjanje kamena u bubregu. Zvuk pod pritiskom “bombarduje” petni trn, kruni ga i razbija, a potom se razbijeni kalcifikat, za šest do osam nedelja, izlučuje iz organizma.
Terapija je, kako objašnjava doktorka Uzelac, kratkotrajna (oko 15 minuta) i potrebno je da se ponovi nekoliko puta.
- Obično se trn razori i pacijent ga se u potpunosti oslobodi bez mogućnosti da ponovo “izraste”. Ova terapija je već potvrđena i najbolja ne samo za petni trn, već i za probleme “smrznutog ramena”, teniskog lakta, okoštavanja kolena, kukova i kičme.
Po istom principu, kako kaže dr Uzelac, napravljena je i sonda kojom se uklanja celulit, jer se i on svrstava u vanzglobni reumatizam. Obe vrste tretmana obavlja isključivo lekar.

POMAŽU ULOŠCI
Da bi se olakšao hod i delimično otklonio bol, preporučljivo je nošenje ortopedskih uložaka sa “mekom, vazdušastom” petom ili silikonskih uložaka sa mekim ležištem za petni trn - savetuje dr Vera Uzelac. - Oni mogu da pomognu, ali najčešće se kupuju već gotovi, pa ne stoje direktno ispod kalcifikata i ne olakšavaju hod. Istina, mogu i da se naprave po meri, što je bolje, jer se ublažava bol, ali trn ostaje.

Broj 164
Gljivična oboljenja
Pelen da ne svrbi....

Na čaju sa.../Dr Đorđe Kljajić
Uvek tražite bolje...

Lepota/Aromaterapija
Ulja za zanosan dekolte...

Alternativa/Fejslifting akupunkturom
Iglicama do mlađeg izgleda..

Zdrava hrana/Riba
Blago iz dubina......

Suvomesnati proizvodi
Masno, slasno i otrovno..

Deca/Uzrast bira sport
Plivajući u svet odraslih...

Fizijatrija/ Bolna stopala
Talasima na petni trn....

Ordinacija/Hrana i ekcemi
Mleko nije za svaku kožu....

Ordinacija/Seksualna disfunkcija
I pilula ako treba...

Polno prenosive bolesti
Visoka cena avanture....

Lečilišta/Atomska banja Gornja Trepča
Čudo pod Vujanom - nada za nepokretne....

Alternativa/Isceljenje pranom
Kako da izlečite sebe....

Čudotvorni vranjski melemi

Tijana Dapčević
Zelena magma za dobar dan

Lečenje biljem
* Ljuta lincura sa Tare
* Pelen uništava gljivice

Za bolji seks
I pilula ako treba

Alternativa
Isceljenje pranom

Plus: antiejdžing dijeta, rekreacija, ljubavni asteroidi, vredni pokloni