Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 165
aktuelno izdanje
Stalno u potrazi za novim
Piše Bratislava Laćarak
Još kao dečak odlučio je da postane glumac. Istrajnošću, upornošću, talentom uspeo je da dosegne zvezde, a u gotovo petnaestogodišnjoj karijeri, udahnuo je život mnogim likovima u pozorištu, filmu, televiziji. Prvu ulogu na filmu odigrao je 1999. godine u ostvarenju Ljubiše Samardžića „Nebeska udica“, a po ulozi Alamunje, u TV seriji „Bela lađa“, stekao je širu popularnost. Tumačeći lik Jovana Jagodića u nedavno emitovanoj seriji „Sva ta ravnica“ predstavio se gledaocima u novom, drugačijem svetlu.
Ovo leto provodi na relaciji Beograd – Novi Sad, sprema nešto novo, kaže uz tajanstveno osmeh. Na pitanje da li je zbog neke nove uloge promenio imidž, odmahuje glavom i objašnjava.
- To se ja ovih dana šalim sa svojim prijateljima, koji me pitaju što si pustio bradu, a ja im odgovaram: baš vas briga, vi možete da pustite kosu, a ja bradu.
Uz kratki espreso bez mleka i sok od ceđene pomorandže, u restoranu na obali Dunava, u Zemunu, u opuštenom razgovoru otkriva da obožava kafu, prija mu njen ukus, ali se trudi da dnevno ne prekorači meru od pet šoljica.
U hrani uživa, a voli i da sprema „maštovite“ specijalitete. Recepte, kaže, nema, jer sve priprema po sećanju i osećaju, proba dok kuva, i dodaje začine prema ukusu.

HEDONISTA
- Nažalost, nemam vremena da jedem pet obroka dnevno i to me užasno nervira. Ne mogu da se hranim onako kako mislim da bi trebalo. Trudim se da imam bar tri obroka, a najgore mi je kada stignem samo da doručkujem i oko 17, 18 sati da ručam. Doručak je obavezan. Čim otvorim oči zagnjurim glavu u frižider i pripremam doručak. To je neki moj ritual. Inače sam čovek koji voli da uživa u svemu što radi, pa i u hrani. I riba je kaže, često na njegovom meniju. Od slatkiša najviše voli crnu čokoladu i sve kolače koji se sa njom spremaju.
- Važna mi je raznolikost u ishrani. Ne jedem uvek isto, već od svačega po malo, i trudim se da svaki dan jedem nešto drugo ili drugačije. Uopšte, trudim se da mi nijedan dan ne bude isti. Čak i ako odlazim na isto mesto, do njega stižem nekim drugim putem. Ne volim čak ni da sedim na istoj stolici, već biram neku drugu poziciju.
Uz roditelje lekare odrastao je u sredini u kojoj je reč zdravlje uvek imala veliko značenje. Čak i danas kada ga nešto zaboli pozove roditelje telefonom da traži savet.

NESTAŠKO
Od malih nogu bliska mu je i narodna medicina. Retko je kao mali pio lekove, a i danas se pridržava očevog saveta da kada ga nešto zaboli ili ima temperaturu, legne i pusti da bolest prođe.
- Jedino nemoj da trpiš bol u glavi, rekao mi je otac. Mene retko boli glava i tada popijem neki lek. Redovno uzimam vitamin C, a imam periode i kada uzimam preparate koji poboljšavaju imunitet.
Kad ima vremena tri puta nedeljno ide u teretanu.
Do polaska u osnovnu školu Dejan je bio veoma nestašno dete. Postoje anegdote da se očevim kolima, koja su bila parkirana u dvorištu, sjurio u kukuruze. Zatim da je dečaku u obdaništu razbio glavu stolicom, ali i da je svoju glavu gurnuo u lonac sa supom. Toga prizora iz obdaništa i danas se živo seća.
- Sedeo sam za prvim stolom gde se donese sva hrana i odatle servira drugoj deci. Toga dana ispred nas četvorice bio je ogroman lonac. Pitali smo šta je unutra, ali nam niko nije odgovorio. Onda sam se popeo na stolicu i nadneo se nad lonac. Međutim, stolica se izmakla i ja sam zaronio dole. Morali su da bace supu, koja srećom nije bila vruća već topla, i svi su bili jako ljuti na mene.
Zato danas ima puno razumevanja za nestašluke svojih devojčica – Anastazije (8) i Nađe (5).
- Starija ćerka je po naravi malo drugačija od mene, više vuče na suprugu. Nije toliko blesava. Radoznala je i veoma inteligentna, ali nju zanimaju neke druge stvari, ima druga interesovanja. Mlađa je preslikana ja. Što se tiče karaktera, kao da gledam u sebe. Nju je za pet godina udarila struja, zgazio konj i udario auto! Šta još da kažem?

PRAVI IZBOR
- Nikad nisam zažalio što sam krenuo ovim putem. I možda je rano da to sada kažem, ali takav osećaj imam, da se ponovo rodim, ponovo bih izabrao isto.
Omiljene uloge nema, a spisak željenih rola je, kako sam kaže poduži. U privatnom životu nikada ne glumi, uvek je otvoren, iskren, takav kakav jeste.
- Prihvati me takvog kakav sam ili me nemoj prihvatiti uopšte.

SLOVAKINJE ZLATNIH RUKU
Iz mesta Kulpin u Bačkoj, gde je snimana serija „Sva ta ravnica“ Dejan Lutkić nosi prelepe uspomene. Kako sam kaže, dvorac je fantastičan, imanje – božanstveno.
- Dvorac porodice Dunđerski nalazi se u prelepom mestu, gde živi dosta Slovaka, a oni ulažu ogromnu energiju da sve bude sređeno, čisto. Kada tamo odete izgleda kao da ste otišli negde u inostranstvo. To mesto ima neku svoju priču, koja je čarobna, skroz drugačija. Između brojnih manifestacija u Kulpinu se održava i festival hleba. To su pogače, hlebovi, kisela testa. A ženama kao da su ruke od zlata, sve je više nego ukusno. Jedan dan su nam za celu ekipu doneli poslastice koje su mesile. To ne možeš da zaboraviš. Pre nekoliko dana otišao sam u dvorac i osećao sam se kao da sam se vratio kući.

BORBA SA STRESOM
Na pitanje kako se bori protiv stresa kroz smeh odgovara – pušim!
- Šalim se, ne borim se protiv stresa. Pokušavam nekako da napravim distancu u odnosu na sve ono što se dešava oko nas i tako izdržim neko vreme. Onda me sve nekako poklopi, sastavi. Organizam se nekako bori sa tim, a naravno da to utiče na mene, mada ne znam ni koliko i u kojoj meri.

NASTAVAK „RAVNICE“
Rekviziti koji su korišćeni u seriji „Sva ta ravnica“ i dalje su u dvorcu. Da li to znači da se planira nastavak ove serije, pitali smo Dejana?
- Planira se nastavak, ali ništa konkretnije ne bih mogao da vam kažem. Poverenje je ukazano Đorđu Milosavljeviću koji je jedan od naših najboljih scenarista i pisaca. On to zaista odlično radi.

Broj 165
Lečenje biljem/ mr Živko Slavković
Čarobnjak sa Stolova

Sakupljanje bilja/ U avgustu
Berite po suncu

Darovi prirode/ Akai bobice
Za zdravo srce i vitku liniju

Darovi prirode/ Blagodeti planinske klime
Čisti pluća, jača krv

Na čaju sa.../ dr Slavica Đukić-Dejanović
Putovanja mi daju snagu

Lepota/ Aromaterapija
Blistavi bez hemije

Šta jedu monasi
Tajna ukusa sa Hilandara

Energija hrane
Prana iz tanjira

Multipleks skleroza
Na nogama za jedan dan

Kontraceptivna pilula
Devojka za sve

Hidromasaža
Talasima protiv celulita

Prolom Banja
Zdravlje pod Radanom

Ihtioterapija
Ribice leče psorijazu

Alternativa /Radiestezija
Visak odaje auru


Multipleks skleroza
Nova metoda daje nadu

Alternativa
Ribice leče psorijazu (sa slikom ruke sa ribicama)

Lečenje biljem
Recepti čarobnjaka sa Stolova

Dejan Lutkić
Stalno u potrazi za novim

Post
Tajne kuvara sa Hilandara

Radiestezija
Visak odaje auru

Plus: dijeta, rekreacija, astrologija, saveti seksologa...