Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 165
aktuelno izdanje
Na nogama za jedan dan
Piše Sofija Babović
MULTIDISCIPLINARNI tim od sedam stručnjaka Kliničkog centra Niš započeo je lečenje obolelih od multipleks skleroze(MS) a informacija da su prvi rezultati kliničke studije dali ohrabrujuće rezultate doslovce je blokirala Internet. Protokol dr Paola Zambonija(Univerzitet Ferara, Italija),koji se za sada primenjuje u još samo tri svetska centra (Italija, Bafalo-SAD, Poljska)pruža nadu teško obolelim pacijentima. U studiji KC Niš su, za sada, 74 pacijenata (10 iz bivše SFRJ) i kod značajnog broja primećeno je poboljšanje i ublažavanje posledica MS. Metodi, međutim, tek predstoji prava provera, posle petogodišnjeg perioda praćenja pacijenata.

Dr Paolo Zamboni je dokazao da kod većine pacijenata sa MS postoji i hronična cerebrospinalna venska insuficijencija (CCSVI), odnosno hronično oboljenje kod koga krv iz mozga i kičmene moždine zastaje na putu ka srcu, prouzrukujući zadržavanje na nivou moždnaog tkiva. Do zastoja dolazi usled stenoze (suženja), hipoplazije ili tromboze vena na vratu. Tu je delovao multidisciplinarni tim KC. Balon dilatacijom suženog venskog krvnog suda, suženje se proširuje kako bi krv mogla slobodno da protiče. U svega dva slučaja, konzilijarno je doneta odluka da se ugradi stent, što je ujedno bila prva ugradnja stenta u venskom sistemu na Balkanu.

SUŽENA VENA

- Kolega iz Italije došao je do zaključka, koji se pokazao i u našoj studiji, da značajna većina obolelih od MS ima problema sa venskom drenažom - objašnjava nam dr Dragan Milić, nedavno nagrađen u SAD za najboljeg mladog vaskularnog hirurga.- Od 74 pregledana pacijenta, mi samo kod troje nismo našli na kriterijume za CCSVI. Metoda je minimalno invazivna i podrazumeva balon-dilataciju sužene vene ili vene, sa patološkim povraćajem krvi. Ceo tretman traje jedan dan. Posle detaljnih provera, sanira se suženje.
Prvi pacijent tretiran u Nišu je iz Pančeva, 11 godina je imao MS. Ustao je iz invalidskih kolicia.

NEMA MAGIJE
- Podvlačimo da ova metoda ne donosi stoprocentno uspeh, da nije magična formula koja leči i da joj tek sledi provera-ističe u razgovoru za „Bilje i zdravlje“ dr Saša Živić. - Kod jednog broja pacijenata imamo odlična pobošljanja, kod drugih su ona blaga, a kod zaista malog broja, za sada nema pomaka. Prvi pilot program lečenja MS ovom metodom uradio je dr Zamboni sa 56 pacijenata u Ferari, među kojima je bila i njegova supruga. Kasnije mu se priključuje dr Robert Živadinov u Bafalu i oni zajedno rade studiju sa više od 7.000 pacijenata. I sa njim smo u stalnom kontaktu.
Ovaj način lečenja počeo je da se primenjuje i u Poljskoj. Dr Živić kaže da ohrabruju i njihovi rezultati. Ali,ogromno interesovanje pacijenata iz Srbije i regiona, koji su se u međuvremenu čak povezali i osnovali grupu CCSVI na mreži "fejsbuk", obavezuje niški tim da nastavi sa istraživanjem veze CCSVI i MS.
CCSVI se otkriva relativno jednostavno. Početak dijagnostike podrazumeva pregled doplerom(ultrazvuk jugularne vene) koristeći posebne manevre kako bi se utvrdili neophodni parametri (dimenzije vena, elastičnot zida vena, brzina protoka...).za donošenje zaključka. Dijagnostika se nastavlja flebografijom: Kroz femoralnu venu u preponu ulazi se u venski sistem posebnim kateterima i dolazi se do željenih vena(vena jugularis i vena azigos)ubrizgava se kontrast i boji venski sistem.
Ukoliko se stenoza(suženje) potvrdi, počinje dilatacija (rastezanje). Ova procedura je bezbolna i pacijent je sve vreme svestan. Neki autori primarno(odmah), kako kaže dr Saša Živić, stavljaju stent (armaturu)u venu, ali ova procedura uvek sa sobom nosi rizik od tromboze. Flebografija sa dilatacijom traje najčešće oko 30 minuta. Pacijenti sa najvećim stepenom pobošljanja posle ove intervencije tvrde da su olakšanje osetili dan posle intervencije.

REČI PACIJENATA

- Intervenciju sam imala 16. juna, a dan kasnije mi je bilo bolje - iznosi Radmila Tufegdžić(50),koja od MS boluje tri godine. - Do tretmana, koji je bio sasvim bezbolan, jedva sam se kretala bez tuđe pomoći. Imala sam strahovit potiljačan pritisak, nisam mogla ništa da radim. Posle intervencije samostalno hodam i radim sve kućne poslove, koje nisam mogla. Za nas obolele od MS posebno je značajno što smo dobili veliku energiju i nadu. Lakše se borimo sa depresijom, koja je neizbežna kad vam saopšte da bolujete od neizlečive bolesti.
Slično iskustvo ima i Ljiljana Kukić(38),koja od 2002.godine zvanično boluje od multipleks skleroze, mada su se simptomi javljali joŠ od 1998.godine. Od marta, kada je podvrgnuta tretamnu, samostalno hoda.

GUBITAK BELE SUPSTANCE

MULTIPLEKS skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema, koja se karakteriše procesom demijelinizacije kičmene moždine i mozga. To podrazumeva gubitak bele supstance, mijelina, koja je sastavni deo nervnog tkiva. Bolest je vrlo promenljiva, manifestuje se neurološkim simpotmima i znacima. Pacijenti teško hodaju, blago su ukočeni, a u nekim stadijumima MS i oslepe. Simptomi MS se razlikuju. Zajednički su spazam mišića, nejasan govor, slabost, zamor, drhtanje, slabljenje misaonog toka, rada bubrega i bešike. Ovo poslednje, prvo se popravlja, svedoče pacijenti iz KC Niš.

VELIKO INTERESOVANJE

U studiju MS u KC Niš uključeni su svi pacijenti bez razlike na dužinu bolesti ili grupu MS. Najmlađi pacijent je gimnazijalac od 17 godina, kod koga se bolest tek razvila. Osnovni uslov da se uđe u studiju je postojanje CCVI.
- Mi radimo ovu metodu pored uobičajenih redovnih aktivnosti koje imamo na Klinici za vaskualrnu hirurgiju-kaže nam dr Dragan Milić.-Svakodnevno radimo sa pacijentima po našoj metodi za lečenje venskih ulceracija(„žive rane“) koje nam takođe oduzima dosta vremena. Radimo i naš hirurški posao, tako da za sada ne možemo da odgovorimo svim pacijentima,a pritisak iz celog regiona je ogroman.

ŠTA JE CCSVI ?

Jeini uslov za učešće u studiji je CCVI - suženje vene kod značajne većine bolesnih
Medicina već dugo zna za CCVI, jer je profesor Alfons Šiling još 1973.godine na Univerzitetu Insbruk započeo istraživanja posledica velikih individualnih razlika venske drenaže ljudske lobanje. On je kod pacijenata MS otkrio značajno smanjenje oticanja krivi iz lobanje. U novije vreme dr Paolo Zamboni i dr Robert Živadinov koristeći ranija saznanja i savremenu tehnologiju, započeli su velike projekte na ispitivanju CCVI.

UZ PODRŠKU MINISTARSTVA

Tim za studiju MS, koga pored vaskularnih hirurga dr Dragana Milića i dr Saše Živića čine neurolozi(prof.dr Stefan Vojinović, dr Anđelka Ilić),radiolozi(prof.dr Petar Bošnjaković, doc.dr Dragan Stojanov,dr Vesna Milojković)ima potpuno podršku Ministarstva zdravlja i uprave KC.

Broj 165
Lečenje biljem/ mr Živko Slavković
Čarobnjak sa Stolova

Sakupljanje bilja/ U avgustu
Berite po suncu

Darovi prirode/ Akai bobice
Za zdravo srce i vitku liniju

Darovi prirode/ Blagodeti planinske klime
Čisti pluća, jača krv

Na čaju sa.../ dr Slavica Đukić-Dejanović
Putovanja mi daju snagu

Lepota/ Aromaterapija
Blistavi bez hemije

Šta jedu monasi
Tajna ukusa sa Hilandara

Energija hrane
Prana iz tanjira

Multipleks skleroza
Na nogama za jedan dan

Kontraceptivna pilula
Devojka za sve

Hidromasaža
Talasima protiv celulita

Prolom Banja
Zdravlje pod Radanom

Ihtioterapija
Ribice leče psorijazu

Alternativa /Radiestezija
Visak odaje auru


Multipleks skleroza
Nova metoda daje nadu

Alternativa
Ribice leče psorijazu (sa slikom ruke sa ribicama)

Lečenje biljem
Recepti čarobnjaka sa Stolova

Dejan Lutkić
Stalno u potrazi za novim

Post
Tajne kuvara sa Hilandara

Radiestezija
Visak odaje auru

Plus: dijeta, rekreacija, astrologija, saveti seksologa...