Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 165
aktuelno izdanje
Ribice leče psorijazu
Piše J. Matijević
Psorijaza je neugodna kožna bolest, za koju savremena medicina još nije pronašla efikasan lek, pa je ublažavanje tegoba mukotrpno i dugotrajno, a učinak polovičan. Oboleli zato, osim medicinskih pribegavaju raznovrsnim alternativnim načinima lečenja, među kojima se po neobičnosti, ali i uspešnosti, izdvaja lečenje ribicama “garra rufa”.
- Pacijent se prvo istušira, bez upotrebe sapuna, a potom do vrata uroni telo u kadu punu vode u kojoj su ribice - objašnjava Marija Ražnatović, doktor veterinarske medicine iz Beograda. - Dok leži, ribice se hrane ljuspama kože nastalim zbog psorijaze i istovremeno ispuštaju enzim ditranol, za koji se pretpostavlja da usporava umnožavanje obolelih ćelija. Ovaj enzim, inače, do sada nije uspela da proizvede nijedna farmaceutska kompanija.

Tretman traje 21 dan, po dva sata dnevno. Iskustvo pokazuje da kod oko 95 odsto pacijenata svrab nestaje već posle prva dva dana, dok razmak između dva tretmana biva sve duži. Lečenje ribicama (ihtioterapija) u potpunosti je bezbolno, jer ovi neobični “doktori” nemaju zube. Štaviše, pacijenti tvrde da im je prijatno i zbog temperature vode od 34 stepena.
Čišćenje naslaga na koži izaziva mala krvarenja što, po rečima naše sagovornice, omogućava drenažu gnoja kod težih oblika psorijaze.
- Upravo zbog ovih krvarenja od pacijenta zahtevamo da ponesu lekarski nalaz kako bismo bili sigurni da boluje samo od psorijaze i da nema neko gljivično ili bakterijsko infektivno oboljenje koje bi moglo da se prenese i na ribice i na druge pacijente.
Jedna od pratećih blagotvornih dejstava je i svojevrsna mikromasaža, koja naročito prija pacijentima sa neurodermatitisom, a kod “garra rufa doktora” mogu da dođu i oni koji imaju zadebljale pete ili žele piling lica.
- A da bi se postigli što bolji efekti ove terapije protiv psorijaze, istovremeno sa lečenjem ribicama, pacijentima preporučujemo sunčanje ili odlazak u solarijum 6-8 minuta.

Da bi terapija bila što uspešnija pacijenti bi trebalo i da:
1. izbegavaju stres
2. ne jedu ljutu i začinjenu hranu
3. ne koriste kozmetičke proizvode (parfeme, dezodoranse, mirisne kreme) i
4. ne uzimaju kortikosteroide ili bilo koju drugu terapiju protiv psorijaze, a hronični bolesnici da konsultuju lekara da li smeju da budu dva sata u vodi zagrejanoj do 34 stepena.

Ražnatovićeva kaže da se oko 80 odsto pacijenata izleči, a da na obolelim mestima ostane mlada, crvena koža.

ROĐAKE ŠARANA
Ribice latinskog naziva “garra rufa” pripadaju porodici šarana, narastu 9-12 cm, težina im je oko 8 g i žive 4-6 godina. Prirodna staništa su joj termalne (tople) reke turske pokrajine Anadolije, kao i reke Tigar, Eufrat i Jordan. Terapijske sposobnosti ovih riba, da poboljšavaju karakteristike kože, otkrilo je pre nekoliko vekova, stanovništvo mesta Kangal u Turskoj, u čijoj se blizini nalazi banja sa ovom vrstom riba. Zato ribice “garra rufa” često nazivaju i “kangal riba”.

TRI FILTERA
Tokom i posle terapije svakog obolelog, voda se dezinfikuje i menja kroz tri posebna filtera. S obzirom na to da psorijaza nije zarazna, a tretman prirodan, ne postoji mogućnost bilo kakvih neželjenih efekata – kaže dr Marija Ražnatović.

Broj 165
Lečenje biljem/ mr Živko Slavković
Čarobnjak sa Stolova

Sakupljanje bilja/ U avgustu
Berite po suncu

Darovi prirode/ Akai bobice
Za zdravo srce i vitku liniju

Darovi prirode/ Blagodeti planinske klime
Čisti pluća, jača krv

Na čaju sa.../ dr Slavica Đukić-Dejanović
Putovanja mi daju snagu

Lepota/ Aromaterapija
Blistavi bez hemije

Šta jedu monasi
Tajna ukusa sa Hilandara

Energija hrane
Prana iz tanjira

Multipleks skleroza
Na nogama za jedan dan

Kontraceptivna pilula
Devojka za sve

Hidromasaža
Talasima protiv celulita

Prolom Banja
Zdravlje pod Radanom

Ihtioterapija
Ribice leče psorijazu

Alternativa /Radiestezija
Visak odaje auru


Multipleks skleroza
Nova metoda daje nadu

Alternativa
Ribice leče psorijazu (sa slikom ruke sa ribicama)

Lečenje biljem
Recepti čarobnjaka sa Stolova

Dejan Lutkić
Stalno u potrazi za novim

Post
Tajne kuvara sa Hilandara

Radiestezija
Visak odaje auru

Plus: dijeta, rekreacija, astrologija, saveti seksologa...