Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 165
aktuelno izdanje
Tajna ukusa sa Hilandara
Piše Sofija Babović

NEBOJŠA Stamenović, proto-magiras i profesionalni kuvar srpskih manastira na Svetoj Gori kaže za "Bilje i zdravlje" da sve što je posno nije obavezno i zdravo. I namirnice za pripremu posne hrane često se prskaju otrovima, pa treba biti posebno obazriv. Tajnu svetogorskog kuvanja, baziranog na oko 1.000 recepata, Stamenović retko i delimično podeli sa prijateljima pripremajući im u svojoj kući u Nišu monašku hranu. Začinjenu isključivo lekovitim i zdravim dodacima.
- Pravila za kuvanje na Svetoj Gori su složenija od uobičajenih, ali je osnovno da se ukusi slažu i budu u skladu sa protokolima - priča Stamenović.- Monasi obeduju najviše dva puta dnevno - u 8 i 18 sat,)što je takođe recept za zdrav život.
Posle angažovanja u Hilandaru, Stamenović je bio prvi kuvar u Kareji. Ističe da svuda važe isti principi: Jede se samo ono što uspeva u bašti, a to je obično plavi paradajz, pasulj, krompir, šargarepa, kupus, paškanat.
Važno pravilo je da se nikada ne jede odmah po buđenju, a ustaje se oko tri sata posle ponoći. Tečnpost se ne pije najmanje pola sata pre i dva sata posle obroka. Jede se i slatko, ali bez šećera. Pravo slatko, džem i kolači slade se isključivo "tahinijem", odnosno mlevenim susamom.
Na Svetoj Gori kuva se u dve kuhinje - monaškoj i radničkoj. Radnici jedu jače obroke i to triput dnevno, ali takođe zdrave. Sastoje se od obimne salate, crnog hleba sa semenkama, sipe, hobotnice, ribe.

SLAVSKA TRPEZA
Za slavu manastira Hilandar - Vavedenje Presvete Bogorodice 4.decembra( 21.novembra po julijanskom kalendaru) servira se eksluzivno riba "rofo". Odresci se kao tune stavljaju u veliku šerpu sa belim lukom, biberom, domaćom vegetom,a "izblindira" se crni luk, pa uvalja u šerpu. U rofo se dodaje lumunov sok, belo brašno i voda. Šerpa u koju stane ribe za 200 ljudi se "trese", dok se jelo ne zgusne.
Žito se, otkriva nam Nebojša Stamenović ,skuva, a potom se začini bademima, orasima, lešnicima, žutim šećerom, morskim oraščišćem. Dodaju se prezle da pokupe vlagu.
Savet plus:Žito se dugo žvaće, da se napola svari pre gutanja. Sveti Antonije kaže u Ustavu otšelničkog života da se na sabore i gozbe ne žuri. To pravilo poštuje i Nebojša Stamenović.

O ČAJU
     Naš sagovornik kaže da svaki čaj sadrži toksine, osim čaja od koprive i majčine dušice. Kopriva sadrži magnezijum i gvožđe, nimalo slučajno zovu je "devojka za sve". Majčina dušica lekovita je za žlezde. To čak govori i njeno latinsko ime "timus".

Tri su osnovnna načina za pripremu čaja:

Infuz-prokuvavanje vode sa dodavanjem čaja na kraju
Macera -potpopljene biljke stoje u toploj vodi
Dekot-čaj u kombinaciji sa semenkama

- Koji god način pripreme da odaberemo, mora se koristiti voda sa izvora - izričit je Nebojša Stamenović.- Voda sa česme je puna hlora i lekovita dejstva ne mogu da dođu do izražaja. Ako pojemo sladak čaj, treba ga sladiti medom, isključivo kada se prohladi i to drvenom kašikom, jer metalna uništava svojstva meda i ostavlja isključivo njegove ugljene hidrate da "deluju".

ČAROBNJAK
Nebojša Stamenović ima kolekciju od 900 teglica sa najraznovrsnijim sosovima i začinima, skoro 2.000 recepata od kojih su najstariji još iz 19.veka, bogatu kolekcija vina, 300 osveštanih ikonica.
Iza njegovog imena stoji bezbroj diploma kojima je krunisao razne veštine, ali kaže da mu je najdraža "diploma" svetogorskog kuvara.
Učio je od travara, profesora, starijih kuvara, iz herbarijuma, drevnih receptura, vodiča. Savladavao je slaganje ukusa, a prirodan dar doveo ga je do vrhunskog kulinarskog umeća, koje, kada zatreba vatru, isključivo prikazuje na šporetu na drva.

PROTO MAGIRAS SAVETUJE
Oktopod se kuva sa pampurom od plute

Zimi se pije samo crno vino, a leti ricina-vino od najjeftinijeg grožđa, koje se "izmlati" čempresima i začini smolom

Autentična organska hrana raste u prirodi. Preporučujem zohi(čičak),vruva(divlju rotkvu) i radikiju(maslačak).
Spisak štetnih namirnica prilično je dug. Na njemu je svaka vegeta iz kesice, zejtin, so, brašno, beli šećer, roštilj na neproverneim mestima.
Savet plus:Prženje treba da bude poslednja opcija za pripremu hrane, a prva je barenje.


KUĆA DOBRE VOLJE
Nebojša Stamenović ima “Kuću dobre volje” u kojoj uči ljude kako da kuvaju zdravu hranu. Među prvim pravilima je :
Učenike odvesti u poljoprivrednu apoteku da vide otrove, potom na pijacu da nauče da prepoznaju prskano voće i povrće, a zatim u kuhinju da uče prvu lekciju - kako se mesi hleb bez kvasca.

ZA AVGUST
Stamenović za nastupajuće dane preporučuje rtanjski čaj, rastavić(ubija bakterije u mokraćnim kanalima),list borovnice. Rastavić brati tek od polovine avgusta, jer sunce tada povećava količinu silicijuma kod cveta.

RIBA
Škarpinu odrati, pa kuvati 10-15 minuta u vodi sa šakom pirinča i povrća po izboru. Dodati ruzmarin, beli luk, maslinovo ulje i limun. Priprema traje pola sata. Može i da se peče na skari i servira uz pomenute začine.

Broj 165
Lečenje biljem/ mr Živko Slavković
Čarobnjak sa Stolova

Sakupljanje bilja/ U avgustu
Berite po suncu

Darovi prirode/ Akai bobice
Za zdravo srce i vitku liniju

Darovi prirode/ Blagodeti planinske klime
Čisti pluća, jača krv

Na čaju sa.../ dr Slavica Đukić-Dejanović
Putovanja mi daju snagu

Lepota/ Aromaterapija
Blistavi bez hemije

Šta jedu monasi
Tajna ukusa sa Hilandara

Energija hrane
Prana iz tanjira

Multipleks skleroza
Na nogama za jedan dan

Kontraceptivna pilula
Devojka za sve

Hidromasaža
Talasima protiv celulita

Prolom Banja
Zdravlje pod Radanom

Ihtioterapija
Ribice leče psorijazu

Alternativa /Radiestezija
Visak odaje auru


Multipleks skleroza
Nova metoda daje nadu

Alternativa
Ribice leče psorijazu (sa slikom ruke sa ribicama)

Lečenje biljem
Recepti čarobnjaka sa Stolova

Dejan Lutkić
Stalno u potrazi za novim

Post
Tajne kuvara sa Hilandara

Radiestezija
Visak odaje auru

Plus: dijeta, rekreacija, astrologija, saveti seksologa...