Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 166
aktuelno izdanje
"Ubice" tumora s Jastrepca
Piše:S.Babović
Iako je pre porodice Milojević iz sela Padine u blizini Merošine nekoliko naših zemljaka počelo da gaji lekovite japanske šitake pečurke to nije bila prepreka da zasade plantažu ovog “eliksira života”. Uspeh je bio iznenađujući – od hiljadu zasađenih briketa (panjeva), koji daju na desetine pečuraka, nije bilo neuspelih izdanaka, a već peti ciklus padinskih šitaka je rasprodat. Interesovanje za ovu lekovitu gljivu ne umanjuje ni podatak da nisu jeftine - kilogram pečuraka košta od 8 do 10 evra.

DA SPREČE I IZLEČE
- Ove pečurke se upotrebljavaju za pripremanje jela, čajeva i napitaka, a brojna istraživanja su potvrdila da posredno podstiču stvaranje ćelija “ubica” tumora - objašnjava za “Bilje i zdravlje” Vlada Milojević, koji je pokrenuo priozvodnju šitake pečuraka na porodičnom imanju. — Ulaganja su bila velika jer je trebalo da nabavimo repro materijal, bačve za potapanje, rashladne uređaje, sušare... Ali, investicija se isplatila s obzirom na to da je potražnja velika. Konkurisali smo i za kredit Fonda za razvoj, pa, ako ga dobijemo, proširićemo proizvodnju.
U porodičnom biznisu koji, osim gajenja šitake, obuhvata i gajenje šljiva, preradu drugih vrsta pečuraka, višanja, kupina, jagoda i drugih plodova oblačinskog kraja učestvuje kompletna porodica Milojević – Vladin otac Živoslav, majka Mirjana, deca Oliver i Olivera.
Šitake su, međutim, ističu Milojevići, najzahtevnije.
- Japanske pečurke morate da obilazite svakog dana, pratite kako rastu, na vreme potapate... Ima sa njima silnih peripetija tako da je neophodno izuzetno strpljenje - objašnjava Živoslav.
Inače, šitake, ili pečurka sa hrasta, pripada grupi najukusnijih i najlekovitijih pečuraka.
- Gaje se vekovima i spominju i u Kini, Koreji i drugim dalekim azijskim zemljama – Ističu Milojevići. - A, Japanci i Amerikanci su pre pedesetak godina dokazali da šitake mogu da spreče i da izleče brojne bolesti.

JAČAJU IMUNI SISTEM
Naši sagovornici ističu da su najkorisnije lekcije za gajenje ove vrste pečuraka dobili od profesora Agronomskog fakulteta u Čačku dr Petra Maksimovića. Njegovi udžbenici su bili ključni da se upuste u ovu avanturu, a motiv da počnu da se bave gajenjem bila je njihova lekovitost. Osim toga Milojevići su zaključili da bi zbog specifične klime kraja u kojem žive, blizine Malog Jastrepca i čistog Krajkovačkog jezera, te lekovite osobine trebalo da dođu više do izražaja.
Najznačajniji lekoviti sastojci šitake su lentanin i eritadenin. Dok prvi jača imuni sistem, drugi, kao derivat butanske kiseline, predstavlja odvažnog borca protiv holesterola. Šitake, takođe, pomažu u slučaju disajnih tegoba, pospešuju rad centralnog nervnog sistema, krvotoka i regulišu krvni pritisak, varenje... Od šitake, istini za volju, ne može da se očekuje da izleči alergije, ali je zabeleženo da smanjuje nadražaje. Delotvornost je dokazana i ako pacijent boluje od tromboze dubokih vena, plućne embolije, gangrene i ishemijskih i moždanih komplikacija.

RECEPTI
Salate
* Skuvajte ½ kg šitake sa 2 čena belog luka u slanoj vodi. Isecite pečurke, dodajte peršunov list, ulje, biber i sirće, dobro promešajte i servirajte hladno.
* Za gurmansku varijantu mogu da se dodaju narendane jabuke, krastavčići, kašica šećera i majonez.
SAVET PLUS: šitake salata se izuzetno slaže sa piletinom.

Paprikaš
- 300 g šitake
- glavica crnog luka
- kašika brašna
- 2 paradajza
- 2 sveže paprike
- ulje, so, biber
* Na ulju propržite sitno iseckan crni luk, dodajte isečene pečurke, paradajz i paprike, posolite, pobiberite i pospite kašikom brašna. Nalijte vodom da ogrezne i dinstajte dok ne omekša. Na kraju dodajte sečeni peršunov list.
Napomena: šitake mogu da se pohuju, peku, kuvaju...

Japanski napitak
* U litar prirodnog soka jabuke dodajte decilitar propasirane sveže šitake (od klobuka), dobro promešajte, dodajte malo meda ili zaslađivača. Napitak mora da se potroši istog dana.

Broj 166
Lečenje biljem
Padej, carstvo čaja
Život na kamilici

Lečenje biljem
Travarka Mirjana Pešić iz Vlasotinca
Melem od devet trava

Alternativa/ Hirudoterapija
- lečenje i ulepšavanje pijavicama
Čiste krv i podmlađuju


Lekovi iz prirode
Porodica Milojević gaji šitake
"Ubice" tumora s Jastrepca


Ordinacija/ Hondroprotektori
Graditelji hrskavice


Apoteka/ Analgetici
Za bol paracetamol


Alternativa/ Menopauza u kineskoj medicini
-Ženino drugo proleće


Na čaju kod...
Branka i Mladen Veselinović, glumci
Ne možemo večno biti mladi


Banje/ Vranjska banja
Lečenje i u kraljevskoj kadi


Ordinacija/ Žene i seks
Sve je slađe posle svađe