Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 167
aktuelno izdanje
Verujem u homeopatiju
Jasna Đuričić





Piše:Đorđe VUKMIROVIĆ
Nedavno je, na izuzetno uglednom, 63. po redu festivalu u švajcarskom gradu Lokarnu, dobila nagradu "Srebrni leopard" i proglašena za najbolju glumicu te filmske smotre. Iza nje je i niz prestižnih domaćih, mahom teatarskih priznanja, među kojima i nekoliko "Sterijinih nagrada". Sve to Jasnu Đuričić, otmenu i zaista samosvojnu umetnicu iz Novog Sada, izdiže u sam vrh srpskog glumišta. Ni u umetnosti, ni u životu nikada, kaže, za neuspehe nije tražila alibi u drugima, istrajno je gradila sebe i birala sopstvene puteve, ne plašeći se da bude drugačija. Tako je i kada je o zdravlju reč.
- Ja sam alternativac i verujem u homeopatiju kojom se već godinama leči cela moja porodica – kaže, na početku razgovora za "Bilje i zdravlje", supruga takođe poznatog glumca Borisa Isakovića i majka Stefana koji ove jeseni upisuje drugu godinu studija dramaturgije i Une koja pohađa treći razred srednje škole za dizajn enterijera. - Klasičnu medicinsku ordinaciju svi smo zamenili homeopatskom, koju vode doktori Ljiljana i Saša Popović, naši Novosađani, naravno.

Kako bi, u najkraćem, glasila vaša definicija homeopatije i kako je došlo do toga da se za nju opredelite?
- Homeopatija ne leči bolest, nego čoveka i to je njena suštinska razlika u odnosu na klasičnu medicinu sa kojom se, naravno, ne isključuje. Ja verujem u čoveka, u njegovu snagu, u ono što svako od nas može da izvuče iz sebe. Nisam prethodno posebno izučavala homeopatiju, ona mi je nekako sama došla u susret, a najlepše je ono što se dogodi bez misli i kalkulacija. Videla sam mnogo bliskih ljudi kojima jeveoma mnogo pomogla.
Koristite li, uopšte, klasične lekove?
- Retko, veoma retko, čak ni kad je u pitanju ono najbanalnije "uh, boli me glava". Ne mogu da kažem da prema njima imam averziju, svesna sam da mogu mnogo da pomognu, ali takođe znam da većina njih leči jedno, a "kvari" nešto drugo. Uopšte, puno alternativnih, prirodnih načina lečenja je, uverena sam samo zbog diktata profita moćne farmaceutske industrije, neopravdano bačeno u zapećak.
Kada potencirate čovekovu snagu i ono što može da izvuče iz sebe, mislite li i na unutrašnju ravnotežu kao odbranu od bolesti?
- Naravno, duhovnom, odnosno mentalnom ravnotežom mi se branimo i od organskih bolesti. Meni su, u tom smislu, izuzetno važne ajurvedske masaže, mada na njih, nažalost, ne idem onoliko često koliko bi trebalo, ali me svaka na koju odem kod Jelene Kozić koja je za njih pravi čarobnjak, "presloži" iznutra, vrati u nekakvu osnovu, prosto "resetuje".
Koliko vi i vaša porodica koristite čajeve i lekovito bilje uopšte?
- Pijemo puno čajeva, u raznim kombinacijama koje organizam oslobađaju toksina. Nisu to neke posebne kombinacije, sve je to bilje koje se bere kod nas, poput matičnjaka, žalfije, kantariona...
Kako održavate fizičku kondiciju, izuzetno važnu za posao kojim se bavite?
- Boris i ja obožavamo vožnje biciklom, to redovno činimo i to je prava stvar. Na vazduhu ste, u prirodi, osećate da radite nešto za sebe, a ima i druge čari poput ponovnog otkrivanja grada za koji ste verovali da ga savršeno poznajete, a on je uvek i iznova drugačiji.

Imate li neki specifičan način ishrane?
- Ja sam prava Sremica i nije mi lako da se odreknem šunke, kulena i drugih đakonije kakve je, nekada, u Rumi, sam pravio moj otac, ali nema više razloga da se hranimo jakom hranom koja je činila kuhinju moje majke ili bake. Kod nas u kući uglavnom preovlađuju lakša jela, mahom iz italijanske i kineske kuhinje. Tu su i morske soli, smeđi šećeri, integralna brašna, ali ništa drastično, jer mislim da čovek treba da konzumira sve što mu prija, samo je pitanje u kojoj meri.      
Kažu da ste izvanredna kuvarica...
- Volim da kuvam i mislim da je to izuzetno kreativna stvar koja mi ne predstavlja problem već - uživanje. Kuvam brzo i bez recepata, iz glave, što bi se reklo. To je dar koji naslediš, neko znanje koje, uz majku ili baku, gotovo nesvesno hvataš u letu, vidim to i po Uni koja me često iznenadi onim što zna u kuhinji. Sve žene u mojoj porodici su, inače, bile jako dobre kuvarice.
S obzirom na to, ima li vaš suprug uopšte potrebe da zalazi u kuhinju?
-I ne baš, ali i on mnogo šta zna da pripremi i to – maestralno! Prepuštam mu ona "muška kuvanja", u smislu kotlića, roštilja i sličnih stvari. Specijalnost mu je perkelt i pravi ga fantastično. Ko god ga je probao zna da je, uz onaj u restoranu "Abraham" na Paliću, upravo Borisov perkelt najbolji.

NEMA SAVRŠENSTVA

Šminkate se diskretno i sa zaista finom merom...
- Glumica sam i znam u šta šminka može da pretvori čoveka, znam i kako bih ja mogla da izgledam, ali to ne bih bila ja. Volela bih da to znaju i sve mlade devojke da, dok gledaju slike zvezda po časopisima, ne poveruju da su to zaista one. Savršenstvo sa slika ne postoji, to su prividi koje prave šminka, rasveta, foto-šop... Taj teror savršenog izgleda, teror mršavosti ili teror mladosti, frustrira pre svega žene, a u sve većoj meri i muškarce.

ODMORI
Gde, najčešće, provodite leta i koliko vam ona znače?
- Nekada smo radili neprestano, dakle i leti, sada više ne. U stvari, sve što zaradimo tokom godine, potrošimo tokom leta i to je neka vrsta nagrade i za nas, i za decu. To su dugi, dugi odmori, uglavnom u Istri u koju smo zaljubljeni, ali bez nekih specijalnih dešavanja, dovoljni su nam samo more, stene, valovi, knjige i tišina, tišina, tišina...

LEPOTA

Šta vi podrazumevate pod pojmom lepote, da li je važnija ona spoljna ili ona unutrašnja?
- Najlepše je kada se poklope jedna i druga, mada ja mislim da je to direktno povezano. Jer, još nisam srela čoveka koji je lep iznutra, a ružan spolja. Ako lepo i pozitivno misli, ako misli dobro i sebi i drugima, to iz čoveka prosto zrači i to niko ne može da spreči.

Broj 167




Apiterapija: Radivoje Atanacković
Melemom leči gangrenu

Alternativa
Lečenje čukljeva bez reza

Stres
Sve je lakše uz prijatelja


Ordinacija - Akademik Miodrag Ostojić o bolu u grudima
Ne steže samo od srca

Lekovita priroda: Vreli izvor kod Bogatića
Čudo u Jokinom grabu

Dr Petar Višnjić:
Biljem i hranom leči rak


Lečenje hipertenzije
Samo kako doktor kaže


Akademik Petar Bokun, neuropsihijatar
Ljubav se množi deljenjem


Hrana - Mr Živko Slavković: prirodni konzervansi
Čubar čuva paradajz


Jardum
Vijagra iz Vasojevića

Banje - Kanjiža
Lečenje u oazi mira

Alternativa - Joga
U miru sa sobom i svetom