Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 170
aktuelno izdanje
Lečenje gasnim injekcijama
Piše: Slađana Veljković
- Nedelju dana sam na terapiji i već osećam kako mi ruke i noge nisu hladne. Pravo da vam kažem, malo sam se plašila kad su mi rekli da će da mi ubrizgavaju gas u vene. Plašila sam se šta će da mi se desi. Ali, vidim ljudi, primaju i ništa im nije. Naprotiv, bolje im je, pa rekoh i ja da probam – priča vremešna gospođa dok joj sestra Zorica ubrizgava gasnu injekciju u nogu.
Ova metoda lečenja jedinstvena je ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Gasa, tačnije ugljen-dioksida, ima još samo u nekim češkim banjama, ali njegova čistoća ne može da se meri sa ovim u Bujanovačkoj banji.
- Čistoća ugljendioksida kod nas je 97 odsto. Ovaj gas lako prodire kroz kožu i poboljšava protok krvi. A kad je cirkulacija bolja, onda nestaju i bolovi – objašnjava dr Gordana Dimitrijević, fizijatar i direktorka Specijalne bolnice u Bujanovačkoj banji.
To je razlog što kroz ordinaciju gde se daju gasne injekcije dnevno prođe i po dvesta pacijenata, ne računajući one koji su banjski gosti najmanje dve nedelje.
Pravi efekti ove terpaije primetni su posle desetak tretmana.
- Ko može sebi da priušti, najbolje je da to učini dva puta godišnje, po 15 injekcija. Ovo se naročito odnosi na ljude koji boluju od dijabetesa i kod kojih je cirkulacija veoma otežana – kaže dr Dimitrijević.

Gasna terapija se u Specijalnoj bolnici u Bujanovačkoj banji sprovodi u kadama i ubrizgavanjem injekcija. Efekat je isti, samo se delovanje gasa brže oseća preko injekcija.
- To vam je isto kao kad pijete neki lek ili vam ga daju injekcijom. Ima isto dejstvo, ali je preko injekcije, jer ona ide direktno u krvotok, brže- plastično objašnjava dr Dimitrijević.
Gasne kade izgledaju baš kao i one – obične sa mineralnom vodom, samo što ovde pacijenti leže obučeni. Tačnije, otkriven im je onaj deo tela koji se tretira gasom. Preko se stavlja specijalno impregnirano platno koje ne dozvoljava da gas izlazi iz kade.
- Imam osećaj kao da mi nešto mili po nogama. Objasnili su mi da me to udaraju mehurići gasa – prenosi nam svoje utiske gospodin koji leži u gasnoj kadi.
Injekcije se, pak, daju po tačno određenoj šemi i na određenim mestima.
- Samo vas malo pecne, dok uđe igla, a posle ništa ne boli – objašnjava gospođa sa početka teksta.
I dok joj sestra Zorica ubrizgava tačno propisanu dozu, koja može biti najmanje 30, a najviše 50 mililitara gasa, očigledno je kako se koža na tom mestu podiže. Već posle nekoliko minuta gas se „raspoređuje“ ili, što bi rekla doktorka Dimitrijević, počinje da masira krvne sudove, ali iznutra.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA
Lekoviti gas se svakodnevno kontroliše u bolničkoj laboratoriji. Lekari Specijalne bolnice uradili su i istraživanje na 30 pacijenata koji su koristili gasnu terapiju i došli do veoma zanimljivih rezultata.
Većina bolesnika bili su muškarci, starosti imzeđu 40 i 70 godina, sa više faktora rizika za arterosklerozu – pušenje, gojaznost, povišen pritisak, povećan nivo masnoća i šećera i krvi. Bili su na tetmanu između dve i tri nedelje. Svi su posle toga izjavili da se bol koji su ranije osećali znatno smanjio, da im ruke i noge više nisu hladne i da više ne trnu.

KOME GODI
Gasna terapija predvidjena je u sledećim slučajevima:
- za bolesti perifernih krvnih sudova
- kod nekih oblika ishemijske bolesti srca, a to su stanja posle preležanog ifarkta miokarda, ali bez znakova popuštanja srca i opasnih poremećaja ritma kod stabilne angina pektoris,
- blagih oblika povišenog krvnog pritiska
- stanja posle duboke venske tromboze
- nekih oblika glavobolja
- reumatskih bolesti

Broj 170
Akademik Dragan Micić o gojaznosti
Samo tri zalogaja manje ..


Od raži i ječma, a nije pivo
Kvas krepi začas


Teta – tehnika
Spas iz podsvesti


Pedagogija
Naučite decu da uče

Hrana
Kad dunja zamiriše


Belo jača telo


Med prema bolesti


Slobodan Beštić
Profesor glume
student
homeopatije


Maja Ognjenović
Miloš i pobeda u srcu


Ljubav i strast
Žena je čuvar vatre