Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 173
aktuelno izdanje
Poslednji dim pre hipnoze
Darko Rauš

Piše:Marijana Vasiljević

Postalo je moderno "skidati” se sa pušenja naročito sada, kada je osim dima i Zakon počeo da atakuje na strastvene pušače. Metoda borbe protiv pušenja sve je više, a uz, tablete, tretmane, čudesne napitke, okoreli pušači pokušavaju da se poroka oslobode i – hipnozom.
Darko Rauš već 30 godina hipnozu koristi u oslobađanju od mnogih tegoba. Dve decenije, na njegovo imanje u Poreču dolaze okoreli, višedecenijski pušači, sa željom da se oslobode ovog poroka.
- Želja je 20 odsto uspeha, na meni je ostalih 80. Dakle, morate doći sa iskrenom željom da prestanete da pušite. Ja pomažem da ostvarite tu želju bez nervoze, nikotinskih kriza, zamene za drugu zavisnost, kao što je hrana - započinje promuklim glasom svoju priču Rauš, takođe bivši pušač.
Kaže da je tek pošto je dobio rak glasnica prestao da puši četiri kutije cigareta dnevno. To ga je i podstaklo da svoju tehniku iskoristi da bi pomogao drugima.
- Znam da se mnogi plaše hipnoze, ali to nije nikakva novina. Uostalom, ovo što ja radim nije klasična hipnoza, već dovođenje u opušteno stanje duha i tela. To nije duboki san ili trans. To je stanje najsličnije onom kad prilegnete posle ručka. Čujete zvuke oko sebe, decu u sobi, automobile napolju, ali nešto vam ne dozvoljava da otvorite oči - pojašnjava Rauš u kakvo stanje dovodi svoje klijente sa kojima radi u grupi.
Tu je u stvari najvažnija telepatska komunikacija. Na taj način šalje veliki mozak, odnosno svest, na odmor, a malom mozgu ili podsvesti, daje podatke. "Ti si potpuno miran i opušten, nisi nervozan, tebi su cigarete grozne, ti nemaš nikakvu želju ni potrebu za cigaretama" - reči su koje ponavlja dvadesetak minuta pošto klijenta uvede u opuštajuće stanje.
U toku tretmana, koji ukupno traje tridesetak minuta, prilazi svakom klijentu i lagano prelazi rukom neposredno ispred čela i stomaka. Klijenti svedoče da se u telu tokom celog tretmana oseća vrelina koja izbija iz Raušove ruke i širi se celim telom.
- Meni je dovoljno dva puta po dve tri sekunde u toku tretmana da doprem do čoveka. Kad tu informaciju prosledim malom mozgu, on je non stop prosleđuje velikom mozgu: vi poželite da zapalite cigaretu, ali vaša podsvest vam ne da. Kad mali mozak kaže "Ne", tog trenutka zaboravljate na pomisao na cigaretu i nastavljate kao da nije bilo želje - objašnjava Rauš.
Kada se informacije non stop šalju velikom mozgu, bivši pušač ne poseže više za sigaretom. Ali, povratnika ipak ima.
- Devedeset odsto onih koji zapale posle tretmana, tvrde da su zapalili iz radoznalosti ili gluposti, neko im je ponudio cigaretu i probali su. Zapamtite, mozak nije zaboravio da ste pušili. Ja sam samo "ugradio" misao da je cigareta grozna. A, oni koji zapale, imaju osećaj kao da su prvi put popušili cigaretu: ružan ukus u ustima, vrtoglavica. Njima dajem drugu šansu! Drugi tretman je besplatan – kaže Rauš.
Ako neko dođe u situaciju da propuši, ako zapali cigaretu samo jednom, terapeuta može da pozove telefonom u svakom trenutku i on će telepatski, na daljinu, ponovo da odradi tretman za odvikavanje!
- Bitno je samo da je već bio na tretmanu, da smo jednom ostavrili telepatsku komunikaciju. Posle tog poziva lakše će prebroditi kriznu situaciju – kaže naš sagovornik.
Najčešća pitanja klijenata pre početka tretmana su: "Hoćemo li se ugojiti, hoćemo li cigarete zameniti hranom?" Terapeut im odgovara da se to dešava kada neko samo snagom volje odluči da prestane da puši. Tada organizam traži zamenu.
- U ovom slučaju, ja klijenta rešavam fizičke i psihološke želje za nikotinom – tvrdi Rauš.
Mnogi su na izlazu iz sale posle tretmana razočarani, jer kako kažu "ništa nisu osetili". Ali, ako već na sledećem uglu iz čista mira bacite cigarete u prvu kantu za smeće, znajte da je vaša podsvest uspešno obavila posao.

ZA BUCE I FOBIČNE
Darko Rauš hipnozu uspešno koristi i za smanjenje težine, za kontrolu ishrane i preterano uzimanje hrane.
- Vraćam im volju za mršavljenjem, probudim osećaj sitosti. Sedamdeset odsto ljudi posle tretmana ne jede u ogromnim količinama testenine, hleb, slatkiše i grickalice, kao ranije. Tako, na primer, od čokolade pojede jednu kockicu, od kolača samo jedan zalogaj. Rezultati su individualni, gube od četiri, osam, deset, pa i do dvadeset kilograma za tri meseca.
Grickanje noktiju, fobije, strahovi, psihosomatski poremećaji, anoreksija, bulimija, takođe su na spisku tegoba koje Rauš uspešno otklanja hipnozom.

ZA SVAKOG
Terapeut Rauš tvrdi da za hipnozu nema nikakvih kontraindikacija. Mogu da je rade svi, i hronični, i psihijatrijski bolesnici, sa bilo kojim tegobama. Ovo je bezazleno, opuštajuće stanje, poput meditacije. Ako je meditacija opasna, i ovo je - kaže Rauš.

VIKENDOM
Rauš dolazi u Srbiju svakog poslednjeg vikenda u mesecu. Najpre, subotom, posećuje Novi Sad, a nedeljom je u Beogradu. Prvi sledeći tretman u Srbiji je 29. januara i hali "Spens" u Novom Sadu. Dan kasnije, 30. januara je u Centru "Sava" u Beogradu. Sense koje izvodi su grupne, odnosno, obraća se svim klijentima zajedno.

Broj 173
Poznati o zdravlju
Danica Maksimović, glumica
Kroz život otvorenog srca

Sanja Kerkez, operska pevačica
Ajurveda čuva sopran

Lečenje biljem

Travar Miomir Pop Manić
Tajni miks leči prostatu

Biljni preparati
Moćni i opasni

Biljke odžačari bronhija i pluća

Recite NE pušenju
Jedna seansa menja život

Sredstva za higijenu
Peru, mirišu i - truju

Zaštita od gripa
Ništa kao vakcina

Laksativi
Budilnik za "lenja creva"

Deca
Kako razgovarati o drogi

Genetski testovi
Ko nosi loše gene?

Nizak rast
Hormon jedini lek

Ishrana
Hrononutricija
Jedi kad je vreme!

Božićni post
Od proje do torte

Izbor hleba
Od svakog pomalo

Kristaloterapija
Isceljenje iz kosmosa

Seks
Kad stres uđe pod jorgan

Sokobanja
Dođeš mator, odeš mlad

Lepota
Zvuk razbija celulit

Kolagen briše godine


Za "Bilje i zdravlje" govore:

prof. dr Ivana Novaković
prof. dr Branimir Nestorović
doc. dr Tatjana Kundaković
mr.ph Milana Dučić
dr Slavica Dautović
Danica Maksimović, glumica
Sanja Kerkez, operska pevačica