Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 174
aktuelno izdanje
Opadanje trepavica
Piše:M. Vasiljević
Zavodljive, duge i guste trepavice najlepši su okvir očiju a njihovo opadanje ili proređivanje podjednako teško pada i ženama i muškarcima, stvarajući ne samo estetski, nego i psihološki problem.

UZROCI
Kao i sve druge malje na telu, tako i trepavice imaju životni ciklus, pa je njihovo opadanje prirodan, skoro neprimetan fiziološki proces, jer se opale trepavice ubrzo zamenjuju novim, objašnjava dr Sandra Vekić, dermatolog.
- Ali, postoje i stanja koja dovode do pojačavanog opadanja trepavica. To su pre svega alergijske reakcije na kozmetičke preparate, maskare, krejone kao i kreme za negu kože oko očiju. Dugotrajna zapaljenja ivice oka (bakterijska ili alergijska) ili vežnjače (konjuktivitis), neki lekovi, hemioterapija, smanjena funkcija štitаste žlezde, ishrana siromašna vitaminima i mineralima, anemija posebno u trudnoći, takođe dovode do ovog problema.

Neki popularni kozmetički tretmani koji se poslednjih godina sve više primenuju, kao štо su uvijanje i nadogradnja trepavica, takođe mogu doprineti njihovom opadanju. Sve one, prema rečima dr Vekić, dovode do hemijske, mehaničke ili termičke povrede struktura kapka odgovornih za rast trepavica.
- Opadanje trepavica se može javiti u sklopu nekih kožnih oboljеnja. Najčešće je to slučaj kod alopecije areate, opadanja dlaka u pečatima na telu, pa i na trepavicama. Ono što je važno u ovom slučaju treba umiriti pacijenta jer se uglavnom radi o reverzibilnoj pojavi koja i bez lečenja spontano prolazi za 6-12 meseci.

Ekcemi, naročito alergijski kontakni dermatitis, kao i seborеični dermatitis takođe mogu da pospeše opadanje trepavica, a njihov trajni gubitak javlja se, nažalost, i kao posledica opekotina, ozbiljnijih trauma kao i hirurških intervencija i zračne terapije na kapcima u zonama rasta trepavica.

Lečenje
Savetuje se prekid upotrebe kozmetičkih proizvoda, maskare, ajlajnera, krejona, uvijača trepavica. U najblažim slučajevima preporučuje se pažljiva primena, odnosno nežno utrljavanje ricinusovog ili lanenog ulja (bogatih vitaminom E koji stimuliše rast) na ivice kapaka. Veoma je važna dijagnostika i pravovremeno lečenje svih zapaljenskih procesa na kapcima. Savetuje se primena dijetetskih suplemenata, vitamina, naročito B, E, C kao i minerala: gvožđa, selena i cinka.

ALOPECIJA
Alopecija areata je autoimuna bolest, što znači da su se u organizmu pojavila antitela koja deluju na koren dlake. Za njihovo aktiviranje potreban je okidač, a to su najčešće stres ili jak virus koji je "prodrmao" organizam, objašnjava dr Nada Pantić iz Gradskog zavoda za kožne i venerične bolesti.
- Opadanje trepavica može da bude samo jedna od manifestacija bolesti udružena sa opadanjem dlaka na drugim delovima tela, a ređe, jedini simptom ovog oboljenja. Da bi se utvrdio uzrok opadanja dlaka, potrebno je uraditi kompletnu dijagnostiku: pregled zuba, ginekološki pregled, bris grla i nosa, urinokulturu, vaginalni sekret. Tu tražimo moguće žarište, tinjajuću infekciju koja je dovela do opadanja dlaka u pečatima, a neretko i do totalnog opadanja.

SAVET
RICINUSOVO ULJE

Vatiranim štapićem nanesite najviše jednu kap ricinusovog ulja na na koren i nežno duž trepavica. Ostavite da deluje najmanje pet minuta i isperite mlakom vodom. Ricinusovo ulje nanosite četiri nedelje, a osim što ćete ojačati stare, počeće da rastu i nove, jače trepavice.

Broj 174

Poznati o zdravlju

Berguzar Korel i Halit Ergenč
Od glume do prave ljubavi

Stefan Milenković
Za mene je muzika kao hrana

Vesna Čipčić
Nigde bez osmeha


Lečenje biljem

Travarka Mira Šišović
Svaka šuma i reka kao apoteka

Tajne čaja od čaja

Travke za bolje raspoloženje

Aronija - vitaminska bo(m)bica

Kiseli kupus sprečava rak

Vodnjika, domaći eliksir zdravlja


Estetska hirurgija
Bez mane od glave do pete

Pomagala za vid
Sočivo za plus i minus

Alternativa
Budi u svom elementu!

Alergija na hladnoću
Od koprivnjače do otoka

Kristaloterapija
Isceljujuća lepota

Loša cirkulacija
Geni i navike "koče" krv

Rekonekcija
Univerzum na vezi

Stomačne viroze
Gorko protiv proliva

Homoseksualnost
Kako razgovarati sa decom

Zimska nega ruku
Kao dodir svile


Upala slepog creva
Skalpelom protiv crvuljka

Terapija testosteronom
Injekcija daje moć


Za "Bilje i zdravlje" govore:

doc.dr Aleksandar Milošević, urolog
dr Marjan Ilić, vaskularni hirurg
dr Jadran Bandić, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije
dr Žikica Jovičić, alergolog
dr Mira Ivanišević, pedijatar
dr Andjelka Ćućuz, stomatolog
dr Sandra Vekić, dermatolog
dr Goran Ilić, hirurg