Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 177
aktuelno izdanje
Život sa bombom u telu
Piše:M. Vasiljević
Po broju pacijenata kojima pukne aneurizma, Srbija je prva u svetu! U prvih deset dana ove godine, urađeno je čak 10 operacija aneurizme, a samo tokom 2010. godine na Klinici za vaskularnu hirurgiju operisano je 75 pacijenata sa pucanjem (rupturom) aneurizme. To je dva puta više nego u najeminentnijim klinikama u svetu - kaže dr Marko Dragaš, vaskularni hirurg.
- Aneurizma je abnormalno lokalno proširanje krvnog suda (arterija ili vena) i može da se dogodi na bilo kom krvnom sudu “od glave do pete” - objašnjava dr Dragaš. - Aneurizme se češće javljaju kod muškaraca, starijih od 65 godina i to kod onih koji već imaju neki problem sa srcem, pritiskom ili krvnim sudovima. Promene su mnogo učestalije na arterijama, a najčešće su na trbušnoj aorti, arterijama mozga (Vilisov krug) i na zatkolenoj arteriji. Najčešća i najopasnija je ona na trbušnoj aorti. Laici je nazivaju „bombom u stomaku”, jer se nikada ne zna kada može da pukne, mada se otkriva jednostavno – ultrazvučnim pregledom.
Aneurizme nastaju na mestima na kojima je oslabljen zid krvnog suda, a mogu da budu urođene ili stečene. Suština prevencije je da se postojanje ovakvog oštećenja krvnog suda otkrije na vreme, pošto se svaka aneurizma iskomplikuje. Lekari objašnjavaju da postepeno, progresivno, višegodišnje širenje obolelog krvnog suda istanjuje zid i izaziva njegovo pucanje (rupturu), što zahteva hitnu operaciju. Zato je poželjno da se operiše pre pucanja. Jer, ako se hirurški interveniše posle pucanja aneurizme, smrtnost pacijenata je čak 50 odsto, dok je, ukoliko se ukloni na vreme, fatalni ishod oko tri odsto.
- Ako se sumnja na postojanje aneurizme, dijagnoza se lako uspostavlja, ultrazvučnim pregledom koji je u 95 odsto slučajeva precizan, a za pacijenta brz, bezopasan i jednostavan. Ako se pregledom ustanovi da je aneurizma u prečniku veća od 4,5 centimetra trebalo bi odmah da se operiše, čak i ako ne izaziva nikakve tegobe!
Tegobe koje ukazuju na trbušnu aneurizmu često se manifestuju bolovima u leđima koji liče na bubrežnu koliku (“pokretanje” kamena) i lumboišijalgiju, često mogu da zavaraju i lekara i pacijenta.
- Najčešći uzrok aneurizme je ateroskleroza, a pacijenti sa aneurizmom po pravilu imaju i oboljenja srca, pluća i bubrega. Međutim, nije potpuno ispitano koji sve faktori izazivaju aneurizme. Generalno, njihovo nastajanje izaziva više faktora. Najčešće su genetske predispozicije, ali i degenerativne aterosklerotične promene kojima doprinose hipertenzija, šećerna bolest, gojaznost i pušenje.
Dr Dragaš kaže da su zbog godišnjeg broja obavljenih operacija aneurizme, hirurzi u Srbiji najiskusniji u svetu kada rade klasičnu operaciju pucanja trbušne aneurizme, ali se u drugim zemljama ovo oboljenje otkriva mnogo ranije, pre nego što aneurizma pukne.
Lekari, takođe, upozoravaju da su zbog loših životnih navika, oni sa obolelim krvnim sudovima u Srbiji sve mlađi i da je među njima sve više žena. Podsećaju i da svaki Dom zdravlja radi ultrazvučne preglede, kojima može da se proveri stanje svih krvnih sudova: vrata, ruku, nogu, stomaka.
-Prestanak pušenja, balansirana ishrana sa više masti biljnog porekla, vežbanje i aktivan način života, kontrola hipertenzije i rutinski ultrazvučni pregled abdomena muškaraca starijih od 60 i žena starijih od 65 godina, najbolja su prevencija za pravovremeno otkrivanje aneurizmi- poručuje dr Dragaš.

NA NOZI
Po broju hirurških intervencija i učestalosti, osim trbušne aorte aneurizma se najčešće operiše na zatkolenoj arteriji (sa zadnje unutrašnje strane kolena). Ispoljava se bolovima i pulsirajućim otokom sa zadnje strane kolena. I ona može da se spreči blagovremenom operacijom, ali nažalost često se bolesnik javi lekaru tek kada je noga već ugrožena, jer krvni ugrušci iz aneurizme prekinu cirkulaciju. Koliko komplikacije vezane za aneurizmu ove arterije mogu da budu ozbiljne najbolje pokazuje to što posledica može da bude i gubitak noge.

PREGLEDI
Na Klinici za vaskularnu hirurgiju u Beogradu ne postoje liste čekanja, pregled se zakazuje dve do tri nedelje unapred, a na operaciju se čeka najviše sedam dana. Klinika za vaskularnu hirurgiju je jedina u Srbiji koja radi ovakve operacije 365 dana u godini, 24 sata dnevno.


ZA NASTAVAK ANEURIZMI NAJVAŽNIJA SU TRI FAKTORA:
1)nasleđe

2)hipertenzija

3)pušenje

Broj 177
Lečenje biljem

Ženske bolesti

Pitajte travara

Srbija rekorder

Prvi u svetu po pucanju
aneurizmi

Abeceda trudnoće
Mesec po mesec...

Život sa bolešću:Gordana Tokić
Lekcija optimizma

Kad deca lažu
Ljubav briše greh

Ginekomastija
Ženski ponos, muška briga

Banja Vrućica
Leči srce, krepi telo

Lepota

Masaža
biljnim
jastučićima


Zimski specijaliteti
Jelo greje telo

Voda zimi
Bolje više nego manje


Strabizam
Gleda desno vidi levo

Joga
Vežbe spuštaju šećer

Naturopatija
Luč protiv reume

Travarka Radulka
Leči ciste, hemoroide
psorijazu...


Biljna apoteka
Žalfija za svaku ženu

Poznati za „Bilje i zdravlje“:
Tanja Banjanin
Marija Vicković, Leontina Vukomanović, Vesna Zmijanac,
Jovan Ćirilov, Branko Cvejić