Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 179
aktuelno izdanje
Čaj priziva rode
Oliver Stanojević

Piše: Ratomir Blanuša

Travar sa Tare, pedesetpetogodišnji Oliver Stanojević, ima kolekciju veću od 30.000 lekovitih receptura. To ga svrstava među najpoznatije travare ne samo u Srbiji, nego i na širim prostorima. Poznat je Oliver i po tome što tokom prvih deset godina lečenja travkama od pacijenata nije uzimao novac, već je za uzvrat beležio recepture koje su oni znali. Tako je i došao do ovako impoznatnog broja recepata narodne medicine kojima može da se podiči malo njegovih kolega.
Naš sagovornik tvrdi da ni danas ne traži novčanu naknadu onima koji boluju od teških bolesti, kao ni ženama koje ne mogu da postanu majke.
- Zanimljivo je kako sam došao do recepta za čaj za nerotkinje. Sedam godina sam "obigravao" oko jedne bake za koju sam znao da ga ima. Ona ga je, međutim, ljubomorno čuvala, ali kada je toliko ostarila da nije mogla da ide u berbu trava, pozvala me je i dala mi recept. Imala je samo jedan uslov - da ga nikome ne naplaćujem.
Pravilo je, ističe Stanojević, da kad dobije neki novi recept uvek proveri i autentičnost i lekovitost.
- U poslednje vreme, svaka veća ulica ima bar dva travara - pomalo se šali Oliver, ali i ozbiljno kaže da mnogi, a posebno mladi, teže da što pre postanu veliki iscelitelji i olako govore da su pronašli kombinaciju trava koja leči i teške bolesti... Zbog toga su dugi redovi ispred njihovih kuća, mnogo novca se u tom "biznisu" okreće, ali ja u tome ne želim da učestvujem. Čovek sa na stari vakat, a takav sam i travar. Otac mi je umro od raka, šurak od leukemije, pa, valjda bih njih izlečio da sam mogao - iskren je Oliver.
Naš sagovornik je na beogradskom Tehnološkom fakultetu diplomirao radom "Lekovito bilje i preparati". Travama je ozbiljnije počeo da bavi nekoliko godina posle toga. U međuvremenu je radio u "Apotekarskoj ustanovi Beograd", potom kao tehnolog u tadašnjoj fabrici elektro–aparata "Sloboda–Tara" u Bajinoj Bašti, a sada je zaposlen kao rekreator u Vojnoj ustanovi "Tara".
U travarstvu je Oliver našao smisao života jer mu, veli, omogućava vezu s prirodom sa kojom je počeo da druguje u ranoj mladosti. To se zbilo u rodnoj Bosanskoj Crvici, na levoj obali Drine, nedaleko od Skelana. U tom mestu su Oliverovi roditelji radili kao učitelji, a 1968. godine su se preselili u obližnju Bajinu Baštu, gde su sagradili porodičnu kuću i vikendicu na Tari.
– Boravak na Tari na mene je ostavio snažan utisak jer je reč o jedinstvenoj planini. Zašto je to tako teško mi je da objasnim! Možda se deo odgovora krije i u priči da sateliti ne mogu da snime celu Taru, da nekakve čudne sile ovde vladaju. Kao duboko verujući to pripisujem Bogu jer kako drugačije da se objasni da su analize pokazale da biljke koje rastu na Tari, kantarion na primer, imaju za 30 odsto više aktivnih materija od onih koje uspevaju na drugim mestima – kaže Oliver.
I posao rekreatora našem sagovorniku omogućava da se bavi onim što ga ispunjava i pričinjava mu veliko zadovoljstvo. Upoznaje brojne ljude kojima otkriva čarobne lepote Tare, planine na kojoj raste više od 1.100 biljnih vrsta, što je gotovo trećina ukupne flore Srbije. To bogatstvo Oliver pokazuje turistima za koje organizuje školu branja i korišćenja lekovitog bilja.
- Malo ko ode sa Tare, a da ne ponese bar kesu lekovitog bilja. Svakodnevno organizujem šetnje duge i do deset kilometara, usput turisti beru bilje, a tu sam da im pomognem da prepoznaju lekovito - priča Oliver koji slovi za odličnog poznavaoca flore ove planine.

Recepti

Čaj za jači imunitet

- 20 g trave ive
- 15 g matičnjaka
- 10 g nevena
- 15 g anđeoskog korena
- 15 g ivanjskog cveća
- 10 g podubice
- 10 g kantariona
- 10 g razgona
- 15 g miloduha
- 10 g žalfije
- 15 g vranilovke
- 10 g majčine dušice
* Pomešajte sve sastojke, pa kašiku mešavine sipajte u 2 litra hladne vode, stavite da se zagreva i sačekajte dok ne provri. Posle sat procedite i pijte 2-3 puta po 2 dl čaja dnevno.
Napomena: Koristi se i u slučaju gripa i drugih virusnih infekcija.

Protiv upale jajnika i PMSa

- 20 g nevena
- 20 g macine trave
- 15 g hajdučke trave
- 15 g kantariona
- 15 g pčelinje trave
- 5 g kičice
- 10 g majčine dušice
* Pomešajte sve sastojke, pa 3 kašike mešavine prelijte sa 7 dl proklučale vode, sačekajte sat, procedite i pijte tokom dana.

Broj 179
Fitoterapija
Na Tari lek za neroktinje

Životna priča
Maja Otašević:
Izlečio me neven

Alternativa
Pijavice
protiv pušenja


Poznati za „Bilje i zdravlje“ :

Predarg Ejdus
Ljiljana Blagojević
Predrag Smiljković
Kalina Kovačević
Mirka Vasiljević
Tamara Dragičević
Aleksandra Bibić
Katarina Vučetić


Lečenje biljem:

6 magičnih
za inhalaciju

Travka u kapi

Čudotvorna ulja


Posledice gripa
Trpe pluća i uši

Poznati o zdravlju:

Predrag Smiljković
Odmaram se čim ustanem

Katarina Vučetić
U vodi je tajna

Pripremanje hrane
Na pari je najzdravije

Banja Bezdan
Jod za bolesne i zdrave

Poremećaj vida
Karakter muti sliku

Ginekologija
Vanmaterična trudnoća

Kristaloterapija
Kamen zrači zdravlje

Trajna šminka
Od obrva do mladeža

Vaspitanje dece
Srce najbolji učitelj

Seks
Bez stresa
ispod pokrivača

Vežbe
Lepe noge za 15 minuta