Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 179
aktuelno izdanje
Vežbom do umilnog glasa
Piše: B.L.

Da li vam se nekad desilo da ne možete da podnesete nečiji glas zato što vam njegov intenzitet i boja "paraju uši"? Ili da neko na prečac osvoji vaše simpatije samo zbog umilnog glasa? Šta je ono što određuje da li će neko imati visok ili dubok, kreštav ili monoton, agresivan ili prijatan glas? Da li lep, melodičan glas može da se uvežba?

Kako nastaje glas?

Čarolija glasa nastaje kada glasnice u grlu, pod pritiskom vazduha koji izlazi iz donjih disajnih puteva (pluća, dijafragme i međurebarnog prostora), zavibriraju. To vibriranje čujemo kao glas, fenomen koji poseduju samo ljudi.
- Glavni organ glasa je u centralnom nervnom sistemu, a grkljan (larings) i glasnice, kao glavni generatori glasa, su periferni – objašnjava prof. Dr Predrag Stanković, specijalista ORL i fonijatrije u Institutu za ORL KCS. - Grkljan u toku dana napravi 21.500 otvaranja i zatvaranja, a isto toliko puta se dve glasnice smeštene na ovom organu sastave i rastave. Samo kada se slobodne ivice glasnica potpuno približe nastaje glas. Čim ovo poklapanje nije savršeno, zbog neke upale, polipa, papiloma, čuje se šum u govoru ili promukost.
Svaki čovek u grkljanu, koji je dugačak od 5-7 centimetara, ima dve glasnice. Njihova dužina, širina i težina utiču na kvalitet. U proseku su dugačke od 18 do 22 milimetra, a razmak između njih ženama i deci nikada ne prelazi 1 cm. Taj prostor između glasnica je, zapravo, najuži deo disajnog prostora. Glasnice rastu, uporedo sa čovekom, a konačno se formiraju nakon puberteta.
- Osnovne karakterisrike govornog glasa jesu visina, jačina, boja i postavljenost, a na promenu kvaliteta glasa, mogu da utiču masa glasnica, pritisak koji se nalazi ispod glasnica i sposobnost spojivosti slobodnih ivica glasnica. Sve se, zapravo, zasniva na vazdušnoj struji.


Tehnika disanja

Čak 38 odsto utiska na sagovornika ostavlja boja glasa. Tako da oni koji su nezadovoljni glasom mogu da ga prebace u drugi tonalitet vežbama. A osnovno je da savladaju pravilnu tehniku disanja i reprodukcije glasa.
- Ljudima koji nemaju adekvatnu tehniku disanja na glasnicama mogu da se pojave tzv. pevački čvorići, koji su slični plikovima koji se jave i na nozi kada nosite neudobne cipele. Jedino ispravno je disanje na nos. Iako je nos samo za 5 cm viši od usta, omogućava da se vazduh adekvatno zagreje, prečisti i pripremi za silazak u donje disajne puteve. Ako to ne radite, nego dišete na usta, vazduh direktno ide na glasnice. A hladan vazduh, pušenje, loši klimatski uslovi, nepravilna ishrana samo su neki od neprijatelja "dobrog" glasa.
Pravilna tehnika disanja i nije naročito komplikovana. Važno je da se vazduh udiše na nos, ne previše duboko, nego uobičajenim kapacitetom, i da pri tome imate potpuno opušten položaj vratnoramenog pojasa, glave, trbuha. Važno je i da ne zaboravite da dišete dok govorite, jer može da se javi gušenje zbog nedostatka vazduha.

Vežbe i ishrana

- Ako neko odluči da popravi svoj glas, može da nauči, a koliko će ova obuka da traje, zavisi od đaka, odnosno koliko se osoba trudi da osvoji dobru tehniku. Osnovno u vežbama je produkcija vokala, i to može lako da se savlada, ali nije dovoljno samo vežbanje već da se naučeno i primeni u životu.
I hrana može da utiče da se promeni boja glasa. Recimo, glasnicama ne prijaju kafa, cigarete, pepermint žvake i uopšteno ljuta hrana kao ni obilni obroci i masne namirnice.
- Zabluda je da pijenje živog žumanceta može da utiče na boju glasa. Prvo, loše je piti živo žumance jer mogu da se jave brojne druge infekcije, a sa druge strane, sve što pojedemo ili popijemo ide u jednjak, a glasnice su deo disajnog puta.


Svako može da peva

– Ne postoji neki specijalan organ koji nekome omogućava da postane operski pevač, a drugi ne. Lično verujem da je za to zaslužno jedan odsto talenata i 99 odsto rada. Sigurno da postoje i neke odgovarajuće predispozicije. Centar za pevanje, kao i za disanje i gutanje, nalazi se u centralnom nervnom sistemu. Današnja nauka smatra da to nisu specijalni centri, nego skup odgovarajućih neurona čija je dominantna aktivnost, recimo, baš pevanje, a integrativna funkcija kore velikog mozga, sve to povezuje, kaže prof. Dr Stanković


Promuklost

Svaka promuklost koja traje duže od 2-3 nedelje i ne reaguje na terapiju, zahteva detaljan ORL pregled kako bi se na vreme otklonile sumnje malignih bolesti. Rano otkriven maligni tumor ima izuzetno dobru prognozu.

Broj 179
Fitoterapija
Na Tari lek za neroktinje

Životna priča
Maja Otašević:
Izlečio me neven

Alternativa
Pijavice
protiv pušenja


Poznati za „Bilje i zdravlje“ :

Predarg Ejdus
Ljiljana Blagojević
Predrag Smiljković
Kalina Kovačević
Mirka Vasiljević
Tamara Dragičević
Aleksandra Bibić
Katarina Vučetić


Lečenje biljem:

6 magičnih
za inhalaciju

Travka u kapi

Čudotvorna ulja


Posledice gripa
Trpe pluća i uši

Poznati o zdravlju:

Predrag Smiljković
Odmaram se čim ustanem

Katarina Vučetić
U vodi je tajna

Pripremanje hrane
Na pari je najzdravije

Banja Bezdan
Jod za bolesne i zdrave

Poremećaj vida
Karakter muti sliku

Ginekologija
Vanmaterična trudnoća

Kristaloterapija
Kamen zrači zdravlje

Trajna šminka
Od obrva do mladeža

Vaspitanje dece
Srce najbolji učitelj

Seks
Bez stresa
ispod pokrivača

Vežbe
Lepe noge za 15 minuta