Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 180
aktuelno izdanje
Bebe iz čajnika
Piše:Dušan Stojić
Da su bilje i zdravlje neodvojivi, gotovo neraskidivi pojmovi, zna se odavno, ali da biljke, osim svoje hranljivosti i lekovitog dejstva na mnoge boljke, mogu da utiču i na plodnost ljudi, više se naslućuje i, tu i tamo, tek ponešto zna.
Za Dragicu i Miljka Biočanina, dva strastvena pobornika neformalne ali popularne kraljevačke škole naturoterapije čiji je utemeljivač poznati biolog Živko Slavković, ni takva svojstva prirode, međutim, nisu više nepoznanica.
Što teorijskim (sa)znanjem, što empirijski, živeći doslovno s prirodom i u prirodi, Dragica i Miljko, inače oboje intelektualci – ona diplomirani elektroinženjer i šef studentske službe na Mašinskom fakultetu u Kraljevu, a on, mašinac i srednjoškolski profesor, nedvosmisleno su ustanovili da u “čajniku” mogu - i bebe da se rađaju?!

Kombinacija čajeva od ljubičastog zdravca i virka (Bogorodičinog plašta), kako su Dragica i Miljko ustanovili navodeći i “žive primere” iz svog iskustva, može da pomogne mnogim ženama koje imaju tipično ženske, menstrualne, ali i druge stomačne tegobe, pa čak i ženama koje muku muče s (ne)plodnošću!

Zahvaljujući upravo čajevima od zdravca i virka, jedna nerotkinja iz centralne Srbije, posle mnogih peripetija i obijanja lekarskih ordinacija, dobila je bebu, i to - u 50. godini?!
- Ta beba raste i već ima skoro dve godine! Možda se sve samo poklopilo kad smo joj predložili tu terapiju, mada se, sudeći po njenim rečima, sve potpuno uklapa. Ta žena je čak kategorična da su baš ovi čajevi učinili svoje – kaže Dragica skromno, ali navodeći primere koji potvrđuju “čudotvorne” moći zdravca.

Baš zbog prirode Dragica i Miljko napustili su gradsku vrevu i preselili se na periferiju, pod obronke Stolova gde su u čistoj prirodi sagradili porodičnu kuću. Tu imaju i malene voćnjake tako da Miljko “eksperimentiše” i s rakijom koju je već doveo gotovo do savršenstva. Njegova rakija, naime, nema ni trunke metil-alkohola?!

- Ništa ja tu nisam izmislio. Sve se to zna, i u literaturi postoji jasano definisana tehnologija, samo treba da se primenjuje i da se ne škrtari. Naši ljudi bi da iz prevrelog voća iscede i poslednju kapljicu, a tu se krije tajna. Mora da se baci prvenac, koji je pravi otrov zbog ogromne količine metila, a potom i da se zna dokle se “tera” s prepecanjem – objašnjava Miljko, čiju rakiju njegovi prijatelji i susedi popularno nazivaju “miljkovačom”.

U spoju s lekovitim biljem koje takođe izuzetno poznaje, Miljko ima celu lepezu svojih rakija – od “glogovače” koja je eliksir za srce i krvni pritisak, “trnovače” izuzetne za crvenu floru, drenovače koja popravlja krvnu sliku, “ivovače” koja leči žuč, “kičice” za želudac, “lincure” koja čisti krv i leči čir na želucu.... I, sve bez promila metil-alkohola čime može da se podiči samo dobar škotski viski! Oni koji makar i umereno konzumiraju alkohol, dobro znaju šta to znači.

Dragica i Miljko se već godinama, umesto na moru, i odmarju u nedirnutoj prirodi. Gotovo da nema livade ili proplanka na Goliji, Javoru pa drugim planinama zapadne Srbije kojima ovo dvoje inženjera nije posetilo uživajući i prirodi i berući lekovite travke.
- I, sve je to samo za nas, za našu porodicu, rođake i prijatelje, i tek ponekog “zalutalog namernika” ako zatraži pomoć ili savet. Ništa komercijalno. Poenta je u tome što se lepo provodimo u prirodi, što znamo šta smo ubrali, što upoznajemo svet oko sebe, što uživamo u lepoti naših krajolika – gotovo u zanosu govore Dragica i Miljko pokazujući tegle s čajevima od sasušenih lekovitih travki koje su sami ubrali.

Osim što su se uverili da zdravac i virak podstiču plodnost žena, Dragica i Miljko znaju i da šimšir tamani viruse, da med od maslačka koji sami prave leči žuč, da vranilova trava uništava sve neželjene bakterije, da podubica jača pluća, da trava iva “i od mrtva pravi živa”...
- Tu ljubav prema prirodi uopšte, a posebno prema biljkama, usadio je naš bivši profesor, kolega i prijatelj Živko Slavković sa kojim razmenjujemo iskustva proveravamo i proširujemo stečeno znanje. I,od srca smo mu zbog toga zahvalni – gvore Dragica i Miljko, bez sumnje dva najnaprednija “đaka” Slavkovićeve škole naturoterapije koja ima sve više sledbenika i pristalica.

DRAGICA I MILJKO PREPORUČUJU

Čajevi za plodnost(zdravac i virak)

Prstohvat (supenu kašiku) svežih listova ljubičastog zdravca preliti sa dva decilitra proključale vode i ostaviti da poklopljeno stoji 20 minuta.
Na isti način pripremiti i čaj od virka (Bogorodičinog plašta), a onda naizmenično piti - ujutro čaj od zdravca, uveče od virka, pola sata pre jela i najmanje mesec dana.
Virak se koristi i kod menstrualnih tegoba, slabosti unutarnjih mišića, protiv bruha i šuljeva, kao diuretik, protiv multipleks skleroze, epilepsije... Zdravac je idealan i protiv komaraca.

Protiv gripa(šimšir)

Prstohvat (supenu kašiku) svežih listića šimšira staviti u dva decilitra hladne vode i kuvati (da vri) 15 minuta. Potom, čaj poklopljen odstoji 20 minuta i pije se topao u gutljajima. Efikasno leči gripozna stanja ubijajući razne viruse i brzo snižava visoku telesnu temperaturu. Oprez: popiti najviše tri šolje!

Protiv proliva(kičica)

Prstohvat (supenu kašiku) trave kičice preliti sa dva decilitra proključale vode, poklopiti i ostaviti da stoji 20 minuta. Pije se pola sata pre jela protiv proliva i drugih stomačnih tegoba, kod manjka želudačne kiseline, za poboljšanje apetita, jačanje organizma...Protiv proliva dobar je i čaj od usitnjene mlade hrastove kore.

Protiv bakterija(vranilovka)

Prstohvat (supenu kašiku) vranilove trave, poznate i kao plavi kantarion, preliti sa dva decilitra proključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Piti u gutljajima pola sata pre jela protiv bakterija u mokraćnim kanalima, bubrezima i probavnom traktu, kao i protiv bronhitisa, upale disajnih puteva...

Broj 180
Tanasije Uzunović, glumac
Gospodin
proslavio
seljaka


Nada Vasiljević, novinar i TV voditelj
Najbolje nosim iz kuće


Lečenje biljem
Bebe iz čajnika


Mladi izdanci riznice zdravlja

Lekovito bilje po krvnim grupama

Kako sačuvati vid
Oko nikad ne lečite sami!


Oporavak
posle operacije
Vreme leči rane

Sindrom karpalnog tunela
Dlan trne, ruka boli

Abeceda mononukleoze
3 nedelje
lečenja i
mirovanja


Sinkopa
Oh, padoh u nesvest!


Zamrznute namirnice
Zdrav jelovnik sa leda


Lekovito bilje
Darovi Vlasine u kesici čaja


Pedijatrija
10 najčešćih pitanja lekaru


Prevencija
Papanikolau test i kolposkopija
-Žena čuva ključ svog zdravlja


Rekreacija
Pokreni se i biće ti bolje!


Banja Vrdnik
Melem za reumu i ekceme


Ljubav i prijateljstvo
Samo seks ili nešto više?


Za „Bilje i zdravlje“ govore:

Tanasije Uzunović
Goran Paskaljević
Bojana Lekić
Merima Njegomir
Nada Vasiljević