Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 181
aktuelno izdanje
Maska za lep osmeh
Piše: I.K
Ako su zubi previše razmaknuti, okrnjeni, imaju žutu ili sivu boju, ili im oblik nije savršen - zubari imaju rešenje. Ovakvi estetski nedostaci rešavaju se fasetama, zubnim „maskama“ o kojima smo razgovarali sa dr Jovanom Cabuncem, specijalistom stomatološke protetike i implantologije.
- Fasete su najbolje i najbrže rešenje za idealan osmeh, jer uz minimalne intervencije na zubima omogućavaju velike promene. Preporučuju se osobama koje žele da promene oblik, boju ili veličinu zuba, kao i da zatvore dijasteme (razmak između zuba), a pri tom ne žele da im se zubi potpuno istružu. Prema materijalu od kojeg se izrađuju, fasete mogu biti kompozitne ili keramičke.
Kompozitne se izrađuju direktno u ustima pacijenta, objašnjava dr Cabunac. Cela procedura je gotova za pola sata do sat po faseti (zubu). Prednost je u tome što pacijent aktivno učestvuje u dizajnu, a moguće su korekcije i nekoliko dana nakon postavljanja. To je veoma važno jer, prvi utisak ne mora uvek da bude i pravi. Izrađuju se od materijala od kog se izrađuju i bele plombe. Traju otprilike koliko i ta vrsta plombi.
Keramičke ili porcelanske fasete izrađuju se u zubnoj tehnici na osnovu otiska. Za njihovu izradu neophodno je više dolazaka u nekoliko dana do definitivnog rada na zubima. Izrađene fasete cementiraju se za površinu zuba i mogućnost korekcije nakon te faze je minimalna ili gotovo nikakva. Iz tog razloga prvo se fasete modeluju u vosku, kojim se definiše njihov budući oblik i položaj. Na osnovu dobijenih modela prave se privremene fasete od kompozita, kada se određuje i željena boja. Posle nekog vremena, kada se i pacijent i stomatolog uvere da govor, kao i funkcija žvakanja nisu narušeni, izrađuju se trajne maske. Na taj način se osigurava da je pacijent zadovoljan i izgledom i funkcijom. Keramičke fasete su postojanije i njihov vek trajanja je kao i keramičkih kruna (pet do deset godina).
Pomoću faseta postiže se blistav osmeh sa željenim oblikom zuba. S obzirom na to da se za njihovu izradu koriste najsavremeniji materijali moguće je da izgledaju kao prirodni zubi.
- Pre tretmana za kompozitne ili keramičke fasete sve karijesne lezije moraju biti sanirane, dodaje dr Cabunac, i kaže da se izrada porcelanskih navlaka ne radi mlađima od 18 godina.

Kada je vreme za fasete?

* Istrošena gleđ – tokom vremena površina zuba može da se istroši i zub promeni boju (promeni boje zuba doprinose i pušenje, često pijenje kafe ili vina)

* Lečen zub, koji je tamniji od ostalih u nizu

* Pukotine ili naprsline kao i druga oštećenja

* Genetika (nepravilan oblik ili niz zuba, prevelik razmak između zuba, urođen nedostatak nekih zuba)

Broj 181
Maslačak
Melemi za žuč, jetrui pankreas

Naturoterapija
Napravite sok od pšenice

Za „Bilje i zdravlje“ govore:
Radmila Živković, Tijana Čurović, Milan Gutović, Zdravko Šotra
Mina Lazarević, Oliver Njego, dr Nada Macura, Ivon Jafali

Lečenje biljem
-Žalfija čuva osmeh i zube

Pitajte travara

Dekubitus
Nega u krevetu

Poremećaji spavanja
Beži, beži nesanice

Ljubav na daljinu
Čar iščekivanja sreće

Tetovaže
Neizbrisav trag

Hepatitis
Čuvajte jetru od virusa

Jermenski recepti
Slano sa suvim voćem

Rekreacija i hrana
Mišići vole proteine

Mataruška Banja
Voda koja rađa bebe