Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 184
aktuelno izdanje
Život lepši posle bolesti
Milan Vilotić

Šest meseci, koliko nisam igrao zbog bolesti, sada doživljavam kao period u kojem sam imao priliku da sagledam svet oko sebe drugim očima i uvidim koliko ima stvari koje su drugačije i uzbudljivije od onih na koje sam navikao. Imao sam priliku da, recimo, ponovo otkrijem čari čitanja knjiga i ispunjavanja jednostavnih dnevnih obaveza – kaže za „Bilje i zdravlje“ fudbaler Milan Vilotić, „Zvezdin“ prvotimac.

Posle velike neizvesnosti, teških trenutaka i svega što je prošao tokom šest meseci bolovanja, fudbaler prihvata razgovor na ovu tešku temu verujući da ono što se dogodulo njemu može da pruži nadu i bude podsticaj onima koji su se našli u nevolji.
O svom iskustvu i svemu što je prošao, razgovarali smo pred Uskrs na „Zvezdinom“ stadionu u Beogradu.

U avgustu prošle godine lekari su ustanovili da dvadesetpetogodišnji sportista ima redak maligni tumor hrskavice kosti, koji je na sreću bio lokalizovan u izraslini na desnoj lopatici i mogao je da se odstrani hiruškim putem. Posle prvog šoka odlučio je da se leči u Italiji i 1. septembra 2010. otputovao je u Bolonju na operaciju u čuvenu kliniku „Ricoli“. Krajem januara 2011. dobio je od lekarske komisije potvrdu da je potpuno zdrav i da može da se vrati profesionalnim obavezama. Tačno mesec dana kasnije, zaigrao je za „Zvezdu“ u Trebinju.

Prvi znaci bolesti pokazali su se, priča Milan, tokom prošlog leta.

- Treninzi su mi postali veoma naporni i bez obzira na redovan odmor nisam osećao da mi se snaga vraća, već da sam i dalje umoran. Pomoć lekara sam zatražio tek kad sam posle jedne utakmice shvatio da ne mogu da se setim šta se dešavalo na terenu poslednjih trideset minuta, iako sam sve vreme bio u igri – seća se Vilotić. - Prve laboratorijske analize pokazale su da imam ozbiljnih zdravstvenih problema, ali sam na definitivnu dijagnozu morao da sačekam još nekoliko dana. Saznao sam jedino da lekari sumnjaju na pet mogućih bolesti od kojih samo jedna ima pozitivan ishod.

Govoreći o tome kako je „pregurao“ dane dok nisu stigli rezultati biopsije, Milan kaže da nije razmišljao o tome šta će da bude, već koja rešenja postoje:

- Oduvek sam bio takav. Nisam se ukopavao u problem, već sam tražio rešenje. Kad me je zadesilabolest odmah sam počeo da se raspitujem o svim načinima koji će mi pomoći da prevaziđem teškoće.
Milanu u prilog išla je, naravno, i ogromna podrška porodice i Kluba koji su sve vreme bili uz njega.

Iskusno hirurg prof.dr Mario Merkuri uspeo je da ukloni i najmanje tragove zloćudnog tumora, tako da dodatna terapija lekovima nije bila potrebna. Podrazumeva se da je želeo da se što pre vrati svojim starim profesionalnim obavezama. U privatnom životu je, međutim, napravio zaokret. Uveo je drugačiji način ishrane. Kaže da mu raznovrsniji jelovnik u odnosnu na onaj pre operacje više prija, jer se fizički i psihički oseća bolje.

- I dalje jedem kalorijski bogatu hranu, ali razlika je u tome što sada jedem više ribe i što koristim dosta začina. - Tokom zime pio sam sok od cvekle gotovo svaki dan. Samo u početku mi je ukus bio neprijatan, a sada mogu da kažem da mi se sviđa, jer zaista se osećam bolje kada ga popijem. Osim cvekle primetio sam da mi i đumbir odgovara, naročito čaj.

Osim toga što je shvato da zdravlje nema cenu i da na njegovom očuvanju treba predano da se radi, Milan je uvideo i koliko može da se uživa u svakodnevnom, običnom životu.

- Tih šest mesci koliko sam bio odsutan sa terena, na kraju sam doživo kao odmor - kaže Vilotić.

Iako mu se ostvario san, o kojem maštaju mnogi dečaci širom sveta, da zaigra u najtrofejnijem nacionalnom klubu, Milan Vilotić neprekidno kroji nove životne planove. Oprobao bi se, kaže, na studijama ekonomije.

UZROK BOLESTI
Šta je uzrok iznenadne pojave malignog tumora kod mladog Milana Vilotića prvotimca FK “Crvena Zvezda“ ostaje nepoznanica.
Prema Milanovim rečima, razlog za ispoljavanje je možda hiberbarična komora koju profesionalni sportisti vrlo često koriste da bi poboljšali zdravstvene i kondicione kapacitete.
- Lekari su mi objasnili da kiseonik pozitivno utiče na zdrave ćelije, ali isto tako aktivira i bolesne - priča Vilotić. - To znači da se tumoroidna izraslina pojavila pod uticajem kiseonika, što je sreća u nesreći, jer da se tumor zadržao u telu možda bi napao i kosti, a to je neizlečiv oblik kancera.
Osim toga mladi fudbaler kaže da ima spekulacija i da je uzrok to što je 1986. godine, kada se rodio dogodila nuklearna katastrofa u Černobilju.


UZ TIJANU SVE LAKŠE
U pridržavanju pravila novog jelovnika, baš kao i za vreme oporavka, najveća podrška Milanu je devojka Tijana. Nedavno su počeli da žive pod istim krovom, a u pauzama između njegovih treninga i njenih postdiplomskih studija, treniraju za „majstore“ zdrave trpeze. Iz tog razloga su, kako kaže, kuhinju opremili svim neophodnim aparatima. Da obroci budu što ukusniji, a i privlačniji.

Ivana Kovačić

Broj 184