Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 185
aktuelno izdanje
Obim struka najavljuje bolest
Akademik dr Dragan Micić


Piše:B.L.

Uzmite krojački metar i izmerite struk. Ako je obim struka u najužem delu veći od 80 cm (žene) ili 94 cm (muškarci), znak je da imate abdominalnu gojaznost. Ukoliko su vam uz to povišeni i trigliceridi, više od 1,7 milimola, najverovatnije imate insulisku rezistenciju!
Do Insulinske rezistencije dolazi kad insulin ne može normalno da obavlja svoj zadatak. To se najčešće desi kada postoji defekt u receptorima za delovanje insulina, bilo da je smanjeni broj receptora ili smanjen prenos signala unutar ćelija posle vezivanja insulina za receptor. U zavisnosti od kvaliteta beta ćelija možete da imate insulinsku rezistenciju doživotno, a da se ništa ne promeni. Međutim, najčešće postoji dvostruki defekt - rezistencija i na periferiji i u beta ćelijama.
- Kada postoji rezistenciju na periferiji organizam pokušava to da nadoknadi, prevaziđe i hipersekretuje insulin - objašnjava akademik prof.dr Dragan Micić, endokrinolog, načelnik Odeljenja za lečenje gojaznosti Instituta za endokrinologiju, dijabetes i metaboličke poremećaje KCS. -Ponekad čovek koji ima puno insulina, zbog rezistencije na periferiji ne može da skine vrednosti šećera. Nema metabolički efekta insulina. To traje dok beta ćelije ne sagore na vatri ugljenih hidrata, u periodu od 10 do 15 godina. Smatra se da kad propadne 50 odsto beta ćelija dolazi do kliničke manifestacije bolesti – šećer počinje da raste.

GEN ŠKRTICE
Fenomen insulinske rezistence je nastao veoma davno i jedan je od dokaza da u svakom od nas čuči lovac iz davnina.
- Smatra se da datira još iz paleolita i da je povezan sa postojanjem takozvanog škrtog gena ili gena škrtice, kada nije bilo hrane u izobilju. Ljudski organizam je tada pravio energetske depoe, skladištio je energetske supstance za periode kada hrane nema i stvoren je fenomen insulinske rezistencije koji bukvalno sve što se pojede konzervira u te depoe. To je bio delotvoran fenomen koji je omogućio preživljavanje u proteklih 20 vekova.
Insulinska rezistencija je ponovo u žižu javnosti došla 80-ih godina prošlog veka sa eksplozijom epidemije gojaznosti i metaboličkog sindroma u čijoj osnovi zapravo leži insulinska rezistencija. Smatra se da su tada kulminirali negativni uticaji spoljašnje sredine – motorizacija je doprinela smanjenju fizičkog kretanja, a povećalo se uzimanje visokoenergetske hrane.
- Na kongresu u SAD-u 1988. godine profesor Džeri Riven formulisao je ulogu fenomena insulinske rezistencije u humanim oboljenjima i povezao ga sa genezom nekih najčešćih, mi kažemo “jahača apokalipse” savremene civilizacije – dijabetesom tipa 2, gojaznošću, povišenim krvnim pritiskom i poremećajem metabolizma lipida. On je formulisao i sindrom x (x je označavalo nepoznato i bilo je sačinjeno od fenomena povišene glikemije, lipida, krvnog pritisaka i poremećaja hemostaze) – objašnjuava akademik Micić.

TEST
U međuvremenu je sindrom x dobio još neke dodatne sinonime kao sindrom insulinske rezistencije, ili metabolički sindrom što je danas prihvaćeno u celom svetu. Prema definiciji od prošle godine, da biste imali metabolički sindrom treba da imate tri od sledećih 5 komponenti:
1. povećani obim strukla – za žene 80 cm, za muškarce 94 cm
2. povišeni trigliceridi veći od 1,7 milimola, (kombinacija ove dve komponente sa 90 odsto sigurnosti ukazuje na postojanje inuslinske rezistencije)
3. snižena vrednosti HDL (protektivnog holesterola) za muškarce manje od 1 milimola, za žene manje od 1,3 milimola
4. povišeni krvni pritisak - viši od 85/130
5. povišena bazna vrednost glikemije (veća od 5,6)
- Ukoliko imate veći obim struka od preporučenog i povećan nivo triglicerida, potražite savet lekara. On će uraditi dodatne pretrage kao što su merenje krvnog pritiska, nivoa lipida, a onda obavezno treba promeniti životni stil – smanjiti telesnu težinu, a povećati fizičku aktivnost. To su mere koje spadaju u kamane temeljce zdravijeg života.

TEŽINA
Redukcija telesne težine treba da bude postepena, sa predveđenim terpijskim gubitkom pet do 10 odsto od početne težine u periodu od tri do šest meseci. Sve što je više od toga, rezultuje povratkom telesne težine.
- Naš organizam je upravo zbog insulisnke rezistencije i gena škrtice tako konstruisan da panično čuva hranu i protivi se gubitku telesne težine. Zato treba ići postepeno, da se taj mehanizam adaptira na postignutu telesnu težinu. Svaki izgubljeni kilogram se računa a redukcija od pet do deset odsto za 50 odsto smanjuje rizik od pojave šećerne bolesti – objašnjava profesor.

FIZIČKA AKTIVNOST
Preporučuje se dnevna šetnja od 15 do 45 minuta a oni koji imaju pedometre dnevno treba da naprave 10.000 koraka što odgovara kalorijskom ekvivalentu od 400-500 kalorija. Da bi se utrošilo 400-500 možete i da usisavate 45 minuta, ali, oprez: samo dve čaše viskija to brzo mogu da nadoknade. Zato treba biti pametan i naći balans.


FAKTORI RIZIKA
Insulinska rezistencija može da se javi i u mlađem životnom dobu, ali najčešće obolevaju osobe u trećoj i četvrtoj deceniji.
- Prirodno smo programirani da sa godinama dobijamo i na telesnoj težini. Od pete decenije dobijamo po pola kilograma godišnje, što nije malo. Važno je da li ćemo uspeti da tada nakupimo samo toliko ili ćemo dodati više kilograma ili ćemo uspeti da ne dobijamo “na kilaži” ili čak da redukujemo postojeću težinu.
Uz to, ako u porodici imate nekog ko je imao šećernu bolest tipa dva, gojaznost, apopleksiju, srčani infarkt, povišen krvni pritisak, najčešće se iza toga vreba insulinska rezistencija, koja postoji u našim genima.

Broj 185

Poznati o zdravlju

Novak Đoković, teniser

Jelena Jovičić, glumica

...........................

Lečenje biljem
Vodopija za lak korak

Melemi za kožne bolesti

Pitajte travara

............................
Tanoreksija
Zavisni od bakarnog tena

Insulinska rezistencija
Širok struk znak za uzbunu

Tuberkuloza
Nikad ne zanemarujte kašalj!

Ishrana
Zeleno za oštar vid

Diskus hernija
Ruka leči najbolje

Depresija žena
Tužne zbog hormona

Snovi
Signali tajnog prijatelja

Deca
Hoću da jedem sam!

Povodljivost kod mladih

Infekcija hlamidijom
Zaraza bez simptoma

Anticelulit tretmani
Upornost pravi lek

Banja Piešćani
Lek za reumatičare

Bolesti desni
Napad na kapiju zdravlja