Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sam svoj lekar: Marina Savić Rajević
Mama za čeličenje anđela
Marina Savić Rajević

Pre porođaja sa Urošem bila sam prikovana za krevet, a čim sam pomerila nožni prst, morala sam u bolnicu, pa je rođen sa 7 meseci, ali sam ga, kao i Vujadina čeličila od malih nogu - u januaru ih tuširala hladnom vodom, puštala da idu bosi... i zato su zdravi kao dren

Vreme je za Marinu Savić Rajević – vrlo relativna kategorija. Posle četvorogodišnje pauze, njeni “Anđeli” ponovo su na malim ekranima i kao da su bolji nego pre /dobili su patinu, a sadržaj joj je bolji poput dobrog vina/.
Kao i pre deset godina kada je počela da se emituje, Marina je vodi opušteno i smireno, a njen izgled nije registrovao da je protekla čitava decenija. Već 23 godine je u skladnom braku sa proslavljenom devetkom “crveno-belih”, Dušanom Savićem, a njeni anđeli su odrasli - jedan je već punoletan i ide tatinim stopama, a drugi je srednjoškolac!
- Hvala na komplimentu, ali nije baš tako - kaže kroz smeh. - Promenila sam se, što je i normalno, mada se trudim da iskoristim sve blagodeti prirode da očuvam lice i telo. Na pamet mi ne pada da odem pod skalpel kako bi izgledala mlađe. Mesečno dva puta idem u kozmetički salon i dozvoljavam da mi na kožu stavljaju raznorazne biljne kreme. Verujem da pomažu, međutim, čini mi se da za izgled lica najviše mogu da zahvalim genetici - pre svega majci i baki po ocu.

Obaveze na poslu Marini ne ostavljaju mnogo slobodnog vremena, tako da je odlučila da vežba u fitnes klubu koji je u njenoj ulici. Tamo odlazi tri puta nedeljno po fizičku kondiciju i da se psihički se rastereti.

- Na fitnesu se družim sa mnogim zanimljivim ženama, od princeze Jelisavete Karađorđević, do drugih koje u javnosti nisu poznate. Ranije dok nisam radila, odlazila sam kod Zoje Begoli u Zemun i vežbala sve - od pilatesa, pa nadalje. Žao mi je što za tako nešto sada nemam vremena.
Marina obožava i masažu, kao i šetnju brzim hodom pored Ušća, ali kada se istinski zaželi prirode pobegne u kuću na Zlatibor! Tamo ostane nekoliko meseci i vrati se preporođena.

Marina je 23 godine u skladnom braku sa bivšim fudbalerom “Crvene zvezde” Dušanom Savićem. Bio je Dule idol njenog mlađeg brata Bojana, kao uostalom i cele jedne genarcije koja se okupljala na zvedinom “severu”. Ni u najluđim snovima nije mogla da zamisli da će da se uda za “crveno-belu devetku”.
Brat je Marinu često pitao da li joj se dopada momak koji je svakodnevno posmatrao sa postera u prirodnoj veličini na vratima njegove sobe, a ona je samo odmahivala glavom i zamišljala da joj životni saputnik bude neki pesnik, kompozitor, filozof...
Upoznali su se slučajno i sve je krenulo kako Marina nije planirala. Otac hemičar bio je šokiran njenim izborom, ali je Dušan upornošću i finim manirima uspeo da ga osvoji.

- Privukla me je njegova razbarušena kosa, divlja priroda i temperament. Iskreno, ne volim mirne i tihe muškarce. U takve ne bih mogla nikada da se zaljubim. Kasnije sam otkrila da je izuzeztno šarmantan, duhovit, ambiciozan, širokih pogleda... Pošto sam bila mlada, nisam razumela njegovu želju da potpiše ugovor za francuski klub “Kan”. To sam mu i rekla, ali sam ipak krenula sa Duletom u pečalbu. Doduše sa osećanjem duboke nostalgije za Beogradom, mirisima moje Kalenić pijace, žalom što napuštam roditelje, prijatelje...
Uz ljubav koju je osećala prema suprugu nostalgiju je uspeo da potisne u drugi plan sin Uroš, rođen u Kanu sa nepunih 7 meseci. Marina je i danas fascinirana francuskim lekarima koji su se grčevito upinjali da postane majka.

- Mesec i po pre porođaja sa Urošem ležala sam prikovana za krevet. Prvi put kada sam pomerila nožni prst, morala sam da se porodim. Čim se rodio počela sa da ga čeličim - u januaru sam ga stavljala pod tuš sa hladnom vodom, puštala ga da stalno ide bos. Zbog toga je, kad smo se vratili u Beograd bacao cipele, jer nije mogao da ih trpi na nogama. Tokom druge trudnoće nisam imala problema, ali je i Vujadin prošao kroz isti sistem čeličenja, tako da su obojica zdravi kao dren.
U slučaju da joj se sinovi, ipak, razbole za Marinu postoje samo dva lekara kojima bezrezervno veruje - dr Veri Zeljković koja radi u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu i pedijatru i gastroenterologu prof. dr Neđi Radloviću iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.
U porodici Savić smatraju da je zdravlje - pitanje odluke, a jedini izuzetak su banalne infekcije.


DOK ANĐELI ODSUSTVUJU
- Promenili su se i moji anđeli. Vreme kada su Uroš (18) i Vujadin (15) mirovali je prošlo.
Više ne spavaju, već odlaze i vraćaju se u sitne sate. Dok ne dođu, oka ne mogu da sklopim!


UVEK NEDELJOM
- Nedeljnom ranije ustajem, sredim se kao da idem na najelitnije mesto u gradu i krenem na - Kalenić pijacu. U stanju sam da među tezgama i sa meni dragim ljudima provedem i po tri sata ćaskajući i razmenjujući recepte. Sa baka Borkom iz Banje Vrujci, koja mi donosi sir, i sa Čedom, od koga kupujem jaja, svaki put se “debelo” ispričam.

O RODNOM GRADU
Osim porodice, Marinina najveća ljubav je rodni Peć. Poslednji put je u njemu bile pre 7 godina i, kada je videla šta se tamo događa, vratila se sa pomešanim osećanjima tuge i besa. I sada je nešto vuče da tamo ode, ali oseća da još nije spremna na taj korak.
- Najlepši park u Peći, na 500 metara od Patrijaršije, sagradio je moj pradeda, bankar i trgovac Živko Rajević.
O tom parku nastavili su da brinu moja baka Vera i deda Milorad. Ne znam da li još postoji. Plašim se šta ću na tom mestu da zateknem.



IZ SADRŽAJA NOVOG BROJA

Darovi prirode: Lekovita zova
Cvetni štit od glave do pete
Preci su zovu koristili za 1001 bolest od glave do pete, a naučnici joj vešto uzeli “dušu” u lečenju bronhitisa, kašlja, gripa, pluća, ospica, šarlaha, astme i reume

Fitoterapija: Gorko a lekovito bilje
Nađite detelinu sa tri lista
Kao i poznatija imenjakinja, i detelina s prefiksom gorka ima tri liske, refleksno izaziva lučenje pljuvačke, sokova i enzima u digestivnom traktu i tako popravlja varenje i apetit, a time jača organizam

Tuberkuloza: Bacil izlečiv a stalno preti
Od tuberkuloze i danas najčešće boluju žitelji Afrike i Azije, mada nisu posteđeni ni Evropljani, ali srecom lekovi obezbeđuju potpuno izlečenje, osim u retkim rezistentnim slučajevima

Alternativa: Feng šui
Obojite kuću u zdravlje
Po feng šui filozofiji, boje i njihove kombinacije važne su za uređenje prostora, jer od njih zavisi da li ćemo da budemo zdravi i uspešni, ili bolesni i neuspešni

Zdravlje: Vežbe istezanja
Leđa traže opuštanje
Vežbe su lake čak i za one koji nisu u formi, rizik od povreda isključen, a efekte opuštanja leđa i zadnjeg dela tela osetićete odmah