Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sreću mi donosi broj 13!
Zdravstveni bilten poznatih: Nela Mihajlović
Nela sa porodicom

Piše S. Radovanović
Maštala je da postane pedijatar, pa je posle gimnazije upisala medicinu, ali se već posle prve godine predomislila i krenula “putem kojim se ređe ide” i prepustila se glumi

Glumicu Danijelu Mihajlović malo ko zna po njenom pravom imenu. Za umetničke potrebe skraćeno je i glumica Nela se zbog toga ni malo ne ljuti. Jedino joj smeta kada joj, gotovo redovno, i prezime promene, pa ispadne i Mihailović. Totalno neko drugi!
Dalje...

Kafana /ni/je vazdušna banja!
/Sam svoj lekar/ Marko Bulat
Marko Bulat

Piše S.Radovanović
Mada je pola života pevao po kafanama i najbolje dane proveo noću, niti puši, niti pije, a svaki slobodan trenutak koristi da sklopi oči i mašta o grčkom moru

Pesma Marka Bulata kaže: "Svanulo je, svanulo pa šta, još jednu noć smo popili do dna; idemo dalje" i kao da oslikava deo njegovog života. Zbog posla i čestih iscrpljujućih nastupa i turneja, noći najčešće provodi budan, ali se trudi da sačuva zdravlje.
Dalje...

Jači pol slabiji na udare
/Zdravlje/ Moždani udar
Piše M.Stanković
Moždani udar, ili cerebralni napad spada u tri najčešća uzroka smrtnosti u celom svetu, a najčešće mu podležu stariji od 65 godina, mada su zabeleženi slučajevi i kod dece mlađe od 6, kao i kod adolescenata ispod 19 leta , a kako kaže statistika - jači pol je ovde slabiji

Svako od nas se rodi sa 20 milijardi nervnih ćelija u proseku, a istraživanja govore da tokom života svesno koristimo samo 3 - 5 %. Te koje koristimo su u mozgu, u ’’komandnom centru’’ centralnog, pa i celog nervnog sistema. Mozak je smešten unutar lobanjske čaure koja, naravno, ima zaštitnu funkciju.
Dalje...

Bilje pomaže skalpel leči
/Zdravlje/ Proširene vene
Piše M. Stanković
Modri tragovi blesti vena, ne samo da narušavaju privlačan izgled nogu, nego su i vaoma ozbiljan zdravstveni problem koji može da ugrozi i život

Kakve ćemo imati vene tokom života, određuje u velikoj meri nasleđe. Kod dece čiji je jedan roditelj imao proširene vene, mogućnost oboljevanja je 70 procenata, a ako je reč o oba roditelja – taj rizik raste na više od 80 posto. Belci su podložniji ovim bolestima, a rizik uvećavaju i sva zanimanja vezana za dugotrajno stajanje.
Dalje...

Vesti iz laboratorija
Moć divlje ruže
Divlja ruža, šipkova ruža, šipkovina, sinonimi su za ukusan plod koji raste na grmolikoj biljci visokoj toliko da ga može svako ubrati. Šipak sadrži toliko lekovitih materija, da ih je teško i nabrojati. Najvažnije među njima su vitamin C, voćne kiseline, karotinoidi i pektin. Od svežeg šipka možete da napravite osvežavajući sok, od osušenog losion za umorne oči, a od koštica čaj za detoksikaciju i izbacivanje viška tečnosti.
Dalje...

Horoskop
8.6.-22.6.2007.
OVAN
Pred vama su veoma značajne promene na emotivnom planu.Uskoro vam predstoji period koji će vas nagnati da donesete bitne odluke. Može se desiti i da, ukoliko već niste, zađete u i u bračne vode. Ne treba da se plašite da ćete izgubiti slobodu, jer partnera ne poznajete od juče. Od silne želje da sve uradite kako treba, počinjete i svima oko sebe da se mešate u obaveze, delite neželjene savete i organizujete im aktivnosti. Na taj način ćete jedino postići, da većina saradnika uskoro počne da vas izbegava. Zdravi ste.
Dalje...


/Zeleni info/ u NOVOM BROJU:

Divlji melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Pored toga uljni ekstrakt ovog cveta se koristi da se smire opekotine posle sunčanja i da izblede pege na koži. Recept je jednostavan:
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Univerzalni sirup crnog duda
U narodnoj medicini sirup od ploda crnog duda koristi se u slučaju visoke temperature i za regulisanje stolice, dok čaj od lišća ovog drveta pomaže u lečenju upale grla i da se snizi količina šećera u krvi. Od ploda njegovog belog rođaka, pomešanog sa trešnjom, pravi se sirup koji se upotrebljava kod upale krajnika, želučanih problema, groznice i proliva.

1 jabuka nije dovoljna
Deca čije su majke tokom trudnoće jele veću količinu jabuka imaju manje izgleda da do 5. godine obole od astme - ističu britanski naučnici. Oni su posle ispitivanja 2.000 trudnica došli do zaključka da su deca onih koje su jele 4, ili više, jabuka nedeljno do pred polazak u školu za 50 % manje obolevala od zviždanja u grudima i gušenja u poređenju sa decom čije su majke nedeljno pojele samo 1 jabuku, ili nisu jele ovo voće.

Malina koči deobu kancera
Malina obiluje egalinskom kiselinom koja usporava razmnožavanje malignih ćelija, a u određenoj količini čak i sprečava njihovu deobu, ističe se u britanskom časopisu “Hemija hrane”. Pored toga se navodi da i drugi sastojci maline (antocijanini i polifonoli) preventivno deluju protiv kancera. U te svrhe dovoljno je da se dnevno pojede 130 g ovog jagodičastog voća.

LičNA KARTA
VODA u 100 g VOćA

- trešnja 91,4 g
- lubenica 90,2 g
- jagoda 89,5 g
- grejp 89 g
- breskva 87,5 g
- ribizla 83 g
- jabuka 82 g