Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Lego kockice naših naravi
Na čaju sa: Dragoljub Mićko Ljubičić
Dragoljub Mićko Ljubičić

Piše Olivera Bogavac
Da smo pili čaj - nismo. Nismo uopšte ništa pili zajedno. Dopisivali smo se prekio interneta. S druge strane, lično sam, tokom čitanja nove knjige Mićka Ljubičića pod naslovom “Nacionalni park Srbija 2 - Polusmak polusveta”, pila neviđene količine vode. Nekad, ne bih li pomogla sebi usled zagrcnutosti od smeha, drugi put da bih lakše progutala neke činjenice o nama koje su, mada duhovito prezentovane, gorče od kinina. Šta je Mićko pio, dok je sagledavao, klasikovao i vario svoje junake, novoprimećene vrste nacionalnog parka Srbija, nisam pitala.
Dalje...

Školska drugarica Branda, Paćina i De Nira
Zdravstveni bilten poznatih: Jelena Stupljanin
Jelena Stupljanin

Piše Olivera Bogavac
Koliko god vam se(možda) asocijacija činila smešnom ali, meni je, Jelenina pojava tog vrelog dana među ostatkom sveta koji je delovao zgužvano, lepljivo i na ivici snage, zaličila na sladoled od limuna s prelivom od maline. Blistavo belog tena, osenčenog rumenim koje nije našminkano, blistavo belog osmeha, gipkog hoda, pozdravljala se u stakato ritmu, začinjenim veselim kikotanjem.
Dalje...

Tata-mata za carski rez
Beli mantili o sebi i nama: dr Dušan Stanojević
dr Dušan Stanojević

Piše Bratislava Laćarak
On je doktor, direktor, drugarčina, vrhunski sručnjak, omiljeni akušer, hirurg svetskog glasa... Čak bi i Beogradska arena bila pretesna da pod krov primi sve trudnice, porodilje, ili žene sa zdravstvenim problemima, kojima je pomogao docent dr Dušan Stanojević! Jer, u proteklih trideset godina, koliko radi, omogućio je da na svet dođe 15.000 beba, a samo tokom decenije za nama uradio je 10.000 operacija... Pravi je tata-mata za carski rez. Uradi ga za 20 minuta!
Dalje...

Sveta biljka leči nazeb
Darovi prirode: Miloduh
Piše: Violeta Popov, dipl.ph
U davna vremena su biljku miloduh koristili da pročiste hramove, dospeo i u Stari zavet (“pročisti me miloduhom i biću čist”), Francuzi ga smatraju svetom biljkom (herbe sacre), a botaničari mu nadenuli ime Hyssopus officinalis L., familija Lamiaceae . Reč je o žbunastoj, višegodišnjoj zeljastoj i mirisnoj biljci koja izraste 60 centimetara. Stabljike su joj u osnovi drvenaste, a listovi naspramno raspoređeni, mali, izduženi i na vrhu šiljasti. Kožasti su i sjajni na licu , dok im je naličje prekriveno žlezdama sa etarskim uljem.
Dalje...

Ne patite bez potrebe
Zdravlje:Terapija bola
Piše: Nikola Janković
U našoj zemlji je problem bola najčešće potcenjen i zanemaren, a ta vrsta tegobe smatra se “normalnom posledicom starosti”, ili “cenom koja se plaća posle operativnog zahvata”. U svetu, međutim, nije tako! Odavno postoji grana medicine koja se bavi bolom. Da bi tako bilo i kod nas, grupa lekara okupljenih u Udruženju za istraživanje i tretman bola Srbije, poslednjih godinu dana na seminarima upoznaje zdravstvene radnike, ali i pacijente, sa ovom granom medicine i njenim značajem. Rezultat njihovog angažovanja je i prijem u Međunarodno udruženje za proučavanje bola.
Dalje...

Horoskop
Od 22. 6. do 6.7. 2007.
OVAN
Sasvim je očigledno da vam ljubavni život, trenutno nije prioritet. A vašem partneru je očigledno da to više i nije baš samo trenutno. Ukoliko nastavite da ga yapostavljate u ovoj meri, znajte da vas uskoro očekuje bura u vezi. Kako ćete se u tome snaći tako „nevini“ i „naivni“, videćete i sami. Na poslovnom planu predstoje vam veoma važne odluke koje mogu prilično snažno da utiču na veliki deo vaše karijere. Budite veoma oprezni, jer sada ne možete ni u šta da se pouzdate, osim u vlastiti zdrav razum. Vaše zdravstveno stanje je sasvim solidno.
Dalje...




Zeleni info



Muškost iz koštice
Da li znate da antioksidansi iz trešnje 10 puta jače deluju nego aspirin, a tom prilikom ne iritiraju stomak! Pored toga ovo voće obiluje flavonoidima koji su najefikasnije antikancerogene materije.
Za lekovitost trešnje znali su i naši preci tako da su se u narodnoj medicini
koristili : smola sa drveta, list, plod, peteljke, pa čak i jezgra koštice. Najčešće u slučaju bubrežnih bolesti, tuberkuloze, iscrpljenosti, melanholije i impotencije.
U ovom poslednjem slučaju,100 grama zgnječenih jezgara iz koštice trešnje trebalo bi da se potopi u 4 dl rakije, ostavi 10 dana, procedi i pije posle jela 3 puta dnevno po 15 kapi u čaši vode.


Smiruje grčeve
Ako vas muče grčevi u crevima i želucu, želite da pročistite krv, ili ojačate organizam, iskoristite lekovite osobine pomalo zaboravljene trnjine. Beli cvetovi i bobičasti, tamnoplavi plodovi ovog grma (prunus spinosa) koriste se za bolji apetit, u slučaju osipa na koži, rastvoraju sluz kod katara i pospešuju mokrenje.
* u 2 dl vrele vode sipajte 5 g osušenih cvetova trnjine i pijte 1 šolju na dan


I miris i zdravlje
Opojni miris bagremovog cveta nije jedino zadovoljstvo koje pruža ova biljka.
U narodnoj medicini čaj od osušenih cvetova, koji moraju da se uberu pre nego što se otvore, koristi se za lakše iskašljavanje, protiv nazeba, glavobolje i grčeva u stomaku. Smtra se da je i list lekovit tako da se napitak upotreebljava u slučaju slabog lučenja žuči, međutim, koru ovog drveta ne bi trebalo da se upotrebljava jer je otrovna.
* 2 kašičice osušenog cveta bagrema prelijte sa 2,5 dl vrele vode, procedite posle 5-10 minuta i zasladite bgremovim medom


Lična karta
gvožđa
u 100 g namirnica


- sojino brašno 12 mg
- susam 10 mg
- beli pasulj 7,6 mg
- seme suncokreta 7 mg
- pšenica 4,3 mg
- badem 4,1 mg
- spanać 3 mg
- praziluk 2,8 mg
- orasi 2,1 mg
- grašak 1,88 mg
- bob 1,3 mg