Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Život je, ipak, lep!
Na čaju sa: Svetlana Velmar - Janković
Svetlana Velmar-Janković

Piše S. Radovanović
Poznata književnica piše svakodnevno od rane zore i ne postoji godišnje doba koje joj posebno “leži”. Kada je zima prija joj kad ustane u mračno jutro, jer joj se čini da ima više vremena do svitanja, a leti je raduje mnogo svetla i sunca koje joj daje energiju.

O čemu razgovarati sa, nije preterano reći, prvom damom savremene srpske književnosti Svetlanom Velmar- Janković? O više nego plodnom opusu - sedamnaest knjiga koje su štampane u najmanje deset, ima i onih koje su doživele osamnaest izdanja, ali i naslova koje su doštampali pirati. Ili, o književnim nagradama koje je do sada osvajala - Ninove, Isidorine, Andrićeve, Borine, Mešine... Možda čak i o “Knjizi o Marku”, koju je pre devet godina napisala, posvetila najstarijem unuku i po njoj postala poznata čak i u Americi, Kanadi, Australiji, ali i u Koreji...
Dalje...

Da nisam glumica, bila bih... špijun!
Zdravstveni bilten poznatih: Vanja Ejdus
Vanja Ejdus

Piše Olivera Bogavac
Mada je otac nedovoljno ubedljivo ubeđivao da se mane ćorava posla, ona je Hasanaginica, Julija, Mali, Alisa,Vendi, ali da nije postala glumica možda bi danas bila Mata Hari

Ako se ubrajate među ljubitelje pozorišta, u prilici ste da Vanju Ejdus gledate češće nego što su u toj prilici njeni prijatelji, jer u svom matičnom Narodnom pozorištu, igra u tri predstave, u Jugoslovenskom dramskom četiri, Madlenijanumu u jednoj, ali u tri uloge, u “Dušku Radoviću” dve, Jevrejskom kulturnom centru u jednoj... Ona je Hasanaginica, Julija, Mali, Alisa, Vendi ... Nedavno je snimila film “Krojačeva sudbina”, a sprema se i na snimanje serije, o čemu ne bi da priča da nešto ne urekne. Jednostavno, malo je glumica njenih godina sa takvim skorom uloga.
Dalje...

Opomena ili Božja kazna
/Astromedicina/ Religozni snovi
Piše Jasminka Holclajtner
San sa religioznim sadržajem okreće snevača ka duhovnosti, ali ako se pogrešno protumači može da ga uvede u verski fantizam, ili da navede na potpuno pogrešne odluke. Većina to smatra opomenom, ili nagoveštajem da sledi Božja kazna.

Za svakog od nas je jedan od najupečatljivijih snova san o svecu, ili susretu, sa njim! U tom slučaju snevač po pravilu smatra da dobija poruku iz sveta najviše duhovnosti, pa i samog Boga. Većina se zbog toga uplaši, jer to smatra opomenom, ili nagoveštajem da će da usledi Božja kazna. Bilo kako bilo, san sa religioznim sadržajem uglavnom okreće snevača ka duhovnosti, ali ako se pogrešno protumači može da ga uvede u verski fantizam, ili da navede na potpuno pogrešne odluke.
Dalje...

VESTI
CRVENA RIBIZLA
Jača i čisti


U narodnoj medicini je crvena ribizla poznata kao voće koje otvara apetit, jača telo i čisti ga od nagomilanih štetnih materija (posebno mokraćne kiseline). Pored toga potvrđeno je da zbog obilja vlakana u semenkama svežih bobica ribizle pospešuju rad creva, a zahvaljujući drugim supstancama pomažu da oporavak posle hirurških intervencija bude brži.
Dalje...

Horoskop
/Zvezde savetuju/ 22.6 - 6.7. 2007
OVAN
Ponekad morate da sačekate da se situacija „slegne“ sama od sebe, a ovo je trenutak za to. Sve se, u vašem odnosu sa partnerom, desilo takvom brzinom da niste stigli ni da se upoznate. S obzirom na to da su se strasti stišale možete slobodno da se opustite, pa i da se na kratko odvojite od partnera. Sve vaše ambicije vezane za posao su, za sada, nerealne tako da je neophodno da budete strpljivi. Ne bi bilo loše da se posavetujte sa starijim kolegom, u koga imate poverenje, pre nego što se odlučite na novi korak na poslu. Kada je zdravlje u pitanju bilo bi dobro da prekontrolišite krvni pritisak.
Dalje...



SADRŽAJ

Bilje
/Darovi prirode/ Bela mrtva kopriva
Cvetom gasi upalu

/Biljna azbuka/ Božur, božje drvce, breza
Zaustavlja ringišpil u glavi

Zdravlje
TEMA BROJA: SUNCE PRETI ZDRAVLJU
* Ne postoji siguran način da se pocrni
* Vodič za vrele dane
* Od glave do pete s mirisom leta
* Kad se sunča sunce mamino

Zdrav dom, srećni ukućani
Stan nije dom prohujalih generacija

/Alergije/ Bodi pirsing
Igla piše dijagnozu

/Novo/ Lečenje poremećaja sna
“Slip medicina” leči opasnu tišinu