Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Top model iz školske klupe
/Sam svoj lekar/ Nevena Gičević
Nevena Gičević

Piše S. Radovanović

Pola osnovac-pola zvezda, najmlađe lice Elitovih modnih pista, hrabro korača stazama uspeha, sa usnama obojenim tatinim višnjama i maminom bundevarom

Četrnaestogodišnja pobednica ovogodišnjeg izbora "Elit model luk Srbije", Beograđanka Nevena Gičević postala je odmah miljenica medija i producenata. Sa skromnim tromesečnim iskustvom na sceni, već sada nastupa u velikom stilu prave zvezde. Samo za vas, zavirili smo na tren u njen skromni tinejdžerski život i profesionalne snove.
Dalje...

Sve sam probao!
Zdravstveni bilten poznatih: Goran Jeftić
Goran Jeftić

Piše Svetlana Radovanović

- Naravno da sam sve probao, kao i mnogi drugi, jer kako bih mogao da razlikujem dobro od lošeg, ali je bitan tajming – sve to nije isto sa 14 godina, ili kada si zreo i jak!

Glumac Goran Jevtić do sada imao više od 30 pozorišnih uloga, glumio je i u tri italijanska i tri domaća filma, jednoj telenoveli i TV seriji, snimio oko hiljadu sati sinhronizacija i pozajmio glas junacima iz filmova “Sezona lova” i “Garfild 2”. A glumu je završio pre samo pet godina! Zato je i zaradio etiketu radoholika.
Dalje...

Žargon po život opasan
Medicinski izrazi
Razumevanje medicinskih izraza i žargona može da vam pomogne u hitnim slučajima poremećaja zdravlja da zatražite na najbrži način i bez zabune pomoć, ili da shvatite šta vam lekari govore

Novije istraživanja pokazuju da tek svaki četvrti čovek može precizno da definiše reč „nesvest“, a to je stanje koje maltene svi poznaju i može da ima i te kako ozbiljne posledice. Zbrka koja nastaje zbog pogrešne upotrebe medicinskih termina može da dovede do toga da vam ne pruže hitnu pomoć kada bi trebalo, a s druge strane, ne možemo svi da studiramo medicinu da bismo znali takvu terminologiju.
Dalje...

SIDA kosi mlađe od 30 leta
HIV pošast u brojkama
Piše D. M.
Svakog meseca ove godine u Srbiji se osam ljudi inficiralo HIV virusom, a umrlo dvoje ili troje, i pritom je svaka treća žrtva side mlađa od 30 godina!

Svi je se plašimo, ali najčešće mislimo da napada druge i to one koji su se svesno upustili u rizik, što je najveća predrasuda. Pomalo smo i zaboravili kad je i kako ova globalna pošast počela, kao i kako se danas prenosi, s jedne strane, i kako leči, s druge.
AIDS- stečeni sindrom imunodeficijencije - prvi put je prepoznat između 1981. i 1982. godine, dok testiranje zamrznutih i pohranjenih uzoraka davalaca krvi ukazuje da prvi slučajevi inficiranja HIV virusom datiraju još iz 1950. godine.
Dalje...

U ritmu muzike i hormona
/Rekreacija/ Džez gimnastika
Piše S. Radovanović

Rekreacija “u ritmu muzike za ples” popravlja psihofizičko stanje baš kao i pravi ples sa partnerom - smanjuje stres, topi /kilo/grame, jača kondiciju i sve važne sisteme i, što je možda najvažnije - balansira lučenje hormona

Ako ste pod stalnim stresom, “melje” vas urbani način života, nabacili ste koji kilogram viška, a i metabolizam vam je usporen zbog dugog sedenja... za vas je pravo rešenje gimnastika u ritmu muzike za ples. Ova džez gimnastika preventivno deluje i na osteoporozu, ili osteopeniju (smanjene gustoće koštane mase), ili da bar usporite tok bolesti ako je do nje došlo.
Dalje...

Plava riba jača krv
Posna hrana
Piše D. Milutinović

Sitna plava riba može da se pripremi na mnogo načina i predstavljaće osveženje na posnoj trpezi, a zbog obilja proteina visoke biološke vrednosti, gvožđa, folne kiseline i vitamina B12 posebno se preporučuju anemičnima
Dalje...

Internet info
Izvor: www.b92.net
... nedostatak čiste vode i osnovnih higijenskih sredstava ubije u svetu oko 2 miliona dece godišnje, što drugim rečima znači da svakog dana umre 5000 mladih od posledica dijareje...
Dalje...

HOROSKOP
8.12. - 22.12.2006.
OVAN
Želite smiraj na emotivnom planu, a sami gradite situacije koje u vaš život unose nemir i napetost. Pokušajte da umirite svoje srce i da se iskreno okrenete svojoj vezi. Više nežnosti, a ne strasti, je ono što je potrebno vama i vašem izabraniku. Uspeh na poslovnom planu stigao je zasluženo. Angažovali ste svu svoju energiju i uložili veliki trud. Očekujte uskoro i značajniju finansijsku dobit. Povremene glavobolje su reakcija na stres.
Dalje...


U OVOM BROJU:

- Senzacija:
Tropska višnja kao bundeva

- Nevena Gičević:
Model iz školske klupe

- Preventiva:
Alergije na seks

- Muškarci:
Sedenje bicikl i seks bez mere opasni po prostatu


U NAREDNOM BROJU!
DODATAK NA 16 strana
Lepi za samo nedelju dana plus kineski horoskop


Zimzelen za treće doba
Višegodišnji polužbun (Vinca minor), u narodu poznat kao zimzelen, koristi se u tradicionalnoj medicini kao gorko sredstvo za jačanje i protiv malokrvnosti. Posle brojnih analiza potvrđeno je da snižava krvni pritisak, pospešuje prokrvljenost mozga i obezbeđuje mu bolje snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama. Zbog toga se čaj od osušenih listova i vršnih delova biljke dok je u cvetu preporučuje pacijentima u trećem dobu koji imaju problema sa cerebralnom cirkulacijom i gubitkom pamćenja.

I koštice leče
Možda zvuči čudno, ali i koštice agruma su lekovite. One iz grejpa uništavaju bakterije u želucu i crevima, a iz limuna su se pokazale kao dobar laksativ. Preporučuje se da se i jedne i druge progutaju cele, jer u slučaju da se sažvaću mogu da iritiraju želudac.

Peršun protiv peruti
Zima je godišnje doba kada se često pojavljuje perut u kosi, a da bi se rešili ove napasti, pomoćiće vam peršun:
* koren peršuna usitniti i 3 kašike ove mase pomešati sa istom količinom ricinusovog ulja, pa smesu utrljati u vlasište 1 x nedeljno, sačekati 15 minuta i isprati vodom

Brokoli koče herpes
Novija istraživanja su potvrdila da supstance iz brokolija u 99,9 % slučajeva usporavaju razmnožavanje virusa herpesa. Iako je za sada reč samo o eksperimentu u laboratoriji i tek bi trebalo da uslede ona na obolelima, visok procenat efikasnosti ukazuje da bi rezultati mogli da budu pozitivni.