Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
VESTI IZ LABORATORIJE
Ulje u sirćetu
Iako je do sada bilo uobičajeno da se za relaksirajuće kupke u vodu za kupanje direktno sipa nekoliko kapi eteričnog ulja, dermatolozi to smatraju pogrešnim! Predlažu da se ulje (6-10 kapi) prvo rastvori u 20 ml jabukovog sirćeta, pa onda sipa u vodu. Na taj način se, tvrde oni, čuva vlažnost i pH kože.

Bolničko lečenje vinom!
Pacijentima na kardiološkom odeljenju bolnice u Svidonu (britanska pokrajina Viltšir) preporučuje se da piju po 2 čaše crnog vina dnevno.
Ova terapija se zasniva na istraživanjima koja su pokazala da manja količina vina za 20 % smanjuje rizik od pojave moždanog udara, a za 50% rizik od infarkta. Ovo je prva bolnica u Evropi koja u praksi koristi antioksidanse iz crnog vina za snižavanje nivoa holesterola, pa samim tim i rizika od pojave tromba.

Hormoni i dalje opasni
Stručnjaci svetske Asocijacije ginekoloških endokrinologa nedavno su predstavili rezultate studije koja je obuhvatila milion britanskih žena lečenih hormonskim preparatima na bazi estrogena i progesterona. Rezultati ukazuju da su negativni efekti primene ovakve terapije u menopauzi veći nego korist, jer upotreba hormonskih preparata povećava rizik od razvoja raka dojke.

Boginje od krava
Evoluciono-biološke analize pokazale da su uzroci velikog broja epidemija koje su zabeležene u istoriji prenete sa domaćih životinja na ljude. Procenjuje se da su ljudi od krava dobili 50 infektivnih bolesti (između ostalih i boginje), od ovaca i koza po 46, svinja 42, a od živine 26.

I kompjutersko slepilo!?
Do skoro se mislilo da povećan rizik da dobiju glaukom (bolest koja izaziva oštećenje očnog živca, dovodi do slepila, ili teškog oštećenja vida) imaju pušači i oni sa povišenim krvnim pritiskom. Japanski naučnici su nedavno došli do zaključka da bi lista trebalo da se proširi i kratkovidima koji predugo koriste računar.


Sadržaj

--- Bilje ---

LEČENJE STERILITETA
Uvertira za podmladak

NEPLODNOST
Roda u čajniku

KINESKA TRADICIJA
Šoljica puna zdravih legendi

ASTRAGALUS
Drevni koren imuniteta


--- Zdravlje ---

GOJAZNOST MALIŠANA
Da deca ne žive kraće od roditelja

ESENCIJALNA ULJA
Lekovi ali u kapima

PODMUKLA REUMA
Bol se biljem ubija