Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
ZELENI INFO
Voće i za “one dane”
Da što lakše prebrode probleme koji idu uz PMS stručnjaci za ishranu u tom periodu ženama preporučuju ishranu bogatu voćem i povrćem, sojom i namirnicama koje pospešuju izbacivanje toksina.
Na listi nepoželjnih tokom “tih dana” su kafa, alkohol, meso, riba, mleko, mlečni proizvodi i, sve vrste šećera. Pogrešno je dakle PMS nervozu utapati u slatkiše.

Muškost iz šišarke
Semenke mediteranskog bora sakrivene u šišarci (poznate kao pinjoli) obiluju cinkom, važnim elementom za potenciju. To se potvrdilo u mnogim istraživanjima, a i tradicionalne medicine Španije, Turske, Italije i Portugalije toplo preporučuju ovu semenku svima kojima muškost ponekad omane.

Alga topi masti
Japanski stručnjaci su nedavno objavili rezultate istraživanja koji potvrđuju da fukosantin, pigment smeđe morske alge (Undaria pinnatifida) utiče na razlaganje masnih naslaga. Eksperimentalne životinje koje su u hrani dobijale ovaj pigmnent izgubile su za vrlo kratko vreme 10 % masnog tkiva, a i nivo lošeg holesterola im je znatno snižen.
Smatra se da bi za 3-5 godina mogao da se napravi lek koji će uz pomoć pigmenta fukosantina gojaznima pomoći da se reše viška sala i masnoća.

“Leteća” užina
Sa početkom školske godine mnogi roditelji su u dilemi šta da pripreme klincima i klincezama za obrok koji će pojesti tokom velikog odmora. Nutricionisti kao izuzetno zdrav preporučuju integralni hleb namazan puterom od kikirikija, ili belim sirom sa /na grilu ispečenim/ parčetom piletine, ili ćuretine. Uz to je obavezna i neka sezonska voćka.
Ne preporučuju, međutim, da u pauzi između časova osnovci i srednjoškolci jedu brzu hranu i da je zalivaju kola napicima.


Sadržaj

--- Bilje ---

LEČENJE STERILITETA
Uvertira za podmladak

NEPLODNOST
Roda u čajniku

KINESKA TRADICIJA
Šoljica puna zdravih legendi

ASTRAGALUS
Drevni koren imuniteta


--- Zdravlje ---

GOJAZNOST MALIŠANA
Da deca ne žive kraće od roditelja

ESENCIJALNA ULJA
Lekovi ali u kapima

PODMUKLA REUMA
Bol se biljem ubija