Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti
Suvo grožđe čuva zube!
Iako se za namirnice koje su slatke i lepljive, kao što je suvo grožđe, smatralo da prouzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja potvrdila su suprotno. Pokazalo se da supstance iz suvog grožđa suzbijaju rast bakterija odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni pre svega zato što obiluju fruktozom i glukozom, a ne saharozom koja je glavni krivac za obolenja usne duplje.

Čaj od stresa do buđenja
Ako ste umorni i pod stresom najbolje je da pre spavanja popijete šoljicu čaja od hibiskusa, ili kamilice, za bolje varenje i podsticanje metabolizma odličan je zeleni i čaj od nane, za jutarnje buđenje - crni, dok se kao poslastica posle obroka preporučuju voćni čajevi zaslađeni medom.
Za sve važi pravilo da se u šoljicu prvo stave osušene biljke /ili kesica čaja/, preliju vrelom vodom i obavezno poklopi da ne izvetre eterična ulja.

Cimet obara šećer i masti
Istraživanja su potvrdila da oni koji redovno koriste cimet u ishrani smanjuju nivo šećera i masnoća u krvi i neutrališu štetno delovanje slobodnih radikala. Ova začinska biljka jača živce i pročišćava krv, pospešuje varenje i pomaže u slučaju želučanih tegoba. Potvrđeno je, takođe, da miris cimeta podstiče rad mozga, pa se preporučuje onima koji osete umor da ga udahnu i vrlo brzo će se osećati čili i raspoloženi.

Začin koji leči
Biljku majoran su još Egipćani, stari Grci i Rimljani upotrebljavali kao začin, ali i kao lek. Za spoljnu upotrebu se u tradicionalnoj medicini majoran koristi u obliku masti, ili alkoholne tinkture u slučaju zapaljenja kože i za brže zarastanje rana. Čaj od majorana (1 kašiku suve biljke prelijte sa 2 dl vrele vode, ostavite 15 minuta, procedite i pijte NE VIŠE od 2-3 šolje dnevno) deluje protiv stresa, smiruje nervozu, reguliše stomačne probleme, otklanja jutarnju mučninu, pospešuje znojenje, lučenje želudačnog soka, pa samim tim i varenje. Ulje majorana smiruje zubobolju i ima antiseptičko dejstvo, umereni je tonik i digestiv.

Rak probuđen stresom
Stresan način života direktno je vezan sa rizikom od karcinoma dojke, pokazali su rezultati najnovijeg američkog istraživanja. Posmatrane su tri kategorije “vanrednih situacija”: smrt supružnika, smrt bližeg člana porodice, i smrt prijatelja. U prvom slučaju rizik je povećan čak za 77 %, kod smrti člana porodice za 37 %, a i treća grupa nosi gotovo isti rizik - za 35 %. Ova povezanosti objašnjava se slabljenjem imunološkog sistema, usled čega se razvijaju maligni procesi u organizmu.

Vijagra topi ženski led
Naučnici su nedavno dokazali da nadaleko poznata vijagra može da pomogne i ženama koje pate od sindroma frigidnosti u menopauzi. Istraživanje je sprovedeno na više od 200 žena kod kojih je zabeležena stalna, ili ponavljajuća nesposobnost održavanja dovoljne polne uzbuđenosti. Vijagra donosi značajno poboljšanje genitalne osetljivosti tokom polnog odnosa i povećava zadovoljstvo.
Pokazalo se da kod pacijenata sa lošim opštim stanjem zdravlja, ovaj lek može da ima i ozbiljne posledice, pa se njegova primena ne preporučuje bez detaljnog lekarskog pregleda. Zato se od doktora traži da se pre primene vijagre, ispita zdravlje žene i mogućnost primene drugih metoda lečenja.

Šizofrenija u starijim genima
Deca starijih muškaraca češće oboljevaju od šizofrenije u kasnijem toku života, zbog nagomilavanja mutacija očevih gena, tvrde švedski naučnici. Istraživanje je pokazalo da rizik ovog poremećaja raste za trećinu, sa svakih dodatnih 10 godina starosti roditelja. Akumulacija DNK mutacija u ćelijama prenosi se na plod, a dete raste pod teretom negativnog genetskog nasleđa koje može da izazove i šizofreniju.

Virusni podstanari
Virusne infekcije mogu da izazovu sindrom hroničnog umora, jer se mikroorganizmi zadržavaju u mišićima i izazivaju poremećaj njihove funkcije. Lekari su kod svakog četvrtog pacijenta koji se žalio na simptome hroničnog umora u mišićnom tkivu pronašli tragove molekula enterovirusa.
Ovo je samo jedan od mogućih uzroka koji mogu da izazovu slične tegobe, ali veoma opasan, jer virusi napadaju organizam tokom celog života. Ostavljajući svaki put trag za sobom, mogli bi da budu pogubni za zdravlje.

Neće škola pobeći!
Da decu ne treba pre vremena upisivati u školu, pokazala su istraživanja koja govore da su mališani mlađi od drugova u razredu izloženi stalnom stresu koji može da izazove manje mentalne poremećaje. Reč je o stresu srednjeg intenziteta, kažu britanski naučnici, koji je izazvan permanentnim osećajem inferiornosti zbog naizgled neznatne razlike u godinama.
Problem je izražen posebno kod osnovaca, ali je zabeležen i u srednjim školama. Roditeljima i školama preporučuje se da se prilikom upisa dece vodi računa o njihovom godištu, emotivnoj i fizičkoj zrelosti.

Karotin i srčani udar
Visok nivo vitamina E i beta karotina nije posebna zaštita od srčanog udara, kako se do sada verovalo zbog toga što imaju antioksidantno dejstvo. Istraživanje je započelo još pre više od 20 godina poređenjem podataka o zaštitnom efektu karotina. Pokazalo se da oni nisu smanjili rizik od pojave srčanih bolesti, osim kod pušača. Stručnjaci navode da ovakvi rezultati nikako ne bi smeli da obeshrabre ljude da jedu što više voća i povrća, jer postoje brojni dokazi o njihovom povoljnom efektu na zdravlje čoveka.


Sadržaj:

Bilje

SANDALOVINA
Moćne suze tropskih šuma

ANKSIOZNOST
Strah ublažen čajem

BILJNA DIJETA
Stas kao klas

ZELENA LEPOTA
Umijte krv za lep ten


Zdravlje

RAZVOJ BEBA PO MESECIMA
Homosapiens u pelenama

KAFA, ALKOHOL, DUVAN
Tri jahača bolesti

KUĆNA KOZMETIKA
10 trikova da blistate