Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
10 zapovesti gradonačelnice
Zdravstveni bilten poznatih: Maja Gojković
Maja Gojković

Dala sam deset obećanja i ispunila ih, pa u našem gradu možete da čujete slogan «naša Maja» zbog koga ću se kandidovati ponovo, a možda i za predsednika Srbije!


- Pišu mi i odrasli i deca, i sve što mi traže ja im ispunim. Iz jedne škole su mi tražili da im pošaljem Deda Mraza, poslala sam, iz druge škole da im kupim neku životinju – ljubimca, odneću ovih dana. Stanari jedne zgrade mole da im neko potseče ogromne grane na drvetu ispred zgrade, uradili smo. Ljudi vole kad ih čujete, kad im odgovorite - priča Maja Gojković, gradonačelnica Novog Sada, i nastavlja:
- Ja to radim. Bavim se politikom, čisto, niko nema šta da mi zameri. Ništa materijalno mi ne treba. Tu sam dok Novosađani budu hteli. Nisam tu da bih bila na vlasti, tu sam da pomognem gradu i građanima Novog Sada. Dala sam deset obećanja, i odavno ispunila. Shvatila sam da građanima treba neko ko ume da im vrati dostojanstvo. U našem gradu možete da čujete slogan «naša Maja». Zbog toga ću se kandidovati ponovo, a možda ću se kandidovati i za predsednika Srbije! Ko zna!

- Rođena sam u neka lepa vremena, 1963. u Novom Sadu, i prve dve godine živela u porodičnoj kući maminih roditelja, baba Olge i deda Vidoja, koji je bio gvožđarski trgovac u Novom Sadu.Imao je radnju u Temerinskoj ulici. Presudan uticaj na moj način oblačenja izvršila je baba koja je imala krojački salon. Prvi žurnali koje sam gledala, bili su kod baba Olge, i bili su crtani, stigli pravo iz Beča! Zahvaljujem baba Olgi na mom ženstvenom izgledu, što je od mene napravila klasičnu Vojvođanku. Baba je pravila divne kolače. Kad pomislim na taj period mog detinjstva, setim se najlepših trenutaka, u Branka Radičevića broj 15, i mojih prvih najboljih drugova, Sanje i Slavka Nedića, koji su živeli preko puta nas. Setim se igranja u snegu, koji je, kako mi se sada čini, bivao ogroman, preko glave. Smetova više nema. Nikada više sneg mi nije bio preko glave!

Maja je antitalenat za kuvanje, kuva koliko mora, kako ona i neko ko s njom živi ne bi umrli od gladi. Kaže da je tačno ono nepisano pravilo: ako je majka sjajna domaćica, ćerka nije, jer nije ni imala potrebu da nauči.

Voli da putuje, pa čak i kad je službeno, i kad nema vremena ni kafu da popije u centru grada u koji je stigla. Aerodrome dobro poznaje, tamo kupuje ponekad suvenire, knjige, muziku, da bar kod kuće doživi malo od onoga što tamo gde je bila nije mogla. Iz Kine je donela dve figurice Kineza. Ne prihvata istočnjačke filozofije, nepopravljiva je Evropljanka.

IZGLED - Kompliment a ružan
- Ušlo je u modu da sve žene izgledaju jednako mršave. I stare i mlade. Manekenke!? Ja sad treba da izgledam kao manekenka, ili holivudska zvezda, na kojoj se, kad se kamera suviše približi, vidi koliko je tu hirurg imao posla. Nemam nameru da idem u bolnicu i da se ulepšavam. Meni se sasvim sviđa prirodni izgled. Moje prijateljice koje drže dijetu, često su nervozne, jer su – gladne! Mislite da je veliki kompliment kada nekoj ženi kažu: «Stvarno super izgledate za svoje godine!» Tako je samo podsete da ima mnogo godina.


ALTERNATIVA
Čaj kad je zdrava
-Volim čajeve, razne. Sa medom, naravno. Ali, kad se razbolim, ne umem da legnem u krevet.

BOJE
Žena sa stilom -
Najčešće nosim crno, ali sam godinama živeći sa slikarom, naučila da crno nije boja. Volim braon. Ponekad ubacim nešto svetlije. Ko robuje trendovima, nema svoj stil. Ja imam. Kod kuće sam u trenerci Xl veličine, neka je ogromna, samo da ne steže.



IZ SADRŽAJA NOVOG BROJA

Darovi prirode: Lekovita zova
Cvetni štit od glave do pete
Preci su zovu koristili za 1001 bolest od glave do pete, a naučnici joj vešto uzeli “dušu” u lečenju bronhitisa, kašlja, gripa, pluća, ospica, šarlaha, astme i reume

Fitoterapija: Gorko a lekovito bilje
Nađite detelinu sa tri lista
Kao i poznatija imenjakinja, i detelina s prefiksom gorka ima tri liske, refleksno izaziva lučenje pljuvačke, sokova i enzima u digestivnom traktu i tako popravlja varenje i apetit, a time jača organizam

Tuberkuloza: Bacil izlečiv a stalno preti
Od tuberkuloze i danas najčešće boluju žitelji Afrike i Azije, mada nisu posteđeni ni Evropljani, ali srecom lekovi obezbeđuju potpuno izlečenje, osim u retkim rezistentnim slučajevima

Alternativa: Feng šui
Obojite kuću u zdravlje
Po feng šui filozofiji, boje i njihove kombinacije važne su za uređenje prostora, jer od njih zavisi da li ćemo da budemo zdravi i uspešni, ili bolesni i neuspešni

Zdravlje: Vežbe istezanja
Leđa traže opuštanje
Vežbe su lake čak i za one koji nisu u formi, rizik od povreda isključen, a efekte opuštanja leđa i zadnjeg dela tela osetićete odmah