Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Moje ime je 382!
Doživeti stotu - Staka Kojčić
Baka Staka

Mada na izmaku devete decenije, baka Staka se ne predaje na isti način kojim je pobedila rat, stradanja i nepravdu “Zabele”

Staka Kojčić rođena je 1917. godine u Valjevu, u dobrostojećoj kafedžijskoj porodici Velje Markovića, poznatijeg u kraju kao “Velja demokrata”, i majke Stojanke.
Kao diplomirani ekonomista radila je još pre Drugog svetskog rata kao službenik u tadašnjem Ministarstvu inostranih poslova, a penziju je mnogo godina kasnije dočekala kao profesorka u Trgovačkoj akademiji u Beogradu.

Njen život je bio sve, samo ne monoton. Svaka bora na njenom licu ima svoju priču.
Ona najtužnija, vezana je za posleratni progon, kada je zbog svojih ravnogorskih ideja robijala u ženskom zatvoru u Požarevcu, noseći ponosno svoj zatvorenički broj 382 kojim je tokom te golgote zamenjeno njeno ime.

Iako je zašla u devedesetu, njene oči nisu izgubile sjaj, a ni pamćenje je ne izdaje. Samo je još boli nepravda koju su joj priredili komunisti. Po završetku rata Staka se iz Valjeva vratila u Beograd, ali je samo tri nedelje kasnije uhapšena i sprovedena u Valjevo, gde su joj sudili i sa još nekoliko stotina osuđenih vozom prebacili u Zabelu na izdržavanje kazne.
- Seća se i susreta sa Slobodanom Penezićem Krcunom, koji je kao ministar unutrašnjih poslova jednom zgodom posetio zatvor u Požarevcu. Pitao je Staku drskim glasom šta je zgrešila, a ona mu je istim tonom kratko odgovorila - NIŠTA! Zbog toga je kasnije ukorena od upravnice zatvora, ali se nije pokajala!

Sitan vez
Staka Kojčić je predsednik Udruženja žrtava komunističkog terora i redovan posetilac Ravne gore i proslava koje se tamo održavaju. Mnogo čita. Obavezno svu dnevnu štampu, istorijske knjige, gleda TV bez naočara. I hekla. Ume, kaže i bez igala, onako na prst. Mačak Rale joj ponekad ukrade klupče i opara po koji red.


Lako ugoditi premijeru
S obzirom da je njen sin već dugo u svetu politike i da poznaje mnoge viđenije ljude u Srbiji, vrlo često pozove nekoga od njih u goste.
- Od onih koji su mi naročito dragi su Vojislav Koštunica i njegova supruga. Oni su nam komšije i ponekad dođu kod nas na ručak, ili večeru. Voju obožavam zato što jede sve, a njegovu ženu zato što je uvek hvalila moju salatu koju spremam od povrća koje zateknem u špajzu, ili frižideru.


J. Ljutić


IZ SADRŽAJA NOVOG BROJA

Darovi prirode: Lekovita zova
Cvetni štit od glave do pete
Preci su zovu koristili za 1001 bolest od glave do pete, a naučnici joj vešto uzeli “dušu” u lečenju bronhitisa, kašlja, gripa, pluća, ospica, šarlaha, astme i reume

Fitoterapija: Gorko a lekovito bilje
Nađite detelinu sa tri lista
Kao i poznatija imenjakinja, i detelina s prefiksom gorka ima tri liske, refleksno izaziva lučenje pljuvačke, sokova i enzima u digestivnom traktu i tako popravlja varenje i apetit, a time jača organizam

Tuberkuloza: Bacil izlečiv a stalno preti
Od tuberkuloze i danas najčešće boluju žitelji Afrike i Azije, mada nisu posteđeni ni Evropljani, ali srecom lekovi obezbeđuju potpuno izlečenje, osim u retkim rezistentnim slučajevima

Alternativa: Feng šui
Obojite kuću u zdravlje
Po feng šui filozofiji, boje i njihove kombinacije važne su za uređenje prostora, jer od njih zavisi da li ćemo da budemo zdravi i uspešni, ili bolesni i neuspešni

Zdravlje: Vežbe istezanja
Leđa traže opuštanje
Vežbe su lake čak i za one koji nisu u formi, rizik od povreda isključen, a efekte opuštanja leđa i zadnjeg dela tela osetićete odmah