Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Između patnje i bola
Zdravstveni bilten poznatih: Svetlana Bojković
Svetlana Bojković

Piše D. Mitrović

Podarila je život mnogim likovima, ostala pritom krhka i nežna, a ipak tako velika! Sa Svetlanom Bojković razgovaramo uz šoljicu čaja iza kulisa beogradskog Ateljea 212, neposredno posle njene interpretacije. Ušla je teatralno, ponesena burnim aplauzima, i u trenu se preobrazila u prijatnog i zanimljivog sagovornika.

- Još uvek učim i to ću raditi do smrti - rekla je sasvim spontano na samom početku. - Živim sama... i posle smrti moga muža Miloša ostao je u meni neki čudan osećaj mešavine patnje i bola koji još nisam uspela da iskažem i prevaziđem. Ponekad mislim da je sve teško, ponekad da je suviše lako, a između toga živim i postojim. Rad, publika, moja ćerka i bolesna majka, prijatelji - to je ono čemu sam posvećena.

PRIČA O MAJCI
Priču o majci Veri koja ima 84 godine i boluje od Alchajmerove bolesti, Svetlana započinje sa suzama u očima. Objašnjava da je bolest u stabilnoj fazi, koja nije ponižavajuća za pacijenta. Iako je teško bolesna i ne rasuđuje, nije lišena emotivnosti.
- Još se oseća njena energija, koja više nije mentalna, već naprosto stanje koje se ne da objasniti. Možda energija duha. Zadržala je navike i rutinu, stavlja redovno pomadu, sama se češlja i lepo jede za stolom. Teško mi je što sa njom ne mogu da razgovaram kao ranije, ali emocije izbiju uvek kada se vidimo. Ako Bog voli čoveka, onda ga i čuva, ali i biće treba da voli Boga. Ne volim što starim, to niko ne voli, ali prihvatam svoje doba sa filozofskom smirenošću.

Prilazeći našem stolu Svetlanin prijatelj i kolega Petar Kralj srčano izgovara: „Sad ću joj odesći glavu“! Ona se smeje, oči joj u trenu zasijaju, pa objašnjava da upravo daje intervju. Ali, on i dalje daje šlagvort, gotovo vičući: „Ona laže“! “Ne, on laže da ja lažem” - replicira istom merom Svetlana! I nastavlja naš razgovor kao da se ništa nije desilo.

- Moja majka Vera i baka Radmila su iz istočne Srbije, ali ja nisam od njih učila da kuvam. Samouka sam, a sve što znam naučila sam preko italijanske kuhinje. Muž Miloš i ćerka Katarina bili su tandem majstora improvizacije kada je trebalo nešto skuvati. Od kada živim sama sve manje kuvam, tek ponekad nešto za goste.Volim da jedem pastu sa bosiljkom i morske polodove. Pod bosiljkom je čitava moja terasa. Često kao začin koristim timijan, origano i žalfiju, jer mogu da izmene ukus svakom jelu. Nikada ne držim dijetu, već instinktivno biram šta mi i koliko prija. A slatko ne jedem od detinjstva.

Dok pali cigaretu, objašnjava da puši previše, i po dve pakle dnevno. Jednom je uspela da prekine na dva dana i taman pomislila da se rešila tog poroka, ali je nastavila po starom. Prvu cigaretu zapalila je još u vreme studija i nikada nije dovoljno ozbiljno razmatrala mogućnost da prestane. Preventivno, redovno uzima vitamin C, i obavezno ujutru kašičicu meda.

- Ranije sam radila razne vežbe, pokušavajući da se bavim zdravim životom, ali sam i od toga odustala. Sada idem na masaže, kada mi slobodno vreme to dozvoli. Kozmetičar me nije dugo video, jer koristim kremu od nevena koja je fantastična. Za dobar ten i vitko telo mogu da se zahvalim genetici.

PLANOVI
Do poslednjeg daha
- Ja samo zahvaljujem Bogu što sam zdrava i što mogu da igram – kaže Svetlana. - Radiću sve dok budem mogla, a onda ne treba ni da me bude. Sve mogu da mi uzmu, ali ne i dušu.

Kaže da u pauzama tokom predstava obično pije čaj od nane bez šećera. On je okrepljuje, kao i san! Njena lekovita trava je, ipak, švedska grančica koju koristi za brojne tegobe. Dobra je i kao losion za lice, kod opekotina, a može i da se pije po malo.

Kišna noć nad Beogradom bivala je sve dublja. Svetlana se izvinjava što mora da krene /taksisti neće da je voze do kuće, jer stanuje samo dve ulice dalje od Ateljea/. Isuviše je kratka relacija, a njoj je večeras baš hladno... Odlazi, senzualna i gorda, upravo onakva kakvu je većina poznaje, ostavljajući u nama neobjašnjiv osećaj istovremene praznine u prostoru i punoće u duši.


Izbor iz sadržaja:

SVETLANA CECA BOJKOVIĆ

Između patnje i bola!

KATARINA REBRAČA
Dama na zelenom čaju

NENAD NENADOVIĆ
Zdravo je plakati s irvasima

EKSPRES DIJETA
3 kilograma za 5 dana

PLUĆNJAK
Vino i pivo u belim mantilima

HERPES SA 8 LICA
Na viruse sa 1.000 gausa

MORSKA TRAVA
Zdravlje iz slane bašte

NOSNA ALERGIJA
Bura od zrna ambrozije

KUĆNA KOZMETIKA
Kosa voli voće

ANDROPAUZA
Kako drma muški klimaks

BOLESTAN I KREVET
Širina za 20 položaja