Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Gladuj i beži od lekara!
/Sam svoj lekar/ Vesna Jugović
Vesna Jugović

Piše Svetlana Radovanović
- Redovno gladujem i post na vodi primenjujem već desetak godina tako što postim tri puta godišnje po petnaestak dana, mada sam lane postigla rekord spojivši i 28!

U poslednje vreme mnogo toga se promenilo u životu Vesne Jugović, vlasnice Agencije “Miss Yu”. Između ostalog, promenila je i svoje navike. Sve manje nosi crnu boju, koja joj je u poslednjih osam godina bila isključiva u garderobi. Gotovo da je ukinula alkohol, redovno vežba u fitnes centru, manje izlazi, a više je u dnevnim aktivnostima sa prijateljima. Dok razgovaramo u Vesninom stanu na beogradskom Neimaru, gde su joj na samo korak i prostorije Agencije, u vazduhu i sjaju njenih očiju nazire se nova ljubav, ali ne želi još da priča. Otkriva nam da njeno jutro počinje pogledom na velelepne kupole Hrama Svetog Save:

- Važno je pored koga se budite i šta prvo gledate. - Kada sam se pre 15 godina uselila u ovaj stan, preuredila sam ga tako što sam srušila celi jedan zid da bi iz kreveta imala pogled na Hram. Odmah posle ustajanja, sledi kašičica meda sa Svetog Nauma, pa kašičica jabukovog sirćeteta razmućena u čaši vode. To je zdravlje!

Dalje od lekara
- Čovek je sam sebi najbolji lekar. Držite se što dalje od konvencionalne medicine i sujetnih lekara koji u pacijentu traže samopotvrdu. Podržavam alternativne metode, posebno akupunkturu i homeopatiju. Najnovija homeopatska istraživanja donela su lekove koji se baziraju na frekvencijama biljaka utisnutim u kocku šećera. Može se lečiti i tako što se izmere frekvencije pacijenta specijalnim strujnim kolima, pa se poboljšavaju dodavanjem onih frekvencija koje su slabe. U efekte homeopatskih lekova lično sam se uverila, a znam čoveka kojega su na moje oči izlečili od koksaki virusa.

Za čaj od majčine dušice veruje da ima magiju i da je energijom svog imena ispunjava i obliva toplinom. Popije i jednu slabu domaću kafu, više po navici, jer joj je pomagala dok je patila od niskog krvnog pritiska. Čajevi su joj omiljeni napici, prvo kamilica, pa zeleni i cejlonski koje pije sa kapljicom mleka. Alkohol gotovo da je skroz ostavila. U svojim mladalačkim boemskim danima, u vreme prvog braka i studija ekonomije, znala je za kafanskim stolom da popije koju više. To nije bila prava potreba, ali kad se nađeš u takvom društvu “radiš to iz dosade”. Bila je to kafanska družina koju su pored njenog tadašnjeg muža Milana Langa, činili i Libero Markoni, Dragan Toković i Toma Zdravković. Na vreme se izvukla, a kako su godine prolazile završila je studije, odbranila magistraturu i doktorat na temu novca. I život joj je krenuo drugim tokom.

- Neverovatno koliko čoveka promeni samo jedna kapljica. Oboji ga sasvim drugačije i promeni njegov ukus. Tako je i u životu, neke naizgled malecke stvari donesu vam radikalne promene.
Svi su na nedavnom izboru naše mis primetili figuru vlasnice MIS YU. Vesna otkriva tajnu dobrog i zdravog izgleda. Do podne jede samo voće. Od 12-18 časova, kad nije u fazi gladovanja, uglavnom ribu, morske plodove i povrće. Meso ne voli, pa ga je gotovo potpuno izbacila sa trpeze. Na čestim proputovanjima svetom probala je razne specijalitete - u Harareu je, posle višečasovne noćne potrage, uspela da dođe i do ekstra cenjenog specijaliteta, dimljenog krokodilovog repa. Trud joj se isplatio. Njen koncept zdravog života je, inače, da treba probati sve i da se treba radovati običnim stvarima.

Dno života
- Moj pokojni prijatelj Toma Zdravković poveo me 1985. na koncert u duševnu bolnicu, na najteže F odeljenje. Dok je on pevao svoju legendarnu pesmu `Dotako sam dno života`, bolesnici su skandirali, pevali u glas i pakali. Nikada neću zaboraviti taj događaj. I narednih par godina išla sam na te koncerte.

- Redovno gladujem. Sistem posta na vodi primenjujem već desetak godina i nakupim godišnje po 40 dana. Najčešće postim tri puta godišnje po petnaestak dana. Prošle godine sam postigla rekord, spojivši i 28. U to vreme pijem samo vodu, čaj i po koji sok. Teško je prva 2-3 dana, dok u vama još postoji osećaj gladi, a kad vas napusti, možete bez ikakvog iskušenja gledati da se pred vama ljudi goste đakonijama. To je svojevrsno vežbanje samodiscipline, a zdravo za organizam. Tokom posta idem i na akupunkturu, radi podizanja opšteg pozitivnog stanja. Koristim i zeolit, koji je super za generalno čišćenje organizma. Nabavila sam jednostavnu varijantu, onaj koji se samo lizne. Neverovatno je da imate svakodnevno pražnjenje creva i ako ne jedete. Idem i na masaže za limfnu drenažu, jako mi prijaju, a višestruko su dobre. Preporučila bih od srca svima da malo gladuju i da petkom iz verskih razloga poste.

Najviše joj se pd svih sviđa japanska hrana, suši i onaj deo kuhinje koji podrazumeva presna jela. Misli da kod nas ima previše termičke obrade hrane. Kod Kineza joj se dopada filozofija o poštovanju energije hrane, i obraćanja pažnje kako se seče, jer upravo tu energiju unosimo u sebe. Voli i italijansku hranu, pice i paste, a kako je često i u Francuskoj, rado jede njihove sireve, ali se čuva punomasnih. Poreklom Crnogorka, Vesna, ipak, najviše voli homoljski sir.


Sadržaj broj 61

 --- Bilje ---

Med i lekovito bilje
Kap zdravlja na kvadrat

Letnji napici
Lekoviti ice tea

Začinske mešavine
Udahnite ukusima dušu

--- Zdravlje ---

Dijeta za brzo tamnjenje
Zalogaji u nijansama bronze

Ajurveda
Mat celulitu u 3 poteza

Sam svoj lekar
Vežite pritisku ruke

Opasna magnetna polja
Stavi kuću gde ti ovca kaže