Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Zeleni info
Ni limun nije bog
Pasionirani ljubitelji morskih plodova veruju da limunov sok, kojim se prelivaju specijaliteti od školjki i rakova, može da uništi sve njihove mikrobe. Nauka je, međutim, dokazala da limun samo popravlja njihov ukus i da nema dezinfekciono svojstvo.
Zbog toga se prilikom pripreme morskih plodova preporučuje njihovo petnaestominutno kuvanje, koje će uništiti sve bakterije.

Astmu plaši masno mleko
Onaj ko dnevno pije bar 1 šolju punomasnog mleka, ima manje izglede da oboli od astme. Ovo je pokazalo istraživanja sprovedeno na Monaš univerzitetu u Australiji, gde se između ostalog proučava uticaj mlečnih proizvoda na pravilan razvoj i zdravlje. Studija je pokazala da i izvikano sojino mleko može da bude štetno za astmatičare.

Energija sa zadrškom
Energetski napici koje mnogi koriste uz naporne sportske treninge nadoknađuje dnevni unos ugljenih hidrata i izgubljenu tečnost, pa ih treba piti posle vežbanja, ustanovili su američki istraživači. Pomažu organizmu da stvore zalihe glikogena u mišićima, koji je čuva i povećava energiju.
Možete i sami da napravite energetski napitak. U 1 litar tople vode umešajte 60 g šećera, prstohvat soli i 200 ml voćnog soka, pa pijte 20 minuta posle vežbanja.

Voće hrani kosti
Ishrana bogata kalijumom pomaže u zaštiti od osteoporoze, pokazala je američka studija koja je obuhvatila 60 žena u klimakterijumu. Ishrana sa visokim udelom soli izvlači kalcijum iz kostiju, a kalijum može da smanji tu štetu i zaustavi ubrzan gubitak koštane mase.
Zato jedite voće i povrće bogato kalijumom, pre svega banane, dinje, krompir i paradajz.

LIČNA KARTA
PAPRIKA
u 100 g
- 89 % vode
- ugljeni hidrati (90-98 % glukoze)
- alkaloid kapsaicin
- 100-250 mg vitamina C
- 60 mg vitamina B1
- 30 mg vitamina B2
- vitamin E
- pantotenska kiselina
- vitamin A (b-karotin i kriptoksantin)
- kalijum
- fosfor
- gvožđe


Sadržaj broj 61

 --- Bilje ---

Med i lekovito bilje
Kap zdravlja na kvadrat

Letnji napici
Lekoviti ice tea

Začinske mešavine
Udahnite ukusima dušu

--- Zdravlje ---

Dijeta za brzo tamnjenje
Zalogaji u nijansama bronze

Ajurveda
Mat celulitu u 3 poteza

Sam svoj lekar
Vežite pritisku ruke

Opasna magnetna polja
Stavi kuću gde ti ovca kaže