Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Akademik u padanju s visina
Na čaju sa... Zoran Vranov
Vranov sa dublerom Džeki Čena

Piše S. Lazić
Diplomirani difovac, a zakleti avanturista, andrenalin pretočio u nezvanične svetske rekorde i školu gimnastike, a zvanje akademika Ruske akademije trika dobio posle nekoliko prvih mesta na takmičenjima iz visinskih padova

Neustrašivi Zoran Vranov oprobao se u gotovo svim ekstremnim vratolomijama, čak i kao profesionalni kaskader, a sada drži jedinstvenu gimnastiču školu u beogradskoj Petoj beogradskoj gimnaziji. U njoj uči decu da budu neustrašiva i vredna i da jednoga dana doguraju do olimpijskih visina i medalja.

PRIZNANJA
Među kaskaderima je poznat i daleko van naših granica. Na moskovskom takmičenju „Prometej“ više puta je osvajao prvo mesto u disciplinama visinskih padova, pa mu je dodeljena titula akademika Ruske međunarodne akademije trika. Član je i Svetskog udruženja kaskadera iz Holivuda.

- Kome da bogato sportsko iskustvo prenesem ako ne na mlade - kaže Vranov. - Biću najzadovoljniji kada budem imao još dva-tri ovakva centra u Beogradu.
Trošna školska sala koja je prošlih godina bila pomalo i zaboravljena oživela je od mališana željnih izazova na kozliću, vratilu, razboju, ili gredi. Uz Zorana koji je završio Fakultet za fizičku kulturu i sport, tu su još dva trenera reprezentativca, a uz njih u isto vreme petogodišnjak koji se zagreva u parteru i sredovečni vežbač na karikama.

Zoranova kaskaderska specijalnost su veoma rizični skokovi u vodu sa velikih visina i akrobatika u parteru. Jedini je naš kaskader koji saltom preskače automobil koji mu se približava brzinom i do 90 kilometara na sat! Veruje da se čovek rađa sa željom da se bavi ekstremnim sportovima i to prirodno postaje njegov životni izbor. Supruga Gordana i dvoipogodišnji sin Marko velika su podrška u svemu što radi, mada njegove kaskaderske poduhvate ne dočekuju bez zebnje.

- Ne smem baš uvek ni da im kažem šta radim – priznaje uz osmeh. - Obično saznaju tek sutra! Čini mi se da će sin, ipak, krenuti mojim stopama, jer već sada teško možemo da pratimo njegovu energiju. Više trči nego što hoda, sam se penje po gimnastičkih spravama, tako da za njega treba poseban trener.

Sportska porodica
Zoran otac Ilija bavio se atletikom, boksom i šahom, a najviše uspeha ostvario je kao fudbaler. Stariji brat Goran poluprofesionalno bavi se streljaštvom i državni je rekorder u svojim disciplinama.

Zoranovi atraktivni skokovi u vodu sa železničkog mosta u Beogradu ušli su u legendu. Most je visok 38 metara, čak tri više od Ginisovog zvaničnog rekorda, ali Zoranu ni to nije bilo dovoljno. Stvar je dodatno zakomplikovao početnim stavom na rukama, posle čega izvodi dupli salto i doskok na glavu! Skakao je i na vazdušni dušek sa punih 50 metara.
Zadovoljan je kada razmišlja o svemu što je postigao, ali ne namerava da se preda. Kada prestari gimnastiku, posvetiće se stonom tenisu. Bar do 90, kaže!
Veruje da su putovanja jedna od najlepših stvari u životu. Bio je na četiri kontinenta, a ono što je tamo doživeo, smatra velikim bogatstvom.


Sadržaj broj 61

 --- Bilje ---

Med i lekovito bilje
Kap zdravlja na kvadrat

Letnji napici
Lekoviti ice tea

Začinske mešavine
Udahnite ukusima dušu

--- Zdravlje ---

Dijeta za brzo tamnjenje
Zalogaji u nijansama bronze

Ajurveda
Mat celulitu u 3 poteza

Sam svoj lekar
Vežite pritisku ruke

Opasna magnetna polja
Stavi kuću gde ti ovca kaže