Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Sve sam probao!
Zdravstveni bilten poznatih: Goran Jeftić
Goran Jeftić

Piše Svetlana Radovanović

- Naravno da sam sve probao, kao i mnogi drugi, jer kako bih mogao da razlikujem dobro od lošeg, ali je bitan tajming – sve to nije isto sa 14 godina, ili kada si zreo i jak!

Glumac Goran Jeftić do sada imao više od 30 pozorišnih uloga, glumio je i u tri italijanska i tri domaća filma, jednoj telenoveli i TV seriji, snimio oko hiljadu sati sinhronizacija i pozajmio glas junacima iz filmova “Sezona lova” i “Garfild 2”. A glumu je završio pre samo pet godina! Zato je i zaradio etiketu radoholika.

Ovih dana briljirao je u naslovnoj ulozi predstave “Dekameron” na Večernjoj sceni Pozorišta “Boško Buha” u Beogradu. Reprizu ove predstave igra pod temperaturom, jer se prehladio posle premijere kada je znojav, zbog pušačke strasti koju vuče još iz srednjoškolskih dana, istrčao da kupi cigarete. Iako bolestan, nije odbio ni razgovor za “Bilje&Zdravlje”. Vojnička disciplina u radu, koju je nasledio od oca, ne dozvoljava mu da otkaže nastup. Iskrenost je danas retkost, pa nas Goran svojom razoružava. Priča otvoreno o svojim “izletima” i porocima, bivšim i sadašnjim, jer ne voli foliranje i misli da treba da bude ono što jeste.

PUŠENJE
DECA DIMA!

- Sa cigaretama sam počeo u srednjoj školi. Pušilo se svuda oko nas, nije bilo nikakvih ograničenja, pušili su i roditelji, pa su cigarete bile normalna i prihvaćena stvar. Nije čudo što i deca danas puše.

- Naravno da sam sve probao, kao i mnogi drugi, jer kako bih mogao da razlikujem dobro od lošeg. Bitan je tajming i važno je znati da staneš. Nije isto sa 14 godina, ili kada si zreo i jak. Ostale su mi samo cigarete, ali duvan mi se već smučio i uskoro ću se i toga odreći.
Svoj “alat”, glasne žice, neguje medom i jutarnjim glasovnim vežbama. Pusti da mu med klizi niz grlo, a za dobru cirkulaciju ujutru se obavezno tušira naizmenično toplom i hladnom vodom. Uradi i par laganih vežbi za razgibavanje. Retke slobodne dane provodi u prirodi, ili u dugim šetnjama pored Dunava kod Sportskog centra 25. maj.

- U stanju sam da ceo dan provedem pored reke, da šetam, slušam muziku, ili sedim i ručam u bašti nekog restorana. Nisam neki samotnjak, ali ne volim da mi drugi kradu vreme. Radije biram društvo, pa makar i ćutao. Nikada nisam stanovao sam. Još od kada sam 1997. godine došao iz Mladenovca na studije u Beograd, uvek sam imao cimere.

Uživa u dalekim putovanjima i susretima sa različitim kulturama i narodima. Nedavno je išao u Jemen, a pre toga je bio u Turskoj i Egiptu.
- Sa tih putovanja obavezno donosim čajeve, koje pijem svakodnevno u velikim količinama i bez šećera. Oduševio me čaj iz Jemena, ali volim i naše od koprive, lipe, nane, kamilice i šipka, kao i jake arapske. Otkako je umro moj otac Dragoslav, ostao sam bez svog redovnog snabdevača domaćim čajevima. On je bio pobornik zdravog života. Živeo je u kući sa dvorištem, jeo isključivo voće i povrće iz sopstvene bašte i sakupljao biljke iz netaknute prirode u okolini Mladenovca. Slao je meni, mom šest godina starijem bratu Dejanu i njegovom desetogodišnjem sinu Luki. Živeo je 78 godina, a do samog kraja svako jutro je pešačio po šest kilometara.

MOJ SAVET
SASLUSAJ BLIZNJEG

- Problem naših ljudi je što ne salušamo dovoljno druge i ne razgovaramo otvoreno o svemu. Tako se talože problemi i nerazumevanje. Treba pažljivo saslušati sagovornike, videćete da to nije ni malo teško.

Otkriva nam da i sam dobro kuva, najčešće samo na pari, obareno, ili u voku (kineski tiganj). Njegova dva omiljena recepta su dinstano povrće i piletina sa kikirikijem u slatkasto-kiselom sosu.
- Sve sastojke stavljam otprilike, baš kao i moja majka. Jednostavno imam osećaj za pravi odnos namirnica. Taj talenat sam nasledio od nje, ali nekada su uključene i telefonske konsultacije oko nekog recepta. Ne jedem hleb, samo malo pirinča. Znam da spremim i naša tradicionalna jela, poput sarme i pasulja. Naravno i pokoji slatkiš, kolač od višanja, puding... Najviše mi prija kineska i istočnjačka kuhinja, kada sam u “fazi izobilja”. U drugoj fazi, postim iz verskih i zdravstvenih razloga, najčešće ispoštujem celi post ako me dugotrajne probe ne poremete i vrate na takozvanu brzu hranu, pice i pekare.

“Kec iz rukava” mu je ”treća faza”: gladovanje i detoksikacija. U prodavnici zdrave hrane kupi sirup “Nera”od ekstrakta južnoameričke palme i javorovog drveta namenjen čišćenju organizma. Doda limun, đumbir i vodu. To zamenjuje sve obroke, a piju se 1-2 čaše umesto svakog jela. Tokom desetodnevnog tretmana jedino se još pije po 2-3 litra obične negazirane vode.
- Pijem i inače dosta vode. Jednstavno mi organizam traži. Navikao sam na prirodno gaziranu iz Aranđelovca, koju mi donosi stric koji tamo živi. U nedostatku ove pijem i “Voda vodu”, ili “Vrnjci”.




U OVOM BROJU:

- Senzacija:
Tropska višnja kao bundeva

- Nevena Gičević:
Model iz školske klupe

- Preventiva:
Alergije na seks

- Muškarci:
Sedenje bicikl i seks bez mere opasni po prostatu


U NAREDNOM BROJU!
DODATAK NA 16 strana
Lepi za samo nedelju dana plus kineski horoskop


Zimzelen za treće doba
Višegodišnji polužbun (Vinca minor), u narodu poznat kao zimzelen, koristi se u tradicionalnoj medicini kao gorko sredstvo za jačanje i protiv malokrvnosti. Posle brojnih analiza potvrđeno je da snižava krvni pritisak, pospešuje prokrvljenost mozga i obezbeđuje mu bolje snabdevanje kiseonikom i hranljivim materijama. Zbog toga se čaj od osušenih listova i vršnih delova biljke dok je u cvetu preporučuje pacijentima u trećem dobu koji imaju problema sa cerebralnom cirkulacijom i gubitkom pamćenja.

I koštice leče
Možda zvuči čudno, ali i koštice agruma su lekovite. One iz grejpa uništavaju bakterije u želucu i crevima, a iz limuna su se pokazale kao dobar laksativ. Preporučuje se da se i jedne i druge progutaju cele, jer u slučaju da se sažvaću mogu da iritiraju želudac.

Peršun protiv peruti
Zima je godišnje doba kada se često pojavljuje perut u kosi, a da bi se rešili ove napasti, pomoćiće vam peršun:
* koren peršuna usitniti i 3 kašike ove mase pomešati sa istom količinom ricinusovog ulja, pa smesu utrljati u vlasište 1 x nedeljno, sačekati 15 minuta i isprati vodom

Brokoli koče herpes
Novija istraživanja su potvrdila da supstance iz brokolija u 99,9 % slučajeva usporavaju razmnožavanje virusa herpesa. Iako je za sada reč samo o eksperimentu u laboratoriji i tek bi trebalo da uslede ona na obolelima, visok procenat efikasnosti ukazuje da bi rezultati mogli da budu pozitivni.